Vinter-OL i Sochi 2014

Sure svenskere: Det er ikke doping!

Den svenske ishockeystjerne Nicklas Bäckström er testet positiv for et forbudt stof under vinter-OL i Sotji, men sagen er tilsyneladende ikke så klokkeklar som flere af de øvrige dopingsager ved legene.

Det vakte stor opsigt, at Bäckström ikke var med i Sveriges trup til søndagens OL-finale i ishockey mod Canada, og efter nederlaget til Canada strømmer det ind med reaktioner fra utilfredse svenskerne, der føler sig dårligt behandlet i sagen.

Den positive prøve er opstået på grund af middel mod allergi, som Bäckström har taget i flere år.

Prøven indeholder ikke et ulovligt stof, men den tilladte mængde af pseudoefedrin var overskredet, da svenskeren blev testet tidligere under OL. Hovedpersonen er sur og ked af det.

- Jeg har absolut ingenting at skjule. Jeg har brugt dette i flere år, og jeg har ikke gjort noget anderledes denne gang. Det skulle have været min største kamp. Det her er ikke gået retfærdigt til, siger han på en pressekonference i Sochi.

Det internationale ishockeyforbund (IIHF) er på svenskerens side. Forbundets medicinske chef Mark Aubry siger ifølge nyhedsbureauerne TT og NTB:

- I dette tilfælde handler det ikke om doping. Han er et uskyldigt offer, og vi vil kæmpe for ham, siger Aubry.

Ifølge den svenske landstræner Pär Mårts blev de øvrige spillere påvirket af at miste en holdkammerat og en profil så tæt på finalen.

- Sådan noget gør man bare ikke. Vi skulle have haft besked mindst 24 timer før finalen, siger Mårts, der fortæller, at den omtalte prøve blev taget efter kvartfinalen mod Slovenien tidligere på ugen.

Udviklings- og landsholdsdirektøren i det svenske ishockeyforbund raser mod den internationale olympiske komités håndtering af sagen.

- Jeg tror, det er en politisk beslutning. De ventede, fordi det skulle påvirke mest muligt. De ville vise hele verden, at de tager kampen mod doping alvorligt og vil fange svindlerne. Men Nicklas er ingen fusker, siger Tommy Boustedt.

Også svenskerens arbejdsgiver i NHL, Washington Capitals, var søndag klar med opbakning. Klubben skriver på sin hjemmeside, at Bäckström har taget det pågældende middel i syv år.

Klubben forventer ikke, at sagen får betydning for Bäckströms deltagelse i NHL-kampe.

Den 26-årige svensker blev den sjette atlet, der testede positiv under legene i Sotji.

Tidligere søndag blev den østrigske langrendsløber Johannes Dürr testet positiv for epo, den sag var meget klarere.

Dürr undskyldte efterfølgende, og hans chefer i skiforbundet forbandede ham langt væk.