Sport

Håndbold-profilens krise: Jeg børstede nærmest ikke tænder

For håndboldspilleren Andreas Toudahl blev 2012/2013-sæsonen en af dem, man helst vil proppe i en kuvert og sende af sted uden returret. En alvorlig rygskade og et dødsfald i den nærmeste familie kostede dyrt på kontoen med livsglæde for den 31-årige profil, som nu er kommet sig over nedturen og er klar til et nyt kapitel i SønderjyskE.

-Det har været et rigtigt lorteår.

Meldingen kommer prompte og fuldkommen uden betænkningstid, da Andreas Toudahl bliver spurgt til de seneste 12 måneder af sit liv. Som han sidder der på fortovscaféen i Silkeborg og smiler venligt, kan man ikke umiddelbart gennemskue, hvad livet har budt ham, for nu lyser modet på tilværelsen og selvsikkerheden atter ud af ham, som vi kender det fra håndboldbanen.

Alligevel er der noget i hans blik, som fortæller, hvor ramt han i virkeligheden blev af det slag, han fik under en træning i Skjern en augustdag sidste år. Diagnosen lød efter mange undersøgelser på en diskosprolaps, der ville koste det meste af sæsonen, og det rev fuldkommen tæppet væk under den tidligere landsholdsspiller.

-På et tidspunkt nåede jeg derud, hvor der nærmest ikke var noget, der hed at børste tænder og at gå i bad. Jeg var også der, hvor jeg spillede pokerturneringer til langt ud på natten og generelt bare vrissede ad mine omgivelser, fortæller Andreas Toudahl til tv2.dk.

-Jeg var nede i et hul og lå bare derhjemme og bandede og svovlede. Jeg var meget nervøs for, hvad skaden ville betyde for min karriere. Man hører så meget fra læger og fysioterapeuter om, at det ikke er alle, der kommer godt over sådan en operation, som jeg skulle igennem. Der er mange, som er endt på førtidspension, og det sætter da en masse tanker i gang. Så jeg overvejede selvfølgelig, om det var slut.

Samtidig stod Andreas Toudahl pludselig uden et sikkerhedsnet. Diagnosen var knap givet, inden Skjern Håndbold meldte ud, at man ikke ville forlænge fløjspillerens toårige kontrakt, når den udløb i sommeren 2013. Dermed vidste Toudahl hverken, om han kom tilbage på håndboldbanen, eller hvor han i så fald skulle fortsætte karrieren.

-Det var selvfølgelig hårdt, og det var ret uheldigt. Men der var ikke så meget, jeg kunne gøre ved det. Hvorfor klubben tog beslutningen, er jeg ikke præcist klar over, men der er ingen tvivl om, at min første sæson i Skjern ikke blev, som jeg havde håbet på.

- Jeg havde jo regnet med, at nu skulle jeg have de der fede år, hvor man løber og scorer rigtig mange mål og rider lidt på en bølge. Og sådan blev det bare overhovedet ikke. Jeg kom ind på et hold, hvor der var to trænerfyringer på en sæson, og hvor vi spillede rigtig dårligt – inklusiv mig selv. Og så blev jeg skadet i den første uge af den nye sæson samtidig med, at der kom en ny træner (Ole Nørgaard, red.), som måske allerede inden havde besluttet sig for, at det ikke skulle være mig, de ville satse på. Det lugter det lidt af, og det er den fornemmelse, jeg sidder med – selv om det også godt kan have været skaden, der gjorde udfaldet, forklarer han.

På trods af den usikre fremtid tog den rutinerede venstreving kampen op og kom sig faktisk hurtigere end på rekordtid. Når man ser det udefra kan det formentlig tilskrives Andreas Toudahls ukuelige vilje og insisteren på at ville tilbage på halgulvet, men for hovedpersonen selv handler det om noget andet.

-Jeg gik heldigvis lidt mine egne veje og brugte den fysioterapeut, Lisa Thomey, som jeg i forvejen kendte fra BSV. Hun har virkelig været en stor støtte hele vejen igennem – både i forhold til det fysiske, men absolut også på det menneskelige plan. Jeg havde ikke haft det så godt i dag, hvis det ikke havde været for hende. Så jeg er meget taknemmelig for, at Skjern var villige til at lade mig genoptræne hos hende, og jeg skylder bestemt klubben en stor tak for hjælpen i hele forløbet.

-Og så har det selvfølgelig også betydet alverden, at jeg har haft gode mennesker omkring mig både på holdet og derhjemme.

I februar i år blev et halvt års skadesmareridt så skiftet ud med en kæmpemæssig forløsning, da Andreas Toudahl igen kunne entrere banen med nummer 17 på ryggen. Men glæden varede kun kort. For bedst som den rutinerede håndboldspiller var blevet genforenet med en sin store passion og arbejdede hårdt på igen at bevise sit værd på håndboldbanen, skete det værst tænkelige. Toudahls far døde af et hjertestop.

-Det var omkring det tidspunkt, hvor jeg var på vej tilbage og virkelig var ved at være godt kørende igen. Det var i forbindelse med en hjemmekamp mod Mors/Thy, men jeg kan ikke huske datoen. Der var ikke noget, der hed datoer lige der. Det skete pludseligt, og lige der blev alt andet selvfølgelig helt ligegyldigt, fortæller han.

-Det var alt for tidligt, han gik bort, og det var selvfølgelig et stort chok for os alle.

Ikke desto mindre virker fløjspilleren både afbalanceret og glad, som han sidder der på caféen i Silkeborg over taler åbent om sit ’lorteår’ over en Caffe Latte. Sorgen over at have mistet sin far bakser han naturligt nok stadig med, men derudover er tingene faldet i hak for fynboen. En kontrakt er netop underskrevet med SønderjyskE, så inden længe bliver stamcaféen i Silkeborgs bymidte skiftet ud med et toårigt ophold i Sønderborg sammen med kæresten Camille.

-Jeg har en god mavefornemmelse omkring det og føler, at det er det rigtige for mig. Der var andre alternativer inde i billedet, men i sidste ende har SønderjyskE’s tilgang til tingene været afgørende. Jeg kunne mærke, at de rigtig gerne ville have mig, og det betyder meget, siger Andreas Toudahl.

-Det værste er næsten at føle sig ubetydelig, og det følte jeg helt klart det sidste halve år i Skjern. Jeg har da savnet, at der var brug for mig den sidste tid, så jeg ser meget frem til at komme til en ny klub, som har planer med mig og hvor, jeg er tiltænkt en rolle.

Det nye håndboldkapitel starter i midten af juli for Andreas Toudahl, som på trods af nedturen virker til at have bevaret den frækhed og det mod, han i sin tid blev kendt for på venstrefløjen. Det skal bare lige graves frem.

- Det kommer automatisk, når man får sikkerheden ind i sit spil igen. Så jeg er sikker på, at det nok skal blive rigtig godt. Og hvis Morten (SønderjyskE's træner, red.) beder mig om at skyde det afgørende straffe i en kamp, så får han i hvert fald ikke et nej. Og jeg skal også nok score.

VIDSTE DU, AT...

… Andreas Toudahl tidligere var udset til at blive Lars Christiansens afløser på landsholdet. Han er noteret for 26 A-landskampe, men formåede aldrig rigtigt at slå igennem. Ifølge ham selv fordi han ikke greb chancen, da den var der.

 …. Andreas Toudahl som 13-årig blev torpederet af en bus i en højresvingsulykke. Han brækkede bækkenet tre steder og fik ødelagt kravebenet, albuen og skinnebenet i den ene side. Han lever derfor med en mengrad på 12.

…Andreas Toudahl startede sin professionelle karriere i Viborg HK. Det var landstræner Ulrik Wilbek, som hentede ham til klubben fra Otterup, da man begyndte at satse på herrehåndbold i domkirkebyen.