European Games

Delfiner eller havfruer? Hvad går denne sport ud på?

Nej, det er ikke delfiner eller havfruer i svømmebassinnet i Baku.

Det er atleter, der dyster i finne- og apparatsvømning. En sportsgren som måske ikke er helt så udbredt. Endnu.

De vandinteresserede tilskuere i Baku blev lørdag præsenteret for en noget utraditionel sportsgren, da atleter med svømmefødder og masker hoppede i vandet og til forveksling lignede delfiner.

De skulle dyste i fire forskellige discipliner: 50 meter og 100 meter overflade, 100 meter undervandssvømning uden dykkerflaske og 100 meter undervandssvømning med dykkerflaske. Og der blev faktisk sat ny verdensrekord i dagens demonstration. Det var russiske Pavel Kabanov, der satte rekord i mændenes 50 meter overflade.

Som du måske har bemærket i videoen ovenfor, så er alle finne- og apparatsvømmerne i Baku iført såkaldte monofinner, som er en form for én stor svømmefod.

De atleter der dystede i overflade-disciplinerne var desuden også iført en speciel pandesnorkel, der sidder foran ansigtet og så de klassiske svømmebriller.

Den slående lighed med delfiner er ikke noget sporten forsøger at tage afstand fra. Tværtimod.

Når svømmerne er iført en monofinne og imiterer de karakteristiske delfinbevægelser, så vil havets pattedyr forveksle dem.

- Vi lavede nogle undersøgelser i Egypten, og det viste sig, at delfiner accepterer en person med en monofinne, som en af deres egen art, siger Anna Arzhanova, som er formand for CMAS.

Men selvom der trækkes nogle tråde til dyrelivet under vand, så er det en sportsgren, der tages seriøst på lige fod med alle andre.

- Det hele handler om fart.

- Vi har en drøm om at deltage i de Olympiske lege, men vi har andre begivenheder, som er vigtige og spændende. Men vi er glade for at være her i Baku, forklarer formanden.

En af de helt store begivenheder, som forbundet arbejder på at søsætte, er en undervandsudgave af biathlon – som er en kombination af fridykning og skydning. Under vand, ja.

Verdensdykkerforbundet CMAS forsøger ihærdigt på at udbrede finne- og apparatsvømning. Det er endnu ikke lykkedes forbundet at få sportsgrenen introduceret ved de Olympiske lege, men forbundet kæmper stadig, i håbet om at det en dag bliver en realitet.

- Vi er anerkendt af IOC (International Olympic Committee), og måske vil vi være at finde ved de Olympiske lege en dag. Vi arbejder på det, slutter formanden for CMAS, Anna Arzhanova.

Så er du til vandsport og fart, og er du dus med dyrene under havoverfladen, så bør du måske holde øje med denne sportsgren i fremtiden.

Fakta om finne- og apparatsvømning

  • CMAS står for Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques - på engelsk: World Confederation of Underwater Activities
  • Det første verdensmesterskab blev afholdt i 1976
  • Kan svømmes både i bassin og på åbent hav - afhængig af distancen
  • Der er 4 discipliner:

    - 50 meter overflade (med snorkel) - 100 meter overflade (med snorkel) - 100 meter undervandssvømning (uden dykkerflaske) - 100 meter undervandssvømning (med dykkerflaske)