VM i håndbold (M)

Qatars VM-fans er købt og betalt - og fra Spanien..

Se ALT fra VM på TV 2 PLAY

Hvad gør du, hvis du skal være vært for VM i håndbold, har masser af penge - men et dårligt håndboldhold og ingen fans?

Du køber dig selvfølgelig til det hele. 

Så da Qatars VM-værter torsdag aften vandt 28-23 over Brasilien i åbningskampen i Doha, var det ikke kun halvdelen af Qatar-hold på banen, der var betalt af Qatar til at repræsentere landet under turneringen.

På de ellers meget tomme tilskuerpladser i Lusail Sports Arena, der har plads til 15.300 tilskuere, stod 60 fornøjelige og festende fans klædt i Qatar-trøjer og bakkede VM-værterne op med trommer, trompet, dans og sang. 

Fansene er bare slet ikke fra Qatar og har ingen tilknytning til landet overhovedet. De kommer fra den spanske by Cuenca, der ligger en times togkørsel fra Madrid - og er bestilt og betalt af VM-værterne til at komme til Doha og være fans af hjemmeholdet. 

- De har betalt alt for os. Maden, hotellet, flyet. Vi får ingen penge, men vi får alt betalt, fortæller en af spanske Qatar-fans, Pablo, til TV 2 SPORT.

Normalt hepper de uge efter uge på spillerne i den spanske ligaklub Ciudad Encantada - en klub, hvor den nuværende, spanske ungdomstræner i Qatar selv var træner i fem sæsoner. Det var ham, der har ringet til fansene og inviteret dem til VM på Qatars regning, fortæller Pablo. 

- Han vidste, vi er gode supportere, og derfor kontaktede han os og spurgte, om vi ville komme herned – med alt betalt, siger Pablo.

Føler I slet ikke, at I sælger ud af jeres nationalfølelse og -identitet ved at komme herned og heppe på et andet land end jeres eget, fordi I får penge for det?

- Ved du hvad? De spanske politikere sælger ud af min identitet hver eneste dag, og de er f… ligeglade. Så det er jeg også, erklærer Pablo og griner lidt - uden at uddybe nærmere, hvordan hans eget land efter hans mening også sælger ud af hans identitet. 

Men hvad gør I så, når Qatar skal møde Spanien senere i gruppespillet? Hvem hepper I så på?

- Så hepper vi stadig på Qatar. Det er ikke noget problem. Selvfølgelig håber vi, at Spanien vinder VM, hvis Qatar er røget ud. Men spiller de mod hinanden, så hepper vi på Qatar, understreger Pablo.

Den massive politiske kritik af Qatar for brud på menneskerettighederne og rygterne om migrantarbejdere, der har måtte betale med livet for at bygge de imponerede VM-arenaer, der i disse dage bliver vist frem for hele verden på tv, har Pablo slet ikke hørt om, påstår han. 

- Men jeg er da ikke i tvivl om, at det er rigtigt. Det sker i Spanien hver uge, at folk dør i arbejdsulykker, så jeg er ikke overrasket over, at det også sker her. Men som sagt - det sker altså også i Spanien, hævder Pablo, der ikke tænker på politik, men "føler, han har vundet en præmie" ved at komme til VM med alt betalt.

Han og de 59 andre spanske fans står klar på tribunen med trommer og trompet igen lørdag, når Qatars VM-værter møder Chile.

HÅNDBOLD-VM PÅ TV 2

  • Du kan se alt fra håndbold-VM på TV 2 Play
  • På vm.tv2.dk kan du dagligt læse kommentarer fra vores eksperter og kommentatorer i Qatar
  • Vores nye kanal TV 2 SPORT viser dagligt flere timers håndbold med studier og kampe
  • TV 2 og DR deler rettighederne til Danmarks kampe. De kampe, DR viser, genudsendes på TV 2 SPORT
  • Alle Danmarks kampe livedækkes på vm.tv2.dk, hvor du kan stille spørgsmål til vores eksperter og se højdepunkter fra kampene løbende