Sport

Efter vildt nedrykningsdrama: Dommer erkender fejlskøn

Dommer Martin Lykke erkender, at han lavede et fejlskøn i kampens afslutning, da Nordsjælland Håndbold rykkede ud af Håndboldligaen.

Ni dage efter én af de mest omdiskuterede dommerkendelser i dansk håndbold i nyere tid erkender én af kampens to dommere, Martin Lykke, for første gang, at der var tale om et fejlskøn, da han dømte passivt spil uden at varsko spillerne fra Nordsjælland Håndbold inden.

En beslutning, der i sidste ende var medvirkende til, at Nordsjælland rykkede ud af Håndboldligaen, mens Tønder rykkede op på en scoring i kampens sidste sekunder.

- I selve situationen er jeg jo helt sikker på, at jeg fløjter korrekt. Der har vi ikke haft mulighed for at tolke på, hvordan skulle vi have gjort.

- Når jeg så får det at vide efterfølgende - og der er jeg også enig med Bjarne Munk og dén tolkning, der er kommet efterfølgende - så har vi ikke skønnet rigtigt i den situation og derved ikke fløjtet korrekt, erkender Martin Lykke onsdag i TV 2 SPORT’s HåndboldMagasin KONTRA.

Se i videoen herunder, hvorfor Bjarne Munk Jensen mener, at der er tale om et fejlskøn.

Med bare 12 sekunder tilbage af opgøret lignede det ellers, at Nordsjælland Håndbold havde sikret sig endnu en sæson i den bedste danske liga.

Holdet var foran med fire mål og i boldbesiddelse, hvilket reelt set betød overlevelse i ligaen.

Men så opstod balladen.

- Vores valg gik jo helt klart ud fra, at der var de her 15-16 sekunder tilbage (af kampen, red.).

- Først er der én, der dribler frem, han spiller den tilbage, og efterfølgende er der en anden Nordsjælland-spiller, der dribler den frem igen, for så at løbe baglæns.

- Dér når jeg at tænke, at her er der en situation, hvor der i min verden kan fløjtes den direkte passive. Den her lidt anderledes regel, vi har, forklarer Martin Lykke, der tog beslutningen om at dømme den kontroversielle kendelse.

Se afslutningen på kampen herunder.

En dom, som efterfølgende har skabt postyr i håndboldverdenen. Og en dom, som den øverst ansvarlige i dommerudvalget, Bjarne Munk Jensen, sidenhen har kaldt et fejlskøn.

Først på tv og senere i en pressemeddelelse, som Dansk Håndbold Forbund dog fik stoppet lige inden offentliggørelsen. 

Martin Lykke og Claus Adelgaard dømte efter denne regel. Det skulle efterfølgende vise sig, at være et fejlskøn ifølge dommerudvalget.

Under særlige omstændigheder (f.eks. bevidst undladelse af udnyttelse af oplagt målchance) kan dommerne om fornødent også dømme frikast mod holdet i boldbesiddelse uden noget forudgående varskotegn.

Passivt spil. Regel 7:12

I Nordsjælland-lejren er man dog ikke interesseret i at give dommerne skylden for, at Nordsjælland i den kommende sæson skal spille i 1. division.

- Skylden for, at vi ikke er i ligaen, kan du ikke give til andre end mig. Jeg påtager mig det fulde ansvar. Det er ikke Martin Lykkes skyld, at vi ikke er i ligaen, siger Ian Marko Fog.

- Men når vi kigger på fakta, så bliver vi nødt til at sige, at der har vi reelt set løst vores opgave, som vi skulle. At der så kommer et fejlskøn eller en fejlvurdering, det er jo ikke noget, vi finder på. Det er den øverste instans - Bjarne Munk - der siger, at der er sket et fejlskøn.

- Og konsekvensen af skønnet bliver, at vi rykker ned, og Tønder rykker op. Det er en brutal skæbne.

Tilbage hos dommerparret er der heller ingen tvivl om, at forløbet og efterspillet også har påvirket dem.

- Det har været en meget, meget intens uge med rigtig mange henvendelser fra alle parter, så det har været en meget presset uge, vi har været igennem, Claus (meddommer Adelgaard, red.) og jeg, siger Martin Lykke.

Se hele debatten i HåndboldMagasinet KONTRA kl. 22.50 – efter aftenens to håndboldkampe fra mændenes slutspil. Først tager SønderjyskE imod BSV, og siden får Aalborg besøg af GOG. Den store håndboldaften på TV 2 SPORT begynder kl. 18 og varer til 23.25.