'Br√łndbys spillere kan starte en lavine af nye katastrofer'

Br√łndbys spillere bliver holdt som gidsler i et drama, de aldrig har √łnsket at deltage i, vurderer sporten.tv2.dk's fodboldekspert.

Br√łndby pr√¶senterede i dag f√łrste udspil til den redningsplan, der skal skaffe klubben op af det sorte hul, man sidder s√• ubehj√¶lpsomt fast i. Det er en simpel plan. Spillerne skal ned i l√łn. I f√łrste omgang skal de sige farvel til 25 procent af deres l√łn i tre m√•neder, mens de p√• den lange bane skal √¶de en l√łnnedgang p√• ti procent for resten af deres kontraktperioder. Det er st√¶rke sager.

Men Br√łndby har ikke andre valg. Klubben har knivben for struben, og nu har Br√łndby s√• f√łrt bladet henover den kollektive strube p√• den samlede spillertrup. Det er en helt sort/hvid-sag med to udfald. Succes eller fiasko. Og det er alene spillerne, der bestemmer udfaldet. Det er et n√¶sten umenneskeligt pres, der ikke bliver lettere at b√¶re, n√•r man kun har to dage til at beslutte sig.

Men spillerne har reelt ikke noget alternativ til at takke ja. Hvis de siger nej, kapper de h√•nden af dem, der fodrer dem. Spillerne risikerer at lukke Br√łndby, og dermed f√•r de i hvert fald slet ingen l√łn. Mon ikke de fleste vil vurdere, at en mindre l√łn alligevel er bedre end ingen l√łn. For hvad er alternativet? En plads forrest fremme i arbejdsl√łshedsk√łen. Der √łnsker ingen at st√• i dette pressede fodboldmarked.

Og s√• er der alts√• ogs√• en grund til, at Br√łndby ligger sidst i Superligaen. Det g√łr de bl.a. fordi, spillerne slet ikke har v√¶ret gode nok. De har ikke solgt sig selv ret godt de seneste mange m√•neder. Og man skal v√¶re ualmindeligt optimistisk for at tro p√•, at man bare kan score en ny, fed kontrakt med en anden klub baseret p√• pr√¶stationerne i bl√•-gult. Klubberne vil ikke st√• i k√ł for at samle resterne op efter en eventuel Br√łndby-konkurs. Og dem der g√łr, vil bestemt ikke st√• klar med bedre kontrakter, end dem Br√łndby-truppen skal tage stilling til nu. En konkursramt fodboldspiller st√•r ikke med gode kort p√• h√•nden i en forhandlingssituation. Der er ingen vej uden om. Br√łndby-spillerne er bedst tjent med at √¶de denne l√łsning. Det er unfair, ja. Men der er intet alternativ.

Med til overvejelserne h√łrer ogs√• det pres, Br√łndby-spillerne er under for at redde klubben. De holder klubbens sk√¶bne i deres h√¶nder. Spillerne kan v√¶re med til at tage livet af en institution i dansk idr√¶t, og den beslutning kan stigmatisere dem for altid. √ėnsker de at st√• med blodet p√• h√¶nderne, som dem der tog livet af Danmarks m√•ske st√łrste og mest elskede fodboldklub? N√¶ppe.

For alle vil redde Br√łndby. I hvert fald alle dem der ikke skal g√• ned i l√łn. Og det vil tynge Br√łndby-spillerne helt vildt. Alle vil minde dem om deres ansvar for at redde en fodboldklub, hvis konkurs vil f√• uoverskuelige f√łlgevirkninger. Hvis Br√łndby g√•r ned, g√•r de ikke ned alene. En Br√łndby-konkurs vil starte en lavine af nye katastrofer. Det er den beslutning, Br√łndby-spillerne st√•r med. Hvor er det urimeligt.

Br√łndbys overlevelse er selvf√łlgelig ikke kun vigtig for Br√łndby selv. Og derfor vil alle arbejde h√•rdt for at redde klubben ‚Äď og det starter med at presse spillerne til at acceptere planen. Spillerforeningen vil naturligvis ogs√• redde Br√łndby, da klubben som b√•de talentudvikler og stor Superliga-institution sikrer foreningen masser af medlemmer p√• b√•de den korte og den lange bane. Spillerforeningen f√•r masser af business af Br√łndby. S√•dan m√• det gerne forts√¶tte. I den forbindelse er det n√¶sten tragikomisk, at Spillerforeningen nu er ved at l√¶gge klubben ned med det feriepengekrav, der tvinger den aktuelle trup til enten at g√• ned i l√łn eller potentielt √łdel√¶gge klubben.

Ogs√• de √łvrige Superliga-klubber √łnsker at redde Br√łndby. Klubben er en markant kommerciel motor for hele ligaen. Br√łndby er vigtig for alle klubbernes √łkonomi pga. Br√łndby massive opbakning. Br√łndby tr√¶kker tilskuere, oms√¶tning, fede tv-aftaler og ekstra eksponering til hele den samlede Superliga. De er ikke l√¶ngere noget sportsligt lokomotiv. Men kommercielt kan Br√łndby stadig tr√¶kke Superligaen i den rigtige retning. Derfor ender det ogs√• med, at Br√łndby bliver reddet. Og alle er glade. M√•ske p√• n√¶r de spillere, som de n√¶ste 48 timer vil v√¶re gidsler i et drama, de aldrig √łnskede at deltage i.

 

THOMAS FÆRCH KVIST

  • Thomas F√¶rch Kvist er fodboldredakt√łr p√• sporten.tv2.dk.
  • Han har tidligere v√¶ret chefredakt√łr p√• Tipsbladet og Fodboldmagasinet Forza.
  • Har desuden siddet i komiteen p√• UEFA's European Player Of The Year og v√¶ret en aktiv fodbolddebatt√łr p√• adskillige platforme p√• tv, radio og web.
  • F√łlg ham p√• twitter HER