Sport

Tragedie, hjemløs og VM-skuffelse – hårdt 2015 for Lotte Friis

Lotte Friis Scanpix

Det blev ikke til en eneste medalje til Lotte Friis ved VM i svømning. Et resultat, der måske ikke overrasker, hvis man ser på det turbulente år, den danske langdistancesvømmer har været igennem.

Ifølge Lotte Friis har de seneste måneders mange udfordringer haft indflydelse på hendes indsats ved VM.

- De sidste 4-5 måneder har været hårde for mig, og det har måske sat sit præg på min præstation, siagde Lotte Friis til TV 2 SPORT efter sin fjerdeplads på 1500 meter fri.

2015 har været et voldsomt turbulent år for den 27-årige dansker.

I marts måned omkom den olympiske mester på 400 meter fri, Camille Muffat, i en tragisk helikopter-ulykke under optagelserne af et realityprogram i Argentina. Camille Muffat var en meget nær ven af Lotte Friis, og det ramte hende hårdt, da hun hørte om ulykken.

- Mit hjerte og sjæl græder, skrev Lotte Friis på sin facebook-profil dagen efter den tragiske ulykke.

De to svømmere havde mødt hinanden i Nice, hvor Lotte Friis havde sin daglige træning, inden hun flyttede til USA i 2013.

Tabet af Camille Buffat skete næsten samtidigt med, at Lotte Friis skulle svømme kvalifikationskrav til VM i Kazan og egentlig var tilbage i god form oven på en længere periode med skader og sygdom.

Nu var Lotte Friis så igen sat tilbage. Denne gang mentalt.

- Ugerne efter mistede jeg fuldstændig fokus og pludselig virkede VM-kvalifikationen og svømning i det hele taget ligegyldigt. Det var uden betydning i den store sammenhæng, hvor livet er det vigtigste, skriver Lotte Friis i sit nyhedsbrev fra juli-måned.

Lotte Friis svømmede sig dog under VM-kravtiderne, selvom hovedet var fyldt med sorg.

Lotte Friis tog til Danmark for at få ladet batterierne op, hvorefter turen gik til Nice for at tage en sidste afsked med Camille Muffat, hvor hun er begravet.

Nu havde den danske svømmer håbet på at kunne lukke et trist kapitel og koncentrere sig fuldt ud om svømningen, men hjemme i Baltimore opstod der pludselig endnu en stor forhindring.

Lotte Friis i bassinet.

En af Lotte Friis samboere flyttede ud af huset, Lotte Friis boede i, og da danskeren og hendes anden amerikanske sambo ikke kunne betale huslejen alene, måtte de flytte ud.

- Egentlig var jeg ikke så bekymret i starten, men da jeg ikke bare lige sådan kunne finde en lille og billig lejlighed i Baltimore, ja så var jeg reelt set hjemløs den 15. maj, skriver Lotte Friis i sit nyhedsbrev.

Lotte Friis måtte flytte ind ved sin gode veninde, men kunne ikke få sit eget værelse.

Trods den langt fra optimale boligsituation, svømmede danskeren verdens næstbedste tid på 1500 meteren ved et stævne i Charlotte midt i maj. Optimismen i bassinet var tilbage.

Herefter fulgte flere gode tider på 800- og 400 meteren, og forberedelserne frem mod VM i Kazan så positive ud.

Nu har Lotte Friis afsluttet et VM, hvor det blev til en fjerde- og en femteplads på henholdsvis 1500- og 800 meteren. To finaleløb, hvor hun virkede overmatchet, selvom det længe så godt ud -  især på den lange distance.

Samtidig var det formentlig Lotte Friis’ sidste VM efter at have deltaget ved de seks seneste verdensmesterskaber. Nu bliver alt fokus rettet mod et OL-år uden så mange op- og nedture, som 2015 har budt på.

Og lad os så håbe, at der stadig er medaljer i Danmarks bedste kvindelige langdistancesvømmer i Rio om præcis et år.

Lotte Friis

 • Navn: Lotte Friis
 • Nationalitet: Danmark
 • Født: 9. februar 1988 (27 år) i Blovstrød, Danmark
 • Højde: 1.84 m.
 • Vægt: 72 kg
 • Svømmeart: Fri
 • Klub: Gentofte Svømmeklub

Danske medaljer ved VM i svømning

 • Sølv: Jeanette Ottesen, 100 m butterfly
 • Sølv: Jeanette Ottesen, 50 meter butterfly
 • Bronze: Mie Ø. Nielsen, 100 m rygcrawl
 • Bronze: Rikke Møller Pedersen, 200 m bryst