Den uventede duel

-

Alle havde set frem til en duel mellem Chris Froome og Alberto Contador i Dauphiné denne weekend. Men i stedet blev det til en uventet duel mellem Contador og Andrew Talansky og en af de flotteste og mest spÊndende etaper i lang tid.

Personligt tÊnker jeg tilbage pÄ 9. etape i Tour de France sidste Är, for at finde et cykellÞb med tilsvarende spÊnding og intensitet. Her var det ogsÄ Garmin, der var med til at sÊtte gang i lÞjerne, da de med konstante angreb sprÊngte feltet i stumper og stykker pÄ dagens fÞrste af mange stigninger.

SÞndagens afsluttende etape i Dauphiné fik ogsÄ Garmin i hovedrollen, da holdets kaptajn, Andrew Talansky, i sidste ende snÞd bÄde Contador og Froome og snuppede den samlede sejr ganske overraskende.

Udnyttede Tinkoff-Saxos svagheder
Men Garmin var nu ikke alene om at sétte sþndagens etape i scene. De fleste mandskaber havde godt luret, at Tinkoff-Saxo mildest talt ikke var kommet til Frankrig med ”fþrsteholdet”. Slet ikke i klatreméssig forstand.

Derfor var det ogsÄ naturligt for de stÊrke outsidere, at angribe Contadors mandskab fra starten af den korte etape til Courchevel og vel at mÊrke angribe opad. SÄ pÄ dagens fÞrste stigning, der var delt i to, gik det lÞs. FÞrst skulle man op ad kategori-2 stigningen Col de Domancy. Men herefter var der stort set ingen nedkÞrsel, fÞr det gik op ad Col des Saisies (kategori-1).

Hele 23 ryttere slap afsted, fordi Tinkoff-Saxo ikke havde noget modsvar pÄ stigningerne og fordi Sky havde tre stÊrke ryttere blandt de forreste, som bl.a. ogsÄ talte Talansky, Jurgen van den Broeck, Adam Yates, Tejay Van Garderen og Romain Bardet. Talansky og Bardet havde endda luksushjÊlpere i form af Ryder Hesjedal og Jean-Christophe Peraud, som virkelig gjorde en forskel, da det spidsede til.

Operationen lykkedes, men patienten gik dĂžd
Chris Froome ville gerne have Alberto Contador helt isoleret, og det lykkedes fint med tre hjÊlpere omkring sig og altsÄ yderligere tre mand oppe foran. Men sÄ opstod dilemmaet for Froome. Hvad skulle han egentlig bruge denne overtalssituation til? Han kunne vel ikke forvente, at Contador egenhÊndigt hverken ville eller kunne kÞre de 23 forreste ind. Og hvis ikke det skete, sÄ spillede briten jo bare sejren over i hÊnderne pÄ Talansky, som inden etapen lÄ pÄ den samlede tredjeplads, blot 39 sekunder efter Contador og 31 sekunder efter Froome.

Sky besluttede derfor at forsÞge at lukke hullet til de forreste. Pest eller kolera. Hvis ikke man gjorde det, ville Talansky med al sandsynlighed vinde, hvis man gjorde det, risikerede man at kÞre Contador frem til sejren. Men med sidstnÊvnte scenarie havde en Froome i topform dog chancen for at vippe Contador af pinden pÄ den afgÞrende stigning pÄ til Courchevel.

Problemet var dog, at Froome ikke havde benene. Det stod hurtigt klart, da Contador modigt angreb ved foden af dagens nÊstsidste stigning, Cote de Montagny (kategori-1). Froome sad nu sammen med Geraint Thomas, mens Richie Porte og David Lopez mÄtte lade sig falde tilbage for at hjÊlpe den slagne kaptajn. Heldigvis for Sky lod de dog Mikel Nieve blive i frontgruppen, hvor han havde siddet pÄ hjul hele dagen og derfor havde krÊfterne til trods alt at vinde etapen til slut. Set i bakspejlet nok det optimale de kunne fÄ ud af dagen, omstÊndighederne taget i betragtning.

Flere omstĂŠndigheder
For omstÊndighederne skal virkelig tages i betragtning, inden man begynder at konkludere i relation til det forestÄende Tour de France. For selvom Talansky fik en flot sejr i Dauphiné, sÄ betyder det selvfÞlgelig ikke, at han nu er favorit til at vinde Tour de France. Det konstaterede han ogsÄ selv rimelig nÞgternt efter sÞndagens etape.

Men hvad sÄ med styrkeforholdet mellem Froome og Contador. Er det ikke lige pludselig vendt rundt med spanierens flotte opvisninger i mandsmod, angrebslyst og styrke i bjergene?

Vendt rundt tror jeg er lige at stramme den. Men der er lagt i kakkelovnen til en fantastisk duel i Ärets Tour de France. En pÄ papiret langt mere lige duel, end man nÊsten havde turdet hÄbe pÄ, da 2014-sÊsonen blev indledt. For mig at se er de to favoritter pÄ et uhyggeligt lige niveau, hvilket man ogsÄ sÄ pÄ den indledende enkeltstart og fÞrste bjergetape. Her var Froome lige en tak bedre end Contador.

Den ubekendte i hele det spil er selvfÞlgelig Froomes styrt pÄ fredagens etape. Selvom intet er brÊkket, sÄ kan det selvfÞlgelig ikke undgÄ at have pÄvirket briten bÄde mentalt og fysisk. Og faktum er da ogsÄ, at det var efter styrtet, at magtbalancen i forholdet mellem Froome og Contador tippede over til sidstnÊvntes fordel.

Men nu har Chris Froome 20 dage til at komme ovenpÄ igen. Og det skulle under normale omstÊndigheder vÊre alt rigeligt. Men normale omstÊndigheder har der under ingen omstÊndigheder vÊret tale om, for hverken Froome eller Team Sky i fÞrste halvdel af 2014. Dauphiné blev heller ingen undtagelse.

Et par uheldige Froome-sager
FÞrst var der Froomes lidt mystiske inhalator, han pludselig hev frem pÄ en af etaperne. Og i weekenden lancerede den franske avis Journal du Dimanche sÄ et frontalt, men, skulle det vise sig, knap sÄ underbygget angreb pÄ den forsvarende Tour-vinder.

Avisen pÄstod, at UCI pÄ ulovlig vis havde tilladt, at Froome fik behandling med binyrebarkhormonet Prednisolon under Romandiet Rundt, som Sky-kaptajnen vandt pÄ overbevisende manér.

Men selve proceduren omkring lÊgeerklÊringen til Froome, den sÄkaldte TUE, ser nu ud til at vÊre foregÄet efter bogen. Og at indikere et problem i netop denne sag med, at UCI-prÊsident Brian Cooksons sÞn arbejder for Team Sky, er nok ogsÄ taget lidt ud af den blÄ luft.

SÄ der er formentlig ikke foregÄet noget ulovligt. Lad os lige slÄ det helt fast overfor de glubske Froome-haters.

Det man sÄ kan spÞrge sig selv om er, hvorvidt det er normal procedure at behandle hoste med 40 mg binyrebarkhormon. Hvis man har brug for sÄdan en portion, burde man nok slet ikke kÞre cykellÞb. IsÊr ikke hvis man i sin egen bog skriver dette:

- There has been much speculation over the use of the painkiller Tramadol in Team Sky. I do not take any painkillers or stimulants while training or racing. People have described 'finish bottles' containing crushed-up painkillers and stimulants. I do have a finish bottle on occasion, but it contains nothing more than a double espresso. I fully support the introduction of TUEs for Tramadol and other medication which may be viewed as performance enchancing that is being used without a valid medical reason. I believe the peloton would be a safer place without the use of Tramadol. I did not need or use Tramadol to win the Tour de France and I hope that this serves as an example to others that it is not something that is necessary to compete at the top end of our sport.

Og man kan ogsÄ spÞrge sig selv om, hvorfor UCI/Sky dog ikke eliminerer risikoen for at nogen rejser kritik mod dem, fordi Cooksons sÞn er ansat hos Sky. IsÊr fordi Skys team manager Dave Brailsford og Cookson som bekendt har en lang, fÊlles fortid hos British Cycling.

Wiggo vs Froome blusser op igen
En anden ting sÞndagens etape i Dauphiné Äbnede op for, var debatten om hvorvidt Sky ville drage fordel af, at have Bradley Wiggins med i Tour de France. For hvad nu hvis Froomes styrt i fredags var sket under Touren? Ville det sÄ ikke vÊre en perfekt Plan B for Sky, at have Wiggins med ombord?

Tjo, mÄske. Men det krÊver dels at Wiggins er pÄ sÄ hÞjt niveau, at han har en reel chance for at vinde Tour de France. Og pÄ sÄ hÞjt niveau, at den chance er stÞrre end fx Richie Porte og Mikel Nieves for at gÞre det samme. Det skal sÄ holdes op imod al den stÞj, som en udtagelse af Wiggins vil give, ikke mindst i forhold til en allerede noget ubalanceret Chris Froome.

Heldigvis er det ikke mig, der skal foretage det valg. Hvem der vÊlger det fÄr vi nok et svar pÄ, nÄr Sky-mandskabet udtages. Hvis Wiggins er med, er det formentlig Brailsford der var bukserne pÄ, hvis ikke, er det Froome. Jeg gÊtter pÄ det sidste. Men er blevet en smule usikker, mÄ jeg indrÞmme, efter udviklingen i Dauphiné. Personligt ville jeg stadig ikke tage Wiggins med, ud fra en simpel pro/contra analyse.

Forventningerne har sjĂŠldent vĂŠret stĂžrre
Dauphiné viste ikke kun en Alberto Contador i storform. LÞbet viste ogsÄ, at han i realiteten var uden mandskab i bjergene. Jesus Hernandez faldt igennem og han var vel den eneste pÄ holdet, man mÄske kunne have forventet ville sidde med opad. Til gengÊld kan Contador se frem imod at fÄ sÄ stÊrke folk som Michael Rogers, Nicholas Roche og Roman Kreuziger med i Touren og sÄ burde de problemer vÊre et overstÄet kapitel.

Jeg glÊder mig som sjÊldent fÞr til et Tour de France, da det virker som om magtbalancen mellem de to store favoritter er lige pÄ vippen. Helt klart en mental fordel til Contador efter Dauphiné. Men han mangler stadig at fÄ skovlen under en helt frisk Froome. Det skal vi ikke glemme.

Sidst vi sÄ en jÊvnbyrdig Tour mellem to mastodonter var i 2003, da Jan Ullrich kom rigtig tÊt pÄ at vippe Lance Armstrong af pinden. Vi skulle hen til den afgÞrende enkeltstart, hvor Ullrich pÄ de regnvÄde veje styrtede i en rundkÞrsel, da han var tvunget til at sÊtte alt pÄ et brÊt.

Den Tour blev pÄ mange mÄder mindevÊrdig. Tyler Hamiltons brÊkkede kraveben, Belokis vanvittige styrt pÄ nedkÞrslen fra Col de Manse, hvor Armstrong tog den ud over marken. Plasticposen i Armstrongs styr pÄ Luz Ardiden, Jakob Piils etapesejr, Carlos Sastres etapesejr, der blev fejret med en sut i munden og sÄ altsÄ dramaet mellem Armstrong og Ullrich, hvor tyskeren slog amerikaneren med mere end halvandet minut pÄ den fÞrste enkeltstart.

Der var tale om sekunder, nÊsten til det sidste. Armstrong vandt til slut med 1.01 minut til Ullrich. Lad os hÄbe pÄ en ligesÄ dramatisk, jÊvnbyrdig og spÊndende Tour de France i Är. Gerne med Garmin som dem, der sprÊnger det hele i luften og gerne med en Nibali, der rammer topformen, prÊcis nÄr det er mest nÞdvendigt.

SĂ„ skal jeg ikke forlange mere


Kim Plesner

  • tv2.dk's cykelsportsekspert under alle Grand Tours.
  • Tidligere ansat pĂ„ Team CSC og fĂžlger cykelsporten tĂŠt.
  • Vil bidrage med vurderinger, svar pĂ„ spĂžrgsmĂ„l og indspark fra de sociale medier.
  • Indehaver af cykelsitet Veloropa.dk