Sport

DBU kræver lov om match-fixing

Dansk Boldspil-Union ønsker en særlig lovparagraf i straffeloven for bedre at kunne bekæmpe aftalt spil i dansk idræt.  Det siger DBU's formand Jesper Møller, efter at seks mænd er sigtet for at have aftalt udfaldet af fodboldkampe i den næstbedste række i 2010.

 - Vi vil meget gerne have en selvstændig lovparagraf i den danske straffelov, der kan ramme direkte mod matchfixing, fordi vi tidligere har haft problemer bevisbyrdemæssigt, siger Jesper Møller, der udover at være formand for DBU også er advokat.

 - Jeg ved, at Danmarks Idrætsforbund sidder og samarbejder med justitsministeriet om det. Og vi beder indtrængende politikerne om en speciallovsbestemmelse, så vi bedre kan ramme matchfixing, siger han.

 Jesper Møller kender ikke til den nye sag, som Berlingske afslører i sin søndags-udgave. Den har sit udspring i to kampe, der involverer Hvidovre IF.  Men formanden understreger, at matchfixing er højt på dagsordnen i DBU.

 - Vi ser utrolig alvorligt på det. Matchfixing er en af de største trusler mod vores sport, og vi har en nultolerance-politik på det område.  - På Uefa-kongressen i foråret vedtog vi yderligere resolutioner, og på DIF's årsmøde i maj var jeg på talerstolen med forslag om et skærpet regelsæt for matchfixing. Det kommer op på DIF's ekstraordinære årsmøde i oktober. Vi arbejder kontinuerligt med det hele tiden.  - Man kan jo aldrig gøre nok. Vi vidensdeler med vores kolleger i Norden, og Danmark er rent faktisk meget langt fremme på dette område, siger Jesper Møller.

Hvad er matchfixing?

Matchfixing er bevidst manipulation af idrætskonkurrencer som eksempelvis en fodboldkamp.

Her kan du læse Dansk Idrætsforbunds betegnelse og regler for matchfixing. Reglerne omfatter alle udøvere, trænere og dommere i alle idrætsgrene under forbundet:

Matchfixing er for eksempel:

 • Forsætlig manipulation af resultatet af en idrætskonkurrence.
 • Forsætlig underpræstation.
 • Forsætligt nederlag i en konkurrence.
 • Bestikkelse af eller trusler mod en anden person for at påvirke en idrætskonkurrence i en bestemt retning.
 • Tilsvarende former for "uetisk adfærd" er også omfattet af reglerne og dermed forbudt
 • Misbrug af intern viden, eksempelvis ved at videregive oplysninger, der kan udnyttes i forbindelse med spil.
 • Spil på egen konkurrence, også selvom der spilles på sejr.
 • Modtagelse af gaver, der ikke hænger naturligt sammen med den pågældende idrætskonkurrence.

Der findes tre niveauer indenfor matchfixing, ifølge Dansk Boldspil Union (DBU):

 • Niveau 1 - Spil på egne kampe: Personer, der individuelt spiller på bestemte udfald i kampe, som de selv er deltager i og for egen vindings skyld.
 • Niveau 2 - Organiseret fællesskab: Flere personer, der i forening spiller på bestemte udfald i kampe, som de selv er deltagere i og for egen eller andres vindings skyld.
 • Niveau 3 - Organiseret kriminalitet: Store syndikater, der eksempelvis med trusler om vold, afpresning eller ved bestikkelse forsøger at påvirke spillere, dommere eller trænere til at sikre et bestemt udfald af en kamp.

 Kilder: Danmarks Idrætsforbund, Dansk Boldspil Union