Tour de France 2014

Juls liste: Tourens rutinerede orakler

Tour de France handler ikke kun om at have de bedste ben, det hurtigste antrit og de største energidepoter. Det handler også om at sidde de rigtige steder i feltet på bestemte tidspunkter. Om at tage de rigtige chancer og om at styre et hold gennem tre ugers ekstreme strabadser.

Men hvem er egentlig feltets mest rutinerede rotter, der kan give holdkammeraterne og kollegerne gode råd og historier fra de gamle dage? TV 2 Sportens cykelekspert Henrik Jul Hansen giver her sit bud på, hvem der er feltets mest rutinerede rotter.

Jens Voigt

Med sine knap 41 år er tyske Jens Voigt uden tvivl med på listen, når Henrik Jul finder de mest rutinerede Tour-ryttere frem. Den tidligere Team CSC- og nuværende RadioShack Nissan-Trek-rytter har ‘kun’ vundet tre etaper I Tour de France, men han stiller til start til det franske løb for femtende gang, hvilket i sig selv indikerer, hvor stor rutine den populære arbejdshest har med i posen.

Chris Horner

Næsten lige så gammel som Jens Voigt er hans holdkammerat Chris Horner. Amerikaneren fylder også 41 år i løbet af efteråret, og han har været professionel siden 1995. Han debutterede dog først i Tour de France i 2005, efter han i de foregående år havde vundet næsten alt, hvad vindes kan i den amerikanske løbskalender. De gamle ben kan trods sine 40 år stadig køre stærkt. I 2011 vandt Horner etapeløbet Tour of California.

Juan Antonio Flecha

Med sine 34 år er Team Skys Flecha ikke i nærheden af alderspræsidenterne, men han har masser af rutine i Tour de France, og derfor er han med på Henrik Juls liste over tourens rutinerede rotter. Han blev kendt efter sin etapesejr tilbage i 2003, hvor han spændte en imaginær bue og affyrede en pil, mens han trillede over målstregen. Selvfølgelig en henvisning til navnet ’Flecha’, der betyder pil.

Fabian Cancellara

Den schweiziske tempokonge er med sine 31 år langt fra nogen gammel mand i Tour de France-feltet, men han har en enorm rutine fra det franske løb, hvor han er den aktive rytter med flest dage i den gule førertrøje. 21 dage har han båret den. Den afgørende årsag til Cancellaras mange dage i gult er hans formidable evne på prologen, som han har vundet fire gange, og han er igen i år manges favorit til at tage den første etapesejr og dermed den gule førertrøje.

Haimar Zubeldia

Den sidste ’grand old man’ Henrik Jul forventer at lægge mærke til i årets tour er endnu en RadioShack Nissan-rytter, nemlig spanske Zubeldia, der med undtagelse af 2010-udgaven, har været med fra start i Tour de France siden debuten i 2001. Hans bedste placering er femtepladser i 2003 og 2007. I 2009 vandt han sin hidtil eneste etape i touren, da han kørte først over stregen på fjerde etape.