Sport

Hendes liv blev vendt op og ned efter hjernerystelse

I dag er det præcis ét år siden, Malene Dalgaard blev ramt af den sidste af i alt tre hjernerystelser.

- Der blev vendt op og ned på min hverdag. Fra at være professionel håndboldspiller, der trænede to gange om dagen og havde fuld fart over feltet til, at nu har jeg lidt svært ved bare at klar en almindelig hverdag. Jeg har brug for rigtig mange pauser, og skal ikke have ret meget i kalenderen i løbet af en uge. Så det er en helt anden hverdag, som jeg har nu, siger Malene Dalgaard.

Og når man er professionel håndboldspiller på topplan, så er det svært selv at sige fra.

- Når man har en skade, så er man som regel den første, der er klar til at melde sig på banen igen, selvom måske sundhedssektoren siger nej, siger Dalgaard.

Og den holdning er Malene Dalgaard ikke alene om. Frank Humle, der er neuropsykolog ved Center for Hjerneskade, mener, at det en helt naturlig ting.

- Som sportsmand/kvinde er man vant til at tage imod ret mange aktiviteter, måske også på trods af man ikke er helt på toppen. Det tror jeg ikke, man skal gøre her, her skal man respektere de signaler, kroppen giver, siger Frank Humle.

Men det kan have alvorlige konsekvenser for spilleren. For Malene Dalgaard betyder det, at hun i dag kan se 2 * 5 minutters fjernsyn om dagen, højst have samtaler på 10 minutter og må nøjes med at studere på kvart tid.

- Man skal vente med at komme i spil igen, indtil man er sikker på, man har det godt, og så skal man genoptage spillet langsommere end man lige umiddelbart havde forventet, man skulle, siger Frank Humle.

Det råd er samtidig et, Malene Dalgaard den dag i dag sagtens kan sætte sig ind i.

- Set i bakspejlet så skulle jeg jo ikke have foretaget mig noget som helst, før alle de her symptomer var helt væk. Jeg synes faktisk, at jeg fik god rådgivning omkring det, men man bare ikke prøve, før hjernen er helt, helt klar igen.

I Sportsnyhederne klokken 22:20 kan du se, hvad spillerforeningen mener, klubberne kan gøre, og hvad Divisionsforeningen siger til det.