Håndbold

'Problembarnet’ taler ud om VM-ballade: Derfor klappede hun i

Mette Gravholt taler for første gange ud om sine problemer ved VM i Herning.

Mette Gravholt blev stemplet som Danmarks problembarn under VM-slutrunden i december, nu taler hun ud om den tumult, der omgav den danske stregspiller under slutrunden.

Under slutrunden gav Mette Gravholt udtryk for, at hun aldrig blev en fan af den spillestil, som landsholdet pratiserede. 

Det førte efterfølgende til kritik fra landstræner Klavs Bruun Jørgensen, der bad hende om at indordne sig.

Kort tid efter valgte Mette Gravholt at lukke ned for pressen. 

Til TV 2 SPORT sagde hun den gang:

- Du spillede en god kamp mod Rumænien i går. Var det din bedste kamp?

- Jeg udtaler mig ikke om mig selv, kom det kort fra Mette Gravholt

- Hvorfor vil du ikke tale om dig selv – det er da noget nyt?

- Det er min erfaring, at medierne ikke kan tåle, når jeg taler om mig selv. Jeg kommer ikke til at udtale mig om mig selv. Overhovedet, lød det dengang fra Mette Gravholt (Se klippet herunder).

Onsdag aften fortæller Mette Gravholt nu, hvorfor hun reagerede som hun gjorde, da hun pludselig valgte at give sig selv mundkurv på under VM på hjemmebane.

- På det tidspunkt under turneringen var det bare blevet for meget for mig. Og i min vurdering var det også blevet for meget for medierne i forhold til, hvad jeg havde fokus på.

- Hvad mener du med det?

- Jeg kan godt lide at være nuanceret, når jeg siger noget, og det kan hurtigt blive misforstået som enten kritik eller noget negativt, hvor jeg ser det mere som en nuance i spillet. Og der var jeg bare blevet misforstået nogle gange. Det kan være min fejl, og det kan være min fejl. Men der valgte jeg bare at tage den hårde tur.

- Fortryder du nu?

- Jeg fortryder ret sjældent, det jeg er, og det jeg gør, for jeg får næsten altid noget godt ud af det. Men man lærer da altid af de ting, man gør.

- Din beslutning kom meget op i medierne. Hvordan var det at blive stemplet som et problembarn?

- Det er da aldrig rart. Det var da ikke en speciel fed følelse, for det er ikke sådan, jeg ser mig selv, og jeg ved, at det heller ikke er sådan mine holdkammerater ser mig. Men nu er det ikke første gang, at jeg bliver diagnosticeret som et problembarn. Jeg blev da rigtig ked af det.

- Hvad har du lært af det?

- Jeg har lært, at jeg skal vare mine ord nogle gange, men også lært, at jeg er den, jeg er, og det er der ikke nogen, der kan eller skal tage fra mig, for det er også dét, som gør mig god.

- Mente du det, som du sagde?

- Jeg mente og mener stadig, at der er en speciel måde at spille håndbold på, hvor jeg er rigtig god, men jeg kan også være rigtig god, hvis vi spiller på en anden måde. Det handler mest om, hvordan jeg personligt godt kan lide at spille håndbold, og det synes jeg også, at der skal være plads til.

- Hvordan er du at spille på hold med?

- Det skal du måske spørge nogle andre om, men jeg tror, at jeg kan være rigtig svær at spille sammen med. Jeg er meget hidsig og stiller utrolig store krav til mig selv om mine holdkammerater.  Men ja, jeg er lidt hidsig, og det kommer nogle gange ud på en ikke så hensigtsmæssig måde. Nogle gange får jeg sagt undskyld og andre gange ikke. Man skal måske være lidt hårdhudet for at spille sammen med mig. Og det har jeg fået at vide mange gange. Der er rigtig mange, der har en mening om, hvor hård jeg er, og hvor træls jeg kan være nogle gange. Men jeg ved også, at dem der kender mig aller bedst, ved også hvor blød og omsorgsfuld nogle gange. Det er ligesom hele min pakke, og jeg har lært med årene, at det er det hele eller ingenting.

- Har du stadig lyst til at spille på landsholdet efter det her?

- Jeg har altid lyst til at repræsentere mit land, og jeg elsker at spille på landsholdet. Jeg elsker det, jeg kan give, og det som det kan give mig, og ja, så er det op til Klavs (Bruun Jørgensen red.) om jeg skal udtages eller ej, lyder det fra Mette Gravholdt.

Stregspillerens træner i Nykøbing Falster Håndbold, Niels Agesen, mener, at man er nødt til at give en spiller som Mette Gravholt plads for at få hende til at yde sit bedste.

- Mette er en ’ener’, og der skal være lidt plads til hende for, at hun præsterer. Det er på godt og ondt, og man skal tage begge dele, hvis man vil have det gode håndboldspil.

- Men blev hun misforstået i pressen?

- Det kan jeg ikke sige. Jeg ved ikke 100 procent, hvad hun mente, og jeg har heller ikke brugt tid på at finde ud af det. Det der må være sket, det er enten mellem hende og medierne eller hende og Klavs (Bruun Jørgensen red.), og det skal jeg ikke blande mig i, fordi som spiller og træner, der er det vildt forvirrende, når nogen blander sig i sådan noget.

- Hvordan er hun at være træner for?

- Mette er krævende. Hun stiller konstant krav. Om det handler om små ting eller store forsvarsspil, hvor hun slet ikke er indblandet, så vil hun hele tiden have styr på og hun vil have at alle har styr på det. Det, der nok ikke er så mange ved om Mette, er, at hun er knivskarp omkring taktik og er super forberedt hver gang. Og hvis der er nogen som ikke er forberedt, så slår de sig på hende, lyder det fra Niels Agesen.