Nyheder

Håndbold-præsident på ansvarsflugt

Kære håndboldvenner, det er altså ikke Hassan Moustafas skyld.

Nu må I forstå, at det er kongressen i Det Internationale Håndbold, IHF, der har vedtaget de regler, der har gjort det muligt for Qatar at købe et VM-finalehold. Og som præsident Hr. Moustafa intet kan gøre ved.

Det har den magtfulde egypter lige fortalt den internationale håndboldpresse på den afsluttende pressekonference ved VM i Qatar.

Ansvarsflugten varede i fem kvarter.

Jeg er med på, at lovene i IHF vedtages af alle medlemslandene i kongressen. Men enhver ved, at det er formalia. Det er Hassan Moustafa og co., der i Council bestemmer alt. Deres ideer og forslag er på forhånd sikret stemmeflertal i kongressen. Lobbyarbejde, I ved nok.

Husk på, at Moustafa altid har flertal i alle afstemninger, fordi alle de små lande er på hans side. Bolivias stemme i afstemningerne er lige så meget værd som Tysklands. Det er derfor, at den kontroversielle egypter kommer til at sidde på præsidentposten, indtil han ikke gider mere.

Hvis IHF-præsidenten vil have ændret reglen om, at man efter tre års karantæne kan spille for et nyt land, så kan han gøre.

Om han vil det, aner vi ikke. Vi spurgte ham på pressemødet om hans holdning til Qatars købehold. Men han nægtede at dele sin mening. For så gik han jo imod kongressen og det må man ikke uden at trække sig tilbage! Ja, det svarede han.

- Nåh, I skal have lov at skrive jeres historier, så lad os stoppe med de sidste tre spørgsmål, sagde egypteren fra podiet – tragikomisk – for vi havde 50 kritiske spørgsmål, og det vidste han selvfølgelig alt om.

Men det klædte ham dog at insistere på, at de sidste spørgsmål kom fra europæiske journalister. De lokale kolleger brugte deres taletid på at spørge ind til, hvordan sheiken dog kunne arrangere så fremragende et mesterskab. En anden ville have præsidenten til at afskaffe to minutters-reglen!

Det var egentlig rart for den sidste flig af tro på håndbold-demokrati, at præsidenten ikke fejede de kritiske spørgsmål af vejen. Han lyttede, og han købte præmissen for spørgsmålene. Men i vanlig stil accepterede han ikke sin rolle – han tog ikke ansvaret for, at håndboldverden er i brand over den råddenskab i reglerne, som Qatar smart har udnyttet.

En ansvarlig præsident havde selvfølgelig sagt, at han var bekymret for klubforhold i landsholdshåndbolden, at han tog kritikken alvorligt, at han tog sin del af ansvaret, og alle nu måtte sætte sig sammen og kigge på reglerne en gang til.

Men det gjorde han ikke, og dermed rykkede Hassan Moustafa heller ikke denne gang ved opfattelsen af, at han sidder som IHF-præsident for Hassan Moustafs skyld – ikke for håndboldens.