'Michael Laudrup og Tottenham ville være en katastrofe'

-

Michael Laudrups navn er efterhånden i fast rotation, når der skal spekuleres i nye trænernavne i engelsk fodbold. Sådan må det nødvendigvis være med Laudrups baggrund. Og med tanke på hans succes i Swansea.

Det kan ikke være anderledes.

Men han skal ikke være ny Tottenham-manager. Lad mig bare skyde den ned med det samme. Det kommer ikke til at ske. Michael Laudrup og Tottenham er en uhellig kombination.

Det behøver man ikke at være såkaldt fodboldekspert for at konkludere. Man behøver blot at kigge lidt på Michael Laudrups trænerhistorik. Og den viser meget klart, at Swanseas danske træner ikke befinder sig ret godt i klubber med egenrådige formænd, sportschefer og klubdirektører.

Den slags kombinationer plejer faktisk at være den direkte anledning til, at Michael Laudrup pakker sydfrugterne og søger mod andre destinationer.

Vi har set det ofte før. Og det er en historik, der trækker sig helt tilbage til hans Brøndby-tid, hvor forholdet til Per Bjerregaard og doktorens selvstyre var med til at skubbe Laudrup ud af døren. 

Det samme sker i Getafe. Michael Laudrup forlader sin post efter uoverensstemmelser med præsident Angel Torres over bl.a danskerens ret og muligheder for at hente nye spillere til den lille Madrid-klub. Det styrer den egenrådige præsident helt selv, og Angel Torres henter flere spillere til Getafe, som Laudrup hverken kender eller har bedt om.

Vi spoler frem til Mallorca 2011. Og et stort set lignende scenarie.

Michael Laudrup forlader klubben efter intern ballade med den magtfule klubkonge Lorenzo Serra Ferrer (sportsdirektør, hovedaktionær og vicepræsident), der bl.a. fyrer Laudrups loyale assistent Erik Larsen. Og som tilmed blander sig i Laudrups transferbusiness ved at ignorere danskerens forslag til forstærkninger og i stedet handle ind efter egne præferencer – der slet ikke er i sync med Laudrups taktiske planer for Mallorca.

Det går selvfølgelig galt. Og Laudrup må forlade Mallorca.

Jeg fik selv en lang snak med Michael Laudrup i optakten til hans anden sæson på Mallorca. Og her gav han klart udtryk for sine frustrationer over at være hæmmet af et spansk transfersystem, hvor det er alle andre end trænerne, der står for indkøbene.

Det brød Laudrup sig ikke om. For det hæmmede hans muligheder for at påvirke klubben i den retning, han ønskede.

Og netop derfor er Michael Laudrup blevet en succes i Swansea. Fordi han i det engelske klubsystem er trådt ind i en manager-rolle, hvor han i højere grad opererer både som træner og sportsdirektør. Den model passer tydeligvis danskeren godt.

Laudrup har bygget oven på den eksisterende Swansea-model og har suppleret truppen med dygtige indkøb/lejemål som Michu, De Guzman, Pablo Hernandez og Wilfried Bony. Det har været en succes, der har givet klubben dens første titel og landet Swansea lige midt i klubbens første europæiske eventyr. Og Michael Laudrup har fået al den magt, som han altid har ønsket sig.

Ikke magt for magtens skyld. Men magt til selv at bestemme over spillestil, indkøb, salg og kultur.

Og netop derfor ville det være en katastrofe for ham at skifte til Tottenham. For det ville være et skridt tilbage. Det ville være en regression tilbage mod de forhold, som Laudrup er flygtet fra i sin spanske fortid.

For kun få klubber i England er mere kontinentalt drevet end Tottenham. Klubben er bygget op efter europæisk model, hvor det er den magtfulde formand Daniel Levy og den tekniske direktør Franco Bandini, der helt diktatorisk styrer alle klubbens sportslige forretninger – ikke mindst transferpolitikken.

Klubbens indløb styres fra kontor-niveau. Og ikke fra græshøjde. Det synes at være kuglerammen og ikke målrammen, der dikterer klubbens ageren på transfermarkedet.

Formanden Daniel Levy har igennem flere sæsoner oparbejdet et ry som nok engelsk fodbolds hårdeste forhandler. Det har Tottenham tjent mange penge på. Men knapt så meget hæder. Levy er forretningsmand og har en 100 procent tydelig historik i at sælge Tottenhams bedste spillere, når blot buddene bliver høje nok.

Det kan Michael Carrick, Dimitar Berbatov, Luka Modric og Gareth Bale tale med om.

Her ville Michael Laudrup ikke få en fod til jorden. Og selve Daniel Levys væsen – og ikke mindst hans forretningslogik – strider i mod alt Michael Laudrup står for. Det er ikke et makkerskab med ret meget potentiale i. Det er en opskrift på en katastrofe.

Og en sandsynlig forklaring på Tottenhams tumultariske tilværelse i disse år. Fra de største højder til de laveste dybder. Der mangler kontinuitet. Bedste eksemplificeret ved, at klubben med Tim Sherwood ved roret tager fat på sin niende manager siden årtusindeskiftet.

Det er ikke den slags miljø, Michael Laudrup trives i. Han har selv sagt det ved flere lejligheder. At han hellere vil bygge op på et lavere niveau end at risikere end fyreseddel i en topklub med uholdbare ambitioner.

I Tottenham vil der heller ikke være meget at bygge op for. Selvom klubben råder over Premier Leagues sjette højeste budget. Spurs brændte 100 millioner pund af i det seneste transfervindue, og den investering skal spille sig hjem, før Daniel Levy igen åbner for pengepungen.

For at gøre en lang historie kort. Det kommer ikke til at ske.

THOMAS FÆRCH KVIST

  • Thomas Færch Kvist er fodboldredaktør pĂĄ sporten.tv2.dk.
  • Han har tidligere været chefredaktør pĂĄ Tipsbladet og Fodboldmagasinet Forza.
  • Har desuden siddet i komiteen pĂĄ UEFA's European Player Of The Year og været en aktiv fodbolddebattør pĂĄ adskillige platforme pĂĄ tv, radio og web.
  • Følg ham pĂĄ twitter HER