Sport

Nyt IHF-påfund: Håndbold uden harpiks

Fødselsdag og flag, makrel og mayonnaise, håndbold og harpiks. Nogle ting er bare klistret ekstra godt til hinanden. Bogstaveligt talt. Men det kan være slut. I hvert fald for sidstnævnte makkerpar, hvis det står til præsidenten for det internationale håndboldforbund, Hassan Moustafa.

En håndbold, der ikke behøver fyrretræernes klæbrige saft for at klistre sig til spillernes fingerspidser.

Det var, hvad IHF’s magtfulde egypter drømte om, da han sidste år satte den japanske boldfabrikant Molten i gang med at udvikle en selvklæbende læderbold til håndboldsporten.

Ved forbundets aktuelle kongres i russiske Sochi blev prototyper af den revolutionerende bold fremvist.

De japanske boldspecialister, der i mange år har produceret basket- og fodbolde, er dog ikke helt i mål med deres nye håndbold.

- Bolden mister sin klæbrighed, når den bliver fugtig. Eksempelvis når den kommer i kontakt med sved, som den naturligvis gør under en håndboldkamp.

- Det kan løses med en afvaskning af bolden, hvorefter den hurtigt vil tørre og derefter klistre igen. Men det er vores klare mål, at bolden skal kunne bruges, uden at sådanne problemer opstår, siger Molten-ejer Kiyo Tamiaki ifølge IHF’s hjemmeside.

Selve håndbolden blev første gang testet i kamp i september ved IHF’s Super Globe-stævne i Qatar. Men det var uden den selvklæbende overflade ifølge danske Simon Holland. Han nåede sammen med landsmanden Johan Thrane og deres australske hold Sydney University Handball Club frem til stævnets semifinaler. Og det med brug af harpiks undervejs:

- Bolden havde samme design som den bold, IHF nu viser frem. Men den klistrede ikke af sig selv, så vi var nødt til at bruge harpiks som ved en ganske normal bold. Vi fik heller ingen information til Super Globe om, at det skulle være en særlig bold, lyder det fra Simon Holland overfor TV 2 SPORT.

Men nu skulle håndbolden være klar til brug. Altså bare så længe, at spillerne ikke får svedige hænder, når de bruger den. Fabrikanten Molten giver dog ikke op så let, men glæder sig over udfordringen med den nye bold.

- Vi er taknemmelige for at være en del af dette historiske projekt. Vi stopper ikke, før vi er lykkedes, udtaler Kiyo Tamiaki omkring færdiggørelsen af IHF-præsidentens modificering af håndboldens grundudstyr.

Det er ikke første gang, Hassan Moustafa sådan forsøger at udvikle håndboldsporten. Senest med fem nye regelændringer, der måske allerede bliver indført til det kommende dame-VM i Danmark. Ændringer som IHF-kongressen for tiden overvejer i Sochi – blandt andet efter at have taget medlemslandene med på råd.

Den egyptiske præsident, der har siddet på IHF-tronen siden år 2000, har ved flere lejligheder proklameret, hvordan han mener, håndboldsporten skal videreudvikles. På IHF’s hjemmeside står eksempelvis følgende citat:

”Håndbold er en diamant, der er nødt til at blive pudset for at kunne blive eminent.”

Så må tiden vise, om den pudsning gør harpiks overflødig i fremtidens tophåndbold.