Sport

Regeringen vil tage livtag med matchfixing i nyt udspil

Matchfixing er så stor en trussel mod dansk idræt, at regeringen snart kommer med en række initiativer, der skal bekæmpe bestikkelse og aftalt spil, skriver Berlingske.

Et nyt nationalt organ skal oprettes for at koordinere indsatsen mod matchfixing, men det skal også analysere information om mistænkelige væddemål og udstede alarmer om aftalt spil.

Opgaven med at bekæmpe den stigende trussel fra blandt andet internationale spillesyndikater har hidtil ligget i et krydsfelt mellem Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, spiludbydere, Danmarks Idræts-Forbund og Spillemyndigheden under skat.

Det nye organ skal ligge under Kulturministeriet, og kulturminister Marianne Jelved (R) er torsdag i Schweiz for at underskrive den første internationale konvention om at bekæmpe matchfixing, og inden for de næste par uger ventes den danske regerings udspil så præsenteret, skriver Berlingske, der allerede nu har kendskab til indholdet.

Der lægges blandt andet op til at kriminalisere bestikkelse inden for idrætten, hvor straffelovens bedrageribestemmelse i dag ikke dækker fuldt.

Derudover skal dommere til kampe også udpeges på et senere tidspunkt, end de bliver i dag, så der ikke er så stor mulighed for at påvirke dommere til at dømme til fordel for et af holdene.

- Jeg tror, at vi på grund af generel hæderlighed i Danmark er mindre udsat end så mange andre steder, men matchfixing kan også opfattes som fristende i idrætsverdenen herhjemme. Det har vi set med politiets sigtelse af seks personer tilknyttet dansk fodbold. Det er afgørende vigtigt, at vi sætter ind både nationalt og internationalt, siger kulturminister Marianne Jelved til Berlingske.

Idrættens organisationer og spiludbydere skal være med til at finansiere det nye organ mod matchfixing.