Tour de France-dramaer står allerede i kø

.

Der er næsten en måned til årets Tour de France. Men allerede nu er der godt gang i flere forskellige Tour-dramaer. Det største udspiller sig på Team Sky, hvor det er den evige rivalisering mellem Chris Froome og Bradley Wiggins, der trækker overskrifter.

Ingen kemi mellem Froome og Wiggins

Wiggins har brugt det meste af året på at "gøre sig lækker" overfor både Skys sportslige ledelse, men ikke mindst overfor cykelsportsfans verden over. Han havde to hovedmål i foråret. Paris-Roubaix, hvor han fik en flot niendeplads og Tour of California, som han vandt.

Man skulle dermed mene, at en formstærk Bradley Wiggins, endda Sir Bradley Wiggins, Storbritanniens første Tour vinder så sent som i 2012, burde være selvskrevet til et Tour de France, som endda starter i England i år.

Men nej. Kemien mellem Wiggins og Skys kaptajn, sidste års vinder, Chris Froome, er ikke-eksisterende og har i princippet været det siden Froome kørte fra Wiggins på La Planche des Belles Filles for snart to år siden.

Team manager Dave Brailsford prøver som sædvanlig at kvæle konflikten ved at slå fast, at det er ham og et panel fra den sportslige ledelse på Team Sky, der bestemmer holdets sammensætning til Tour de France. Det er jo i princippet ikke løgn. Men det er vel det, man kalder en sandhed med modifikationer.

For sagen er, at det eneste det handler om for Team Sky, det er at genvinde Tour de France. Det er Chris Froome, der skal vinde. Og derfor er det vigtigste for Sky selvfølgelig, at Froome er tilfreds og dermed har de bedste betingelser for at vinde Touren. 

Så hvis Froome siger, han ikke vil have Wiggins med, så kommer Wiggins naturligvis ikke med. Og det har Froome allerede sagt. Det ved Wiggins, og han har derfor i både fransk og britisk presse luftet sin frustration over ikke at komme med i Tour de France.

Froome risikerer nemlig, at Wiggins forsøger at begå mytteri ombord og køre sig i en fordelagtig position efter de første fem etaper, der blandt andet inkluderer brostensetapen til Arenberg. Og overordnet set, er Froome ikke sikker på loyaliteten fra Wiggins, når det spidser til på de franske landeveje.

Brailsford vil formentlig hellere lægge sig i graven, end officielt indrømme, at der er dårlig stemning mellem hans to stjerner. Derfor har han fx været fremme med udmeldinger om, at "nu må vi jo lige se, om Wiggins kommer sig over sit jet-lag" undskyldninger, ovenpå Wiggins' sejr i Californien. Et løb, der sluttede 18. maj - altså halvanden måned før Touren starter...

Colombianeren der blev væk

Hos Ag2r vil man gerne have Carlos Betancur med på Tour-holdet. Men han er ikke kommet tilbage til Europa fra Colombia, som ellers var planen allerede den 3. juni. Betancur, der har døjet med vægtproblemer, havde ellers som ambition at vinde ungdomstrøjen i dette års Tour de France efter en flot femteplads i sidste års Giro d'Italia og en sejr i Paris-Nice i år.

Nu er team manager Vincent Lavenu i stedet frustreret over Betancurs sjusk med sit talent og spørgsmålet er, om colombianeren overhovedet når at blive klar til Touren, da hans franske arbejdstilladelse er udløbet.

Intern sprinter-duel på FDJ

Hos et andet fransk mandskab, FDJ, har man, som hos Sky, det man teoretisk set vil betegne som et positivt problem, men som i praksis skaber uro på holdet. Nacer Bouhanni fik sit store gennembrud i årets Giro d'Italia og planen var så, at Arnaud Démare skulle være FDJ's sprinter i Touren.

Men netop på grund af Bouhannis flotte Giro, er der nu opstået tvivl om, hvem der skal køres for i Touren. I dag skuffede Démare med en ottendeplads i den måske eneste massespurt i Dauphiné. Det gør naturligvis ikke situationen mindre anspændt, ligesom Bouhanni har et kontraktudløb efter denne sæson, han kan bringe på banen, hvis han skal presse den sportslige ledelse.

Giant-Shimano går udenom fransk talent

Kontraktudløb har også det franske stortalent Warren Barguil hos Giant-Shimano. Rygterne siger, at han allerede har lavet en forhåndskontrakt med Team Sky for næste sæson og at det er derfor han ikke kommer med i årets Tour de France, trods to etapesejre i Vueltaen sidste år.

Der er som nævnt næsten en måned til Touren starter. Og jeg har slet ikke været inde på den med spænding imødesete duel mellem Chris Froome og Alberto Contador. Det giver forhåbninger om en særdeles dramatisk og underholdende Tour i år. På mange forskellige niveauer.

Kim Plesner

  • tv2.dk's cykelsportsekspert under alle Grand Tours.
  • Tidligere ansat på Team CSC og følger cykelsporten tæt.
  • Vil bidrage med vurderinger, svar på spørgsmål og indspark fra de sociale medier.
  • Indehaver af cykelsitet Veloropa.dk