“Skal vi ikke spille 2-2?”

-

- Skal vi ikke spille 2-2?

Forestil dig, kære læser, at en svensk og en dansk landsholdsspiller under opvarmningen lavede den aftale. Minutter før EM-slaget i Porto 2004. Netop det resultat ville sende begge nationer videre fra gruppespillet på bekostning af Italien.

Det svenske fodboldmagasin “Onside” mente dengang for 11 år siden, at ordvekslingen stod mellem svenske Erik Edman og danske Daniel Jensen, mens de løb rundt på plænen på de Bessa i portvinsbyen.

Og mens svenske og danske spillere, ledere, trænere og medier rystede på hovedet over en påstået aftale, rasede de i Italien. De italienske aviser havde fundet de helt store, fede typer frem - La Gazzetta dello Sport var ikke i tvivl: Aftalt spil - skandale!

I videoen herunder kan du se, hvordan Italienerne reagerede på resultatet:

Det uafgjorte resultat mellem Danmark og Sverige ved fodbold-EM i 2004 sendte Italien ud af slutrunden. Video: TV 2 SPORT

Indrømmet, det virkede påfaldende da Mattias Jonson udlignede i de døende sekunder, men hverken Jan Mølby eller jeg som kommentatorer så det som fixed, men jublede blot over …”som brødre vi dele”.

Rigtig mange italienere rasede videre, da de fik oversat, hvad svenske fans gik rundt i blåt og gult og sang efter 2-2 kampen, der gav plads i kvartfinalen: “Vi är röda, vi är vite”.

Det blev en hektisk affære med masser af fysiske kontakter og en ivrighed, der understregede, at både Danmark og Sverige ville videre. De mest markante danske spillere var Thomas Gravesen, der piskede sine holdkammerater frem med sin helt specielle attitude, og Jon Dahl Tomasson, der imponerede med afleveringer og løb i de frie områder. Typisk bevægelig.

Og så lavede han en perle af et mål til 1-0 efter 28 minutter, da han halvflugtede bolden ind over Andreas Isaksson. Zlatan og Henrik “Henke” Larsson havde store chancer, men Thomas Sørensen reddede og det gjorde stolpen, da Olof Mellberg forsøgte sig.

Det blev 1-1, da “Henke” scorede på straffespark, men danskerne ville og kunne mere. Efter pausen var især Jesper Grønkjær levende, og Danmark kom på 2-1 på et typisk Jon Dahl mål. Kasper Bøgelund forsøgte sig, bolden blev rettet af og så stod han der, Jon Dahl,og skubbede den det sidste stykke ind. 

Det lignede en dansk sejr indtil få sekunder før sidste fløjt, hvor Thomas Sørensen tabte bolden og den tidligere Brøndby-spiller Mattias Johnson udlignede. Ciao Italia. Og yderligere salt i såret, da en svensk fodboldfan gik rundt med et skilt, hvor der stod: “2-2 - Norden vinder”.

Vi snakkede meget om slutresultatet i dagene efter og blev enige om, at vi hyggede os med at det gik ud over italienerne. Jeg er vild med Italien, italienere, italiensk mad og vin, italiensk kultur - og italiensk fodbold. Men under EM-slutrunden havde de optrådt mindre sympatisk og det hele kulminerede, da et par italienske journalister dagen efter 2-2 kampen trådte ind på det svenske spillerhotel i Porto og bad om lov til at låne en telefax. De ville sende en konspirations hilsen fra den svenske lejr til det danske spillerhotel. Det blev stoppet og journalisterne smidt korporligt ud.

Det blev de på en måde også på pressemødet efter 2-2 kampen, da de gentagne gange spurgte landstræner Morten Olsen om hans mening til det uafgjorte resultat: “I spørger ikke mere, basta”.

Se højdepunkterne fra kampen i videoplayeren øverst i artiklen.

Hvad er Toft's minder?

En gåtur op og ned af mindernes allé. På hver sin side af Øresund. De evige slag i fodboldens verden. Og kampe der stadig kan trække overskrifter - og clicheer.

Flemming Toft har set en del af disse opgør, og leverer fra det historiske album. En slags fodboldens vinyl.

Flemming Toft

  • TV 2 Sportens fodboldkommentator i mere end 20 år
  • Ophavsmand til udtrykket "hutlihut", der blev udbasuneret under EM-finalen i 1992
  • Har dækket et hav af landskampe og slutrunder i løbet af sit liv som journalist
  • Find ham på det sociale medie Twitter her