Svømmetræner pressede talent ud

16x9

Idræt på topplan kan føre masser af succes og gode oplevelser med sig, men medaljen kan i bogstaveligste forstand også have en ubehagelig bagside.

Det har den tidligere landsholdssvøm­mer Josephine Thomsen oplevet på sin egen krop, da hun som følge af lands­træner Paulus Wildeboers enorme fokus på sine svømmeres vægt udviklede en spiseforstyrrelse.

- Det var jo sådan til sidst, at jeg ikke havde lyst til at tage til træ­ning, fordi det eneste, man gik op i, var, hvad vægten den sagde. Og hvis jeg nu vejede 100 gram for meget, så vidste jeg bare, at så ville min træning ikke blive god, fordi så skulle jeg kigge på en sur træner. Og det kunne jo være, at jeg bare havde spist en gulerod for meget, mere behøvede det jo ikke være. Så det endte bare med, at jeg ikke turde spise noget, siger Josephine Thomsen, der siden hen udviklede bulimi, til TV 2 Sportens magasin LPS.

Søsteren og Lotte Friis truet
Den 19-årige pige har valgt at fortælle sin historie oven på TV 2 Sportens offentliggørelse af en mail fra landstræneren til Josephine Thomsens lillesøster, Amalie, og den kendte svømmer Lotte Friis. I mailen truer Wildeboer med at fratage de to eliteidrætsudøvere retten til at deltage ved de kommende internationale stævner, hvis de ikke taber sig i en vældig fart.

Selv valgte Josephine Thomsen, trods sit store talent, at stoppe med at svømme som følge af trænerens vægtfokus, der kørte hende psykisk ned. Men konsekvenserne kæmper hun stadig med.

- Jeg er jo blevet skør oppe i mit hoved. Jeg tænker jo stadig rigtig meget over det, og jeg kan ikke se mig selv i spejlet uden, at der er et eller andet, jeg vil lave om på, eller er utilfreds med eller væmmes ved mig selv, fortæller Josephine Thomsen, der ellers aldrig har været utilfreds med sit udseende, før hun i hårde vendinger blev bedt om at tabe sig.

Føler sig for tyk nu
Hvordan kan du ikke være tilfreds med, hvordan du ser ud? Du er jo fuldstændig slank?

- Jamen, det kan du sagtens fortælle mig, men det tror jeg ikke på, for sådan har jo set ud altid, inden jeg så fik at vide, at jeg vejede for meget. Og nu sammenligner jeg mig jo med alle mulige piger og kan se, at det måske er rigtig nok, at jeg vejer for meget, siger den unge pige.

Mød Josephine Thomsen i torsdagens udgave i LPS, hvor hun fortæller hele sin uhyggelige historie. Det er klokken 22.30 på TV 2.