VM i håndbold 2015 (K)

VM 2011: Japan-kampen vi aldrig glemmer

Se VM i håndbold på TV 2 PLAY.

På papiret lignede det en udfordrende, men alligevel overkommelig opgave, da Danmark skulle møde Japan i ottendedelsfinalen ved VM 2011 i Brasilien skulle møde Japan - åbningsmodstanderen lørdag aften i dette års VM.

Respekten var stor inden mødet med de hurtigtløbende og bevægelige øboere. Og siden den VM-kamp for fire år har der aldrig været andet end respekt overfor de japanske håndboldkvinder, for det blev en yderst besværlig opgave.

- Jeg synes egentlig ikke, at vi havde undervurderet dem dengang, men de spillede bare på en lidt atypisk og anderledes måde, end vi har været vant til. Vi havde svært ved at tackle det, husker Louise Burgaard

- Jeg husker, det blev en alt for spændende kamp. Jeg tror, alle tænker tilbage på den kamp som fuldstændig vanvittig og som en, man fik vendt, da det så allersortest ud, siger fløjspilleren Ann Grete Nørgaard.

Japan var nemlig tæt på at smide det danske kvindelandshold ud af VM og måske endnu værre - ud af kvalifikationen til OL - da de vævre asiater næsten fik løbet Danmark helt ned.

Da tiden løb ud, førte Japan 19-18 over Danmark. Men Ann Grete Nørgaard stod på syvmeterstregen med en sidste livline i hænderne i form af et straffekast.

- Det var jo nervepirrende. Det må jeg indrømme. Jeg har sjældent haft så vild en energiudladning efter sådan et straffekast, siger Viborg-spilleren om det vigtige mål, hun lavede for år siden ved slutrunden i Brasilien.

- Jeg tror faktisk, jeg formåede at holde hovedet nogenlunde koldt, ind til jeg skulle skyde, og indtil jeg så den gik i nettet, og så fik følelserne lov til at få frit løb, fordi det var vigtigt. Det var også op til OL, så der var mange ting, der var på spil. Gudskelov nåede jeg ikke at tænke over det, men det gjorde jeg altså bagefter, smiler Ann Grete Nørgaard.

Derefter blev kampen afgjort i forlænget spilletid, men blev ikke mindre dramatisk af den grund. Danmark var godt nok foran det meste af tiden, men kun et mål endte med at afgøre 1/8-finalen: Trine Troelsens afgørende pletskud til 23-22.

- Det er nok en af de kampe, der står allerklarest i min hukommelse - altså virkelig. Det var første gang i min håndboldkarriere, hvor min krop bare reagerede fuldstændig sindssygt på det at være under pres, husker Louise Burgaard tilbage.

- Jeg kan huske, at jeg var fuldstændig tør i munden, og jeg frøs. Det var så vildt det der med, at man kom til at tænke på konsekvensen af, at hvis vi ikke vinder den her kamp, så er der ikke noget OL, så er der ikke noget videre ved VM.

I 2015 er Danmarks første VM-modstander Japan. Siden har Danmark fået ny landstræner-duo i form af Klavs Bruun Jørgensen og Søren Herskind og skal praktisere et mere offensivt forsvar end 6-0-udgaven fra 2011.

Men der er også sket meget med det japanske landshold, lyder det fra spilleren, der sikrede forlænget spilletid for fire år siden.

- Jeg synes, Japan har flyttet sig en del siden VM i '11. De har et godt hold, så det bliver rigtigt spændende at møde dem, og jeg håber, at vi kan drille dem lidt med deres egen medicin og det lidt offensive forsvar, fortæller Ann Grete Nørgaard.

De er udtaget til landsholdssamlingen

Målvogtere:

Rikke Poulsen, Viborg HK Sandra Toft, Larvik HK

Stregspillere:

Mette Gravholt, Nykøbing Falster Stine Bodholt Nielsen, Team Esbjerg Kathrine Heindahl, Randers HK Louise Svalastog Spellerberg, København Håndbold

Fløjspillere:

Trine Østergaard, FCM Håndbold Ann Grete Nørgaard, Viborg HK Maria Fisker, CSM Bucuresti Simone Böhme, Viborg HK

Bagspillere:

Line Jørgensen, CSM Bucuresti Louise Burgaard, FCM Håndbold Anna Sophie Okkels, SK Aarhus Kristina Kristiansen, Nykøbing Falster Lotte Grigel, Rostov-Don Stine Jørgensen, FCM Håndbold Anne Mette Hansen, København Håndbold Rikke Skov, Viborg HK Pernille Holmsgaard, København Håndbold