Tour de France 2014

Derfor fejrer de Bastilledagen

Den 14. juli er mere end bare Tour de France-dag. Det er også den franske nationaldag, Bastilledagen. Traditionelt set er det derfor en dag, hvor feltets franske ryttere meget gerne vil først over målstregen. I løbets 99 år lange historie er 31 etaper på denne dag blevet vundet af franskmænd – senest i 2005, da David Moncoutie (som er udgået i årets Tour) blev hyldet af hele nationen som en nationalhelt.

Men hvad er Bastilledagen? Det har tour.tv2.dk kigget nærmere på.

For at finde ud af, hvorfor den 14. juli er så særlig i Frankrig, skal vi helt tilbage til slutningen af 1700-tallet – nærmere bestemt til 1789, hvor folket gjorde oprør mod enevælden og kong Louis den 16. Det begyndte for alvor, da en del af borgerskabet erklærede sig som den nye nationalforsamling. De havde opbakning fra befolkningen i Paris.

Det kom til udtryk, da Bastillefortet midt i byen blev angrebet af befolkningen den 14. juli. Forfatteren Donatien Alphonse François de Sade, der var fængslet på fortet, råbte at soldaterne var begyndt at dræbe fangerne. Det var for meget for indbyggerne i Paris, der besluttede at kongen måtte væltes. Oprørene befriede syv fanger, og kom i besiddelse af en masse ammunition. Angrebet på Bastillefortet var forløberen for Den franske revolution.

Det første egentlige resultat af revolutionen var den franske forfatning, der bliver hyldet i den franske nationalsang La Marseillaise, komponeret af officeren Claude Joseph Rouget de Lisle i 1792.

I dag fejres Bastilledagen som den dag, hvor Frankrig tog det første skridt mod et demokrati. Dagen bliver markeret hvert år over hele Frankrig. Ved Champs-Élysées i Paris bliver der afholdt Europas største militærparade og fyrværkeri ved Eiffeltårnet, der i øvrigt blev bygget som hyldest til 100-års dagen for Den franske revolution ved verdensudstillingen i 1899.

13. ETAPE, 14. JULI

  • Start: Saint-Paul-Trois-Chateaux
  • Mål: Le Cap d'Agde
  • Distance: 217 km
  • Starttidspunkt: 11:45
  • Forventet i mål:17:04  (ved 42 km/t)
  • TV 2 sender fra: 13:30