- Tivoli og Den lille Havfrue sender ishockey-VM til Danmark

-

Ishockey-VM-turneringen i Minsk blev noget af en skuffelse for det danske landshold, der på grund af nederlag til Norge og Frankrig måtte se drømmen om en kvartfinaleplads smelte bort.

Men det er langt fra slut for dansk ishockey i Minsk, for fredag udkæmpes en kamp, som kan få enorm betydning for dansk ishockeys fremtid. På det internationale ishockey forbunds(IIHF) årskongres i Minsk, bliver det ved middagstid fredag afgjort, om Danmark får værtskabet for VM-turneringen i 2018. Det er Danmarks Ishockey Unions(DIU) håb, at et VM-værtskab kan være med til at løfte interessen for ishockey-sporten i Danmark, ligesom et forventet stort overskud fra VM skal bruges som en økonomisk indsprøjtning til at sikre, at dansk ishockey kan fortsætte sin udvikling.

Danmark har spillet København og Herning ud som VM-værtsbyer og er i direkte konkurrence med Letland, der ønsker at placere VM-turneringen i Riga.

Da DIU torsdag præsenterede sit VM-bud over for IIHF-kongressen, kunne ishockey-unionen levere en masse gode argumenter for, hvorfor turneringen burde placeres i Danmark.

De kunne spille på, at Danmark vil have en hel ny hal i Ørestaden – med tilhørende træningshal - og en forholdsvis ny hal, Boxen, i Herning.

At Danmark efter 12 år i A-gruppen er det eneste af de faste lande i A-gruppen, som aldrig har været vært for A-gruppen, og at Danmark i andre idrætsgrene med succes har afholdt store mesterskaber.

At der var masser af rosende ord fra IIHF's event-komité, da de i vinter havde et såkaldt site-view i København og Herning af planerne for værtskabet.

På minussiden vil DIU være sårbar over for kritik af Herning som den ene af værtsbyerne. På grund af den store afstand mellem de to VM-arenaer. Fordi man kan være skeptisk til, hvordan hotel-kapaciteten i området skal klare den efterspørgsel, der kommer fra spillere, ledere og fans. Og så fordi, at Herning, trods sine uomtvistelige fortræffeligheder, jo ikke er nogen verdensmetropol.

Argumenterne oven for er alle vigtige i det store regnskab, men det bliver ikke dem, som bliver afgørende for valget af værtsby.

De nævnte argumenter er alle fokuseret på selv VM-turneringen, men for de fleste beslutningstagere på IIHF-kongressen er forholdene omkring VM-afviklingen temmelig uinteressante. Det er kun de 16 lande, som deltager i A-gruppen, plus måske et par stykker, som håber at være rykket op i 2018, der vil være modtagelige for argumenter i den retning.

Resten af landene i den gruppe på 51 fuldgyldige medlemmer i IIHF, som har stemmeret på IIHF kongressen, har fokus et helt andet sted.

Kongresdeltagere fra lande som Australien, Aserbajdsjan. Hong Kong, Indien, Mexico, Sydafrika og Thailand er mere optaget af, hvor de skal på kongres i 2018, fordi den årlige IIHF-kongres altid er placeret i forbindelse med A-VM-turneringen.

Om der er langt til træningshallen, hvor store omklædningsrummene er, og hvor meget plads der er til ishockey-udstyret er uinteressant for denne gruppe, de vil hellere vide, hvad byen kan tilbyde af turistattraktioner. Hvor gode flyforbindelserne er, og hvor let er det at komme rundt mellem kongreshotellet, bycentrum og VM-arena. Og hvor sikkert det er at færdes i byen

Og i den konkurrence er jeg ret sikker på, at København vil slå Riga med flere længder. Fordi Tivoli og Den lille Havfrue trækker noget mere end Riga Katedralen og Peter den Stores have og på grund af den gode københavnske infrastruktur, hvor der er korte afstande og gode forbindelse mellem lufthavn, by-centrum, kongres-hotel og VM-arenaen i Ørestaden.

Den anden parameter, som jeg tror bliver vigtig for fredagens valg, handler om de personlige relationer, som altid er vigtige, når sådanne beslutninger skal træffes. Også her ser jeg Danmark med et stor forspring.

DIU's formand, Henrik Bach Nielsen, er på grund af sin placering i IIHF's øverste organ, det såkaldte council, et velkendt ansigt for mange af kongres-deltagerne og har gennem sit IIHF-arbejde de seneste år haft gode muligheder for også at træffe repræsentanter fra de mange mindre ishockey-nationer, som sidder på majoriteten af stemmerne.

IIHF har blandt andet en fast praksis med, at når der afholdes VM-turneringer - uanset om det er top-divisionen i U20, eller tredje division for U18 kvinder - så skal et medlem fra councill være på plads som turnerings-formand. Med 14 medlemmer i council og 27 årlige VM-turneringer giver det i gennemsnit to årlige opgaver som turnerings-formand, som har givet Henrik Bach Nielsen masser af lejlighed til at promovere det danske VM-bud over en kop kaffe med forskellige deltager-nationer.

DIU har også været dygtige til at skabe god kontakt til nogle af de nationer, der som for eksempel Island, optræder som en slags uofficielt talerør for de mindre ishockey-nationer.

På det personlige plan tæller det også til DIU's fordel, at præsidenten for det lettiske ishockey-forbund, Kirovs Lipmans - der er en af Letlands rigeste personer og har haft en korruptionsanklage hængende over hovedet - har ry for at være en kantet og noget selvsmagende person, som ikke har mange sympatisører i det internationale ishockey-samfund.

Det betyder alt sammen, at jeg er sikker på, at Danmark alligevel ender med at tage fra Minsk med en stor sejr for dansk ishockey.

Allan Hougaard

  • Har dækket ishockey-stoffet siden 2002. Var med i Ungarn og dækkede B-VM-turneringen i 2002, hvor Danmark rykkede op i A-gruppen og har siden været udsendt og dækket adskillige VM-turneringer i A-gruppen. Har desuden været på plads og dækket 2 OL-ishockey-turneringerne samt en World Cup i ishockey.
  • Har som aktivt spillet 350 liga-kampe i den bedste hjemlige række og vundet fire danske mesterskaber.