VM i håndbold (M)

Wilbek om 'slynglen' Qatar: Vi ser alt fra søde lille Danmark

Se VM i håndbold på TV 2 PLAY

Du skal ikke mange kilometer ud af Qatars hovedstad Doha, før du ikke kan se meget andet end sol og sand til alle sider.

Men fortsætter du længe nok ud af den stribe asfalt, der deler ørkensandet i to og bare ser ud til at fortsætte ud i evigheden, kommer du til den til sidst.

27 kilometer væk fra Doha og ude midt i ørkenen - midt i ingenting - står Lusail Sports Arena majestætisk flot og skygger for historierne om den ultimative pris, andre har betalt for at bygge den og Qatars andre imponerede sportsarenaer: Deres liv. 

I 2013 døde 191 migrantarbejdere alene fra Nepal, mens de arbejdede i Qatar, har Nepals ambassade i Doha oplyst til nyhedsbureauet AFP. Der er rapporteringer om kummelige forhold i trange arbejdslejre, hvor arbejdere dør om natten af hjertestop på grund af dehydrering, fordi de skulle arbejde i 50 graders varme og direkte sol uden nok drikkevand. 

Der er fortællinger om arbejdere, der bliver frataget deres pas, så de ikke kan rejse hjem til deres familier igen. 

Men ellers er det svært at finde ret mange officielle - og uafhængige - tal for, nøjagtig hvor slemt situationen har været (og er) for de op mod 1,4 millioner migrantarbejdere, der anslået er i Qatar.

Og det er en af de vigtigste grunde til, at de danske håndboldherrer i Qatar hellere vil snakke om VM-turneringen end politik, fortæller Danmarks delegationsleder, sportschef Ulrik Wilbek. 

- Hvor meget ved vi egentlig? Det bliver meget hurtigt et billede af, at det er verdens værste stat. Og det synes jeg tit, det gør. Sådan var det også, da vi skulle til OL i Kina. Så kom Amnesty International pludselig – de har så ikke interesseret sig for Kina hverken før eller siden, men de gjorde det halve år op til OL. Det var flot. Og sådan bliver det tit, mener Ulrik Wilbek og giver et eksempel:

- Jeg kan huske, da vi var i Hviderusland og spille EM-kvalifikation. Der havde vi også fået at vide, at det var det mest forfærdelige land. Og jeg synes, der var så mange gode ting i Minsk i forhold til, hvad jeg har oplevet i Rusland. Der var unge mennesker, der smilede – det har jeg ikke set i Rusland. De virkede til at have et meget godt liv. Det kan godt være, at de havde en diktator, der er meget hård, men der var også nogle gode ting, husker Wilbek. 

- Det er sørme så svært at finde ud af, hvem der er de største skurke. Og så er det jo altid set fra søde lille Danmarks side, som jo er et fremragende land, der bestemt ikke laver satiretegninger og provokerer nogen som helst, lyder det sarkastisk fra den danske sportschef.

- Det er jo ikke, fordi vi synes, at det, der foregår her, altid er rigtigt. Men vi bliver bare nødt til at forholde os til, hvor stævnet er, siger Wilbek til TV 2 SPORT. 

Han har opfordret spillerne til at koncentrere sig om det, de er i Qatar for. Og den opfordring forsøger de at følge. 

- Jeg er generelt ikke fan af at blande sport og politik. Nu er VM blevet givet til Qatar, og så er det her, vi spiller, nøjes Mads Mensah Larsen med at konstatere, mens højrefløj Hans Lindberg ikke kan se, han kan gøre noget ved det alligevel. 

- Selvfølgelig berører det os. Men jeg tror ikke rigtig, at det giver så meget genlyd, hvis jeg stiller mig op og bliver sur over det – eller melder afbud på grund af det. Jeg må også være ærlig at sige, at jeg synes ikke, det kan være op til os. Det burde være bestyrelsen i Dansk Håndbold Forbund, der måske mere skulle have taget stilling til det og taget afstand fra det, end vi skulle gøre det, siger Lindberg til TV 2 SPORT.

Det har Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse ikke gjort. Tværtimod bruger bestyrelsen en kvart million kroner på selv at rejse på en femdagestur til slutrunden i Qatar - med ægtefæller. Kun Spillerforeningens repræsentant i bestyrelsen, Michael Sahl Hansen, har som den eneste nægtet at rejse med i protest over, at Qatar har fået VM-værtsskabet.

Husk du kan se Danmarks første VM-kamp, som er mod Argentina, fredag aften klokken 18.40 på TV 2 og TV 2 PLAY

HÅNDBOLD-VM PÅ TV 2

  • Du kan se alt fra håndbold-VM på TV 2 Play
  • På vm.tv2.dk kan du dagligt læse kommentarer fra vores eksperter og kommentatorer i Qatar
  • Vores nye kanal TV 2 SPORT viser dagligt flere timers håndbold med studier og kampe
  • TV 2 og DR deler rettighederne til Danmarks kampe. De kampe, DR viser, genudsendes på TV 2 SPORT
  • Alle Danmarks kampe livedækkes på vm.tv2.dk, hvor du kan stille spørgsmål til vores eksperter og se højdepunkter fra kampene løbende