Blod, sved og millarder af seere: Semifinaletid i rugby-VM

Det er en af verdens største sportsbegivenheder. Sporten samler nationer over hele verden, men herhjemme får VM i Rugby ikke ret meget opmærksomhed.

Det på trods af, at det i år bliver afholdt lige på den anden side af Nordsøen i England.

Men hvor stor en begivenhed er Rugby World Cup egentligt? Der er kun et svar – det er enormt.

Det forventes, at der i alt vil have været 2,2 millioner tilskuere omkring stadion under dette VM. Det samlede seertal til kampene er på omkring fire milliarder, og finalen forventes at tiltrække flere seere end finalen i Champions League.

England får et økonomusk løft af de store som følge af verdensmesterskabet. Det forventes, at begivenheden vil sprøjte 10 milliarder ind i den engelske økonomi. Det på trods af, at værtsnationen ikke kom videre fra gruppespillet

Den eneste sportsevent, der kan hamle op med det er VM i fodbold.

Verdensmesterskabet har været i gang i over en måned, og nu er turneringen ved at nå til sit absolutte højdepunkt:

Finalen, hvor det skal vise sig, hvilken nation der er verdens bedste.

Men først skal de to finalister findes, og det er mindst lige så interessant.

For der venter nemlig to episke opgør i weekendens semifinaler, som kommer til at stå mellem Sydafrika og New Zealand lørdag, og Australien og Argentina søndag.

Rugbyens El Clasico

Weekendens semifinaler starter med et sandt arvefjendeopgør.

Sydafrika mod New Zealand svarer til, når de danske håndboldkvinder møder Norge i en VM-finale for nu at holde os til en sport, vi kender. Det er rugbyens svar på El Clasico, eller på derbyet mellem FCK og Brøndby.

De to hold har lige mange VM trofæer i skabet – to – og selv om New Zealand er bookmakernes favoritter, kan alt ske, når ’The Boks’ tørner sammen med ’The All Blacks’.

New Zealands vinder-statistik er suveræn mod de øvrige nationer i testkampene forud for VM. Den ligger på 78 procent. Men når holdet møder de sydafrikanske ’Boks’, falder sejrsprocenten til 59 procent.

Forud for kampen har særligt den New Zealandske træner været ude med riven for at puste til striden mellem de to rivaler.

I rugby går man nemlig ikke og roser hinandens hold, på samme måde som i fodbold, så da Sydafrikas træner Heyneke Meyer roste New Zealand-truppen forud for semifinalen, blev det ikke just besvaret med roser fra All Blacks-træneren Steve Hansen.

- Heyneke er en lille djævel, og han prøver at drukne os i venlighed. Det er en taktik.

New Zealand kommer fra en storsejr I kvartfinalen, hvor de tævede Frankrig 62-13, mens Sydafrika måtte kæmpe med næb og kløer for at slå Wales 23-19.

Maradona i omklædningsrummet

Søndagens opgør bliver mindst lige så interessant.

Argentina bliver af mange set som den helt store overraskelse i en VM semifinale. Men holdet har vist rigtig gode takter. Blandt andet i testkampen mod Sydafrika, hvor de vandt 37-25 – vel at mærke på udebane.

I hjemlandet er ’The Pumas’ blevet vaskeægte darlings og har fået meget opmærksomhed fra det ellers fodboldelskende land.

Senest da landets absolut største sportslegende, Diego Maradona, besøgte holdet i omklædningsrummet efter kvartfinalesejren over Irland.

Australien har de seneste 12 år ikke formået at spille sig hele vejen til en VM-finale, og deer er nok også lidt bekymring at spore for, at det lykkes denne gang. 'The Vallabies' kune med nød og næppe, og ved hjælp af et straffespark, få en snæver 35-34 sejr over Skotland.

Mod Argentina har australierne dog de bedste kort. 18 gange ud af 24 er 'the land downunder' løbet af med sejren.

Det bliver derfor spændende at se, om Austarlien bliver ramt af VM-forbandelsen denne gang, eller om de kan slå de argentinske pumaer og komme videre til finalen. 

Regler i rugby

  • Der er 15 spillere på hvert hold og der spilles 2 halvlege á 40 minutter og forsøger at score flest mulige point.
  • Bolden må ikke kastes fremad, kun sparkes eller løbes.
  • Spillerne må kun kaste bolden bagud.
  • Pointene fås ved at løbe hele banens længde og lægge bolden i zonen for enden. Det giver 5 point.
  • Efter et forsøg skal holdet forsøge at lave en conversion ved at sparke bolden gennem stængerne i det tårnhøje mål, der står lige uden for forsøgszonen. Dette giver 2 point.
  • En spiller kan også sparke bolden igennem stængerne i åbent spil og sætte 3 point på tavlen.