Bildes 8 Bud: SĂĄdan slutter ligaen

.

Lørdag 3. oktober tippes den nye sæson i Basket Ligaen i gang. Svendborg Rabbits starter på hjemmebane mod Hørsholm 79ers - herefter følger de resterende seks hold de kommende dage. Dermed også en oplagt mulighed for at se frem via krystalkuglens klare skær.

Jeg ser ligaen i år - angiveligt som de fleste andre - som en liga, der bliver splittet i to dele. De fire bedste og de resterende fire. I min optik er der slet ingen tvivl om, at de fire øverste også bliver de fire hold, der kommer i semifinalen senere på sæsonen.

SĂĄ drop blot kvartfinalerne og spil bedst af syv-kampe i semifinale- og finaleserien i stedet.

I begge afdelinger er jeg til gengæld lidt i tvivl om, hvordan holdene kommer til at placere sig internt. Jeg er dog mere i tvivl i bunden end i toppen.

Skyler Bowlin er væk og han vil blive savnet
Skyler Bowlin er væk og han vil blive savnet Foto: vildmedfoto.dk

Horsens IC

Pokal- og Danmarksmestrene fra Horsens IC har mistet en del og fået nyt ind - de ser bare ikke helt så stærke ud under kurven som sidste sæson, og tabet af holdets DNA og ubestridte leder, Skyler Bowlin, kommer formentlig til at tage lidt tid at komme sig over. Årets træner i sidste sæson, Arnel Dedic, er tilbage på sidelinjen i Forum Horsens, hvor han skal forsøge at få brikkerne til at spille sammen. Desværre husker jeg alt for godt, da man sidst havde sagt farvel til Bowlin og hentede en anden dygtig guard ind. Han blev sendt hjem, og Skyler kom tilbage - og derefter vendte sæsonen. Jeg tvivler på, at Skyler Bowlin vender tilbage til Horsens midtvejs i denne sæson. Det betyder dog ikke, at jeg ikke håber det!

Af spændende nye spillere i Horsens skal især nævnes Gabriel Iffe Lundberg og den nye US guard, Nimrod Hillard. Iffe er skiftet til Horsens sammen med amerikanske Jyles Smith fra Copenhagen Wolfpack.

Det jeg dog er mest glad for pĂĄ HIC's vegne er at man sikrede sig en ny kontrakt med Brian Fitzpatrick. Jeg var længe overbevist om at han ville blive samlet op af Bakken Bears til deres europæiske eventyr. Men han er tilbage i gult og bliver meget vigtig brik for de forsvarende mestre.

 

Bakken Bears

Efter et år uden succes i hverken pokalturneringen, Basket Ligaen eller FIBA Euro Cup er det op på hesten igen for de vante mestre. Ny træner, nye profiler og ny stil. Den eneste amerikaner på holdet bliver Keane Thomann. Den tidligere Horsens IC-spiller skifter fra 1. divisions-klubben BMI Bloodhounds til Bakken Bears. Her skal han sammen med Chris Christoffersen og Michel Diouf fra Senegal forsøge at styre slagets gang under kurven.

Holdets nye træner, spanske Israel Martin, har landsmanden Carles Bivia med til guard-positionen. Både træner, holdkammerater og den sportslige ledelse forventer sig rigtig fine ting af den nye guard, men han bliver ikke alene. Bakken Bears har også hentet Darko Jukic (Sverige) og Mikkel Plannthin (Svendborg Rabbits) til. Jukic spillede for to år siden for Horsens IC og blev efter sæsonen kåret som årets spiller i dansk basketball. Der er kvalitet i truppen og rig mulighed for at tilføje forstærkninger senere.

'Starting 5' kunne blive: Mikkel Plannthin, Thomas Lærke, Darko Jukic, Nicolai Iversen og Chris Christoffersen. Jeg er ikke selv helt overbevist endnu, men har hørt, at folk mener, dette kunne være det bedste ”danske” hold nogensinde? Min første tanke var, at der nok er et par andre Bears-hold, der vil løfte hånden og sige: ”Husker I ikke os?”

Iversen skal atter lede Bakken Bears pĂĄ og udenfor banen
Iversen skal atter lede Bakken Bears pĂĄ og udenfor banen Foto: vildmedfoto.dk

Team FOG Næstved

Næstved snuppede bronzen lidt fra baghjul sidste sæson. Efter at have rodet rundt igennem grundspillet fandt de rytmen i slutspillet og endte med at tæve Svendborg på udebane i medaljekampen.

Nye spillere er væltet ind. Seks af slagsen, og det store klassiske spørgsmål på Sydsjælland er så, hvor længe det kommer til at tage at få holdet spillet sammen. Generelt har holdet haft pæne udfordringer med at finde rytme med nye spillere på holdet. Derfor byder jeg dem udenfor top 3 i grundspillet. Man skal også have med i ligningen, at Team FOG Næstved får en ny arena, som enten kan blive en kæmpe gevinst eller et sted, de lige skal vænne sig til.

Caleb Walker er tilbage i Næstved efter et par års fravær. Rygterne vil vide, at Walker ser god ud og faktisk bedre end sidst han huserede på Rolighedsvej. Mere modnet og en bedre spiller. Spørgsmålet er nok mere, hvordan resten af de udenlandske profiler passer ind?

Et frisk væddemål eller måske rettere en konstatering bliver også, at holdet ikke er det samme på den anden side af 1. januar, som det er nu. Og med det sagt, så forventer jeg mig mere af Næstved i slutspillet end i grundspillet.

Svendborg Rabbits

Svendborg har nye spillere på flere store poster, og samtidig har de fået Liam Potter tilbage efter en lang skadespause. Trænerteamet har været travlt optaget af deres landsholdsopgaver med Island hele sommeren. I deres fravær har den argentinske guard Antonio Porta haft ansvaret og stået for træningen. Det forlyder at have været en god plan, da der er kommet ny energi og nye øvelser ind i træningen. Og nu med Craig Pedersen tilbage er Rabbits klar til at sammenspille en ny trup.

Der er lidt de samme udfordringer som hos Næstved men, 'CP' og Rabbits har historisk været bedre til at finde ind i deres spillestil hurtigt. Men igen - trænerteamet har ikke haft så længe med holdet som de andre år.

Tre nye amerikanere er kommet til sammen med islandske Axel Karrason (Værløse). De fire krydret med Antonio Porta kan meget vel blive holdets 'Starting 5'. Altså et helt nyt Svendborg Rabbits-hold, men med samme argentinske motor.

Min eneste frygt kan blive, at Porta har fået for meget ansvar (hvis han overhovedet kan få det). Vi så ham sidste sæson skifte sig selv ind, og nu, hvor han i en periode har overtaget tøjlerne som coach, skal der nok arbejdes med at finde den rette hylde i hierarkiet igen.

Randers Cimbria

I Randers er man klar til de ”gamle dyder” med run'n'gun-spil i højt og underholdende tempo.

Desværre er man startet sæsonen med en alvorlig skade til Mike Nielsen, der holder ham ude af hele sæsonen. Amerikanske DJ Smedley (tidligere i Randers og Næstved) er vendt tilbage og skal være motoren på holdet. Bo Colas er manden under kurven, og Chris Nielsen er pointslugeren ude bagved. De har absolut dygtige spillere, men dybden er der ikke.

Morten Verner Hansen og Tat Tucker svinger pisken fra sidelinjen, og her er jeg ikke et sekund i tvivl om, at man skruer tempoet i vejret. Spørgsmålet er så blot, om hele holdet kan følge med holdets profiler.

SISU

SISU lignede længe et hold, der ikke ville kunne gøre meget væsen af sig i ligaen. Men en håndfuld spillere for kort tid siden ændrede fuldstændig på det.

Det unge talent Jacob Glarbjerg valgte at slutte sig til Gentofte-holdet sammen med de to amerikanere Jay Canty og Devin Cherry, samt brasilianske Luciano de Souza (tidl. Næstved). Frederik Rungby er der stadig, og med ny coach i Alain Attalah begynder det faktisk at tage form.

Det er første gang i en længere periode, at SISU skifter så voldsomt ud i truppen, hvilket betyder, at man nok også her skal forvente lidt 'hick-ups' i opstartsfasen af sæsonen. To spillere, jeg glæder mig til at se lidt mere til i denne sæson, er den helt unge August Haas, der røg ud af rotationen sidste sæson, og Alassan Touray. Sidstnævnte har været forbi Aalborg og Stevnsgade på det seneste, men er skiftet til SISU i jagt på liga-minutter. Han er atletisk og skal i år forsøge at bevise sit værd på højeste niveau i Danmark.

Hørsholm 79ers

Som hos naboerne fra SISU har Hørsholm 79ers startet sæsonen med at finde en ny træner. Men det tog lidt tid. Det gjorde det egentlig også med spillerne. Men der begynder at forme sig et hold i Hørsholm. Anders Skou vender hjem efter et ophold i USA, David Harder er skiftet fra SISU, og Andreas Amundsen er kommet til fra Wolfpack. Det er en ret fin trio af danske spillere at hive i land.

Frederik Hougaard Nielsen er der stadig og bliver bindepunktet på guardpladsen. Han skal forsøge at få kørt Amundsen i stilling som den nye Daniel Mortensen (der har valgt at tage på college i USA), og under kurven er det Andreas Midtgård sammen med amerikanske Evan Yates.

Samtidig skal Frederik Hougaard Nielsen forsøge at lære de to yngre guards, Anders Skou og Sikander Nielsen, op. Sidstnævnte havde pænt stort ansvar under coach Hoyo i sidste sæson.

Harder og HN har vist over en årrække at de kan spille på højt niveau, og jeg er sikker på, de bliver vigtige for Hørsholm. Men hvor god er amerikaneren fra 2. division i NCAA og 3. division i Spanien? Han kan være bomben, men er det nok? Kan Amundsen fortsætte med at hælde point i kurven fra bag tre-point-linjen, og hvordan bliver fordelingen af minutter i guard-rotationen? Det ser udmærket ud, men jeg er lidt i tvivl om dybden på holdet.

Stevnsgade SuperMen

Klassens frække dreng! De vil gerne være lidt anderledes inde på stenbroen. Men anderledes kan også være både godt og sundt. Jeg håber blot, at attituden og energien varer ved sæsonen igennem. Det er aldrig nemt at komme op. Og det bliver ikke nemmere, hvis man både ønsker at bide sig fast, udfordre alle de andre, være de frækkeste, vinde hver kamp og holde humøret højt.

Det er klart, at hvis man vinder, så er humøret højere, end hvis man taber. Og det er nemmere at holde dampen oppe, hvis det går den rigtige retning. Men Stevnsgade skal indse, at ligaen er skåret ned fra 10 til otte hold, hvilket betyder at der er to færre af de ”nemme” kampe end i sidste sæson. Stevnsgade skal vinde over SISU, Hørsholm og Randers hver gang for at holde hovedet højt - og det bliver svært. For de tre hold har også en sejr over Stevnsgade krydset af i deres kalender.

Nørrebroholdet har fået tilgang af Mikael Vincents Nielsen fra SISU hvilket er en stor gevinst for coach Mickey Dennis. En leder på guardpladsen med erfaring, og han bliver genforenet med sin hjemmedreng, Mads Bloch, der vender tilbage til ligaen, hvor han tidligere har spillet for Aabyhøj, Bakken Bears, Team FOG Næstved. På holdet gemmer der sig flere andre tidligere ligaspillere, så i modsætning til SISU, Hørsholm og nok også Randers har Stevnsgade noget dybde - og bredde i Martin Hermansen og co.

Jeg er bare usikker på, hvem der skal levere point kamp efter kamp. Det kan godt være en symbiose af spillere, der får det til at klikke, men de skal vide, hvem de går til, når kampen er på vippen. Og der er min største frygt nok for SuperMen. Bredden er god, men toppen er der ikke helt.

Ifølge mine oplysninger vender den tidligere Florida Gator- og Randers Cimbria-spiller Adrian Moss tilbage til Danmark og er klar til at tørne ud for Stevnsgade. Det bliver på bekostning af Derek Selvig. Det er ikke bekræftet noget sted andet end deres holdfoto. Hvis han er i hopla, bliver han god og vigtig for dem.

Det, at Stevnsgade er de nye, gør, at jeg har dem sidst. De har noget at bevise og jeg vil glæde mig til at se det.

Bilde's Bud

Her er den så - listen som jeg forestiller mig at grundspillet ender. Jeg er mest i tvivl om, hvordan Horsens og Svendborg ender indbyrdes, samt kampen i nedre del mellem Randers, Hørsholm og Stevnsgade:

  1. Bakken Bears
  2. Svendborg Rabbits
  3. Horsens IC
  4. Team FOG Næstved
  5. SISU
  6. Randers Cimbria
  7. Hørsholm 79ers
  8. Stevnsgade SuperMen

Basket Ligaen 2014-15

1. Bakken Bears

2. Horsens IC

3. Svendborg Rabbits

4. Copenhagen Wolfpack

5. Team FOG Næstved

6. Randers Cimbria

7. SISU

8. Hørsholm 79ers

9. Værløse BBK

10. Aalborg Vikings