Rio 2016

Få overblikket: Disse russere er foreløbig udelukket fra OL

Det kan gavne Danmark, at den internationale olympiske komité har udelukket tidligere dopingdømte russere fra OL.

Hvilke russere kommer med? Og hvem bliver udelukket?

Med kort tid til OL i Rio er det de to store spørgsmål, efter den internationale olympiske komité IOC har besluttet at lade det være op til forbundene i hver enkelt OL-sportsgren, om russiske atleter skal udelukkes fra legene i Rio efter afsløringerne af omfattende og statsstøttet doping i Rusland. 

IOC har dog besluttet, at tidligere dopingdømte russere ikke får lov at stille op. 

Få overblik over alle de udelukkede russiske atleter i hver sportsgren herunder. TV 2 SPORT opdaterer løbende oplysninger, efterhånden som de forskellige specialforbund offentliggør deres beslutning.

OL begynder officielt fredag den 5. august med åbningsceremonien i Rio. 

Afgørelserne fra de 28 specialforbund

Atletik

Atletik

Afgjort

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har valgt at udelukke samtlige russiske atletikudøvere på grund af mistanke om statsstøttet og statskontrolleret doping, pånær længdespringeren Darya Klishina, som IOC har godkendt til at stille op under neutralt flag. CAS har givet medhold i, at IAAF handlede lovligt og korrekt. Blandt de 68 udelukkede er Yuliya Stepanova, der var med at afsløre det massive dopingforbrug i Rusland

Atlerne kan dog stille op under neutralt falg, hvis de kan bevise deres uskyld. Det har Darya Klishina som den eneste formået. 

Foto: Scanpix

Badminton

Badminton

Afgjort

De fire kvalificerede spillere var alle med i lodtrækningen til OL og er også blevet godkendt som deltagere af det internationale badmintonforbund.

Foto: Scanpix

Basketball

Basketball

Rusland er ikke kvalificeret til OL i basketball

Foto: Scanpix

Boksning

Boksning

Ikke afgjort

AIBA har kort meddelt, at de endnu ikke har truffet en afgørelse. Rusland har 11 boksere kvalificeret til OL.

Foto: Scanpix

Bordtennis

Bordtennis

Afgjort

ITTF har givet de tre kvalificerede russere Polina Mikhailova, Maria Dolgikh og Alexander Shibaev lov til at deltage ved OL. 

Foto: Scanpix

Brydning

Brydning

Afgjort

16 ud af 17 kvalificerede brydere har fået lov til at deltage ved OL. 

Foto: Scanpix

Bueskydning

Bueskydning

Afgjort

WA har meddelt, at alle tre kvalificerede russere kan deltage ved OL

Foto: Basketball

Cykling

Cykling

Ikke afklaret

Olga Zabelinskaya, Ilnur Zakarin og Sergey Shilov er alle ude pga. tidligere domme for doping. UCI har ikke meldt ud, hvad status er for de resterende 18.

Foto: Scanpix

Fodbold

Fodbold

Rusland er ikke kvalificeret til fodboldturneringen ved OL

Foto: Scanpix

Fægtning

Fægtning

Afgjort

FIE har besluttet, at alle 16 fægtere fra Rusland må kommed med til Rio. Forbundet har gennemgået dopingprøver fra fægterne fra 2014-2016, som alle har været negative. Derfor er de klar til OL

Foto: Scanpix

Golf

Golf

Ikke afgjort

IGF har endnu ikke meldt noget officielt ud​. Kun Maria Verchenova, verdens nummer 338, er kvalificeret til golf-turneringen

Foto: Scanpix

Gymnastik

Gymnastik

Afgjort

Det Internationale Gymnastikforbund (FIG) har besluttet, at samtlige 21 OL-kvalificerede gymnaster fra Rusland kan stille op.

 

Foto: Scanpix

Hockey

Hockey

Rusland er ikke kvalificeret til OL i hockey

Foto: Scanpix

Håndbold

Håndbold

Ikke afgjort

IHF har endnu ikke meldt en afgørelse ud. I en kortfattet meddelelse på IHF's hjemmeside skriver håndboldforbundet, at det har bedt det russiske håndboldforbund oplyse OL-spillerens opholdssted, så IHF - i samarbejde med det internationale antidoping-agentur WADA - hurtigst muligt kan teste russerne på ny. Rusland har et hold på 14 damespillere med til OL

 

Foto: Scanpix

Judo

Judo

Afgjort

IJF har meddelt, at de ser Ruslands tilstedeværelse i judoen som værende meget vigtigt og at Rusland er et essentielt land for forbundet. Marius Vizer, præsident i forbundet, har efterfølgende udtallt at alle 11 kvalificerede russere skal til Rio. Vladimir Putin er I øvrigt ærespræsident I forbundet. 

Foto: Scanpix

Kano/Kajak

Kano/Kajak

Afgjort

ICF afsagde tirsdag den 26. juli deres dom. Den olympiske mester fra 2012 Alexander Dyachenko er sammen med europamester Andrey Kraitor, olympisk bronzevinder Alexey Korovashkov samt Elena Aniushina og Natalia Podolskaia alle blevet udelukket. De er blevet udelukket på baggrund af deres tilstedeværelse i den såkaldte McLaren-rapport. 

- Vi vil gerne signalere meget klart, at hvis du træder udenfor stregerne, når du slet ikke startstregen, siger Simon Toulson, der er generalsekretær i ICF.

Derfor stiller kun 14 russere op i den disciplin ved OL

Foto: Scanpix

Moderne femkamp

Moderne femkamp

Afgjort

UIPM har besluttet at udelukke Maksim Kustov, fordi han optræder i McLaren-rapporten. Desuden er reserven Ilia Frolov også udelukket. Tre russere har fået grønt lys til at stille op ved moderne femkamp ved OL

Foto: Scanpix

Ridning

Ridning

Afgjort

FEI har meddelt, at der ikke er nogen indikation af brug af doping for de fem kvalificerede russere. De er derfor alle velkomne ved OL

Foto: Scanpix

Roning

Roning

Afgjort

22 ud af 28 russiske roere er blevet udelukket fra OL, meddelte det internationale roforbund (Fisa) den 26. juli. Inden da var fire russiske roere allerede blevet udelukket.

Ingen af de 28 atleter er blevet testet positiv gennem de seneste fem år, men flere af dem er testet på et laboratorium i Moskva, hvor det har vist sig, at der i andre tilfælde er blevet manipuleret med resultaterne.

17 roere appellerede dommen, men den internationale sportsdomstol, CAS, har afvist appellen.

Foto: Scanpix

Rugby

Rugby

Rusland er ikke kvalificeret til rugby-turneringen ved OL

Foto: Scanpix

Sejlsport

Sejlsport

Afgjort

WS har meddelt at ud af de syv kvalificerede russere, er seks fundet værdige til at deltage ved OL. Pavel Sozykin er blevet udelukket som følge af hans indblanding i den russiske dopingskandale

Foto: Scanpix

Skydning

Skydning

Afgjort

ISSF har meddelt, at alle 18 russere der har kvalificeret sig til OL i skydning må stille op. 

Foto: Scanpix

Taekwondo

Taekwondo

Ikke afgjort

WTF har ikke offentliggjort deres beslutning. Dermed er tre russere stadigvæk i uvished, hvorvidt de skal med til OL eller ej

Foto: Scanpix

Tennis

Tennis

Afgjort

ITF har givet grønt lys til alle de russiske tennisspillere. Dermed er alle otte klar til OL

Foto: Scanpix

Triatlon

Triatlon

Afgjort

ITU har meddelt, at alle Ruslands seks triatleter skal med til OL

Foto: Scanpix

Vandsport

Vandsport

Ikke afgjort

Syv russiske svømmere deriblandt Yuliya Efimova er allerede udelukket. Det skyldes, at de ikke lever op til Den Internationale Olympiske Komités (IOC) krav om at ingen russere med en dopingdom kan komme med til OL.

FINA er ved at undersøge om de resterende 67 atleter kan deltage. Dykkerne, synkronsvømmerne og vandpolo-spillerne forventes alle at kunne deltage ved OL.

 

Foto: Scanpix

Volleyball

Volleyball

Afgjort

FIVB har clearet og godkendt de russiske atleter i volleyball. Rusland har seks atleter med til strandvolleyball og et herre- og damehold på hver 12 atleter i holdturneringen

Foto: Scanpix

Vægtløftning

Vægtløftning

Afgjort

Det internationale vægtløfterforbund IWF har udelukket hele det russiske hold for OL.

- Integriteten af vægtløftning som sport er blevet alvorligt skadet af flere omgange og på flere niveauer af russerne. Derfor har de fået en passende straf, så vi kan bevare sportens status, lyder det i en meddelelse fra IWF. 

Foto: Scanpix

Herunder kan du få overblikket over hele dopingskandalen:

Tidslinje over russisk dopingskandale

 1. 2014

  1. Hajo Seppelt dokumenterer systematisk doping i Rusland

   Den tyske journalist Hajo Seppelt skaber opsigt i sportsverdenen, da hans dokumentarfilm, som handler om systematisk doping i den russiske atletik føderation, bliver vist på tyske ARD. Dokumentaren hævder, at russiske embedsmænd accepterede og spillede en rolle i den systematiske doping af sportsfolk i Rusland. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

  2. Direktør trækker sig

   Gabriel Dolle, direktør for antidoping enheden hos Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, trækker sig fra sin post.

  3. WADA tager affærer

   Det internationale antidoping agentur, Wada, nedsætter en kommission på tre mand, der skal undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere Wada-chef Dick Pound.

 2. 2015

  1. Suspendering af atleter

   Den russiske antidoping myndighed, RUSADA, suspenderer fem kapgængere, heriblandt tre olympiske mestre, for brud på dopingreglerne.

  2. Ruslands landstræner træder tilbage

   Ruslands landstræner i atletik Valentin Maslakov træder tilbage

  3. Russer suspenderes for doping

   Yuliya Zaripova, olympisk mester og tidligere verdensmester i 3000 meter forhindringsløb, suspenderes for dopingbrug af RUSADA. 

  4. Rusland trækker hele kapgang-holdet forud VM i Bejing

   På grund af dopingundersøgelser trækker Rusland hele kapgang-holdet forud for VM i Beijing i august.

  5. Seppelt kommer med flere beskyldninger

   Hajo Seppelt udgiver en lang rapport som sætter mange afrikanske marathon-løbere under lup. Rapporten viser, at mange afrikanske marathonløbere bruger bloddoping og generelt er engageret i brugen af doping.

  6. Sunday Time og ARD får adgang til database

   ARD og avisen Sunday Times er i besiddelse af en liste med 12.000 blodværdier fra 5000 løbere. Prøverne er taget ved OL og verdensmesterskaber i perioden 2001 til 2012. Af listen fremgår det, at 800 atleter har blodværdier, der indikerer brug af doping.

  7. Sebastien Coe klader doping for en krigserklæring mod sporten

   Sebastien Coe, som dengang var præsidentkandidat til IAAF, kalder dopingen for en krigserklæring mod sin sport.

  8. Flere beskyldninger mod IAAF

   IAAF bliver anklaget for at undertrykke en rapport, der viste, at omkring en tredjedel af topatleter indrømmede at overtræde antidopingregler. Undersøgelsen fra universitetet i Tübingen i Tyskland viste, at hundredvis af eliteidrætsudøvere havde tilstået at bruge forbudte præstationsfremmende teknikker i løbet af en række fortrolige interviews gennemført ved 2011 VM i Daegu, Sydkorea.

  9. Ny IAAF-præsident

   Briten Sebastian Coe vælges som ny præsident for det Internationale Atletikforbund, IAAF.

  10. Korruptionsanklager mod tidligere IAAF-præsident

   Den tidligere præsident i IAAF Lamine Diack anklages for bestikkelse og hvidvaskning af penge af franske anklagerer. Hans advokat, Habib Cisse, bliver også sigtet for korruption, hvidvaskning af penge og sammensværgelse.

  11. Flere suspenderinger af russiske atleter

   Fem russiske atleter suspenderes efter brug af doping.

  12. Anklagerne fortsætter mod Lamine Diack

   Den franske anklager Eliane Houlette anklager Lamine Diack for at have modtaget mere end 1 million euro (7,46 millioner kroner) for at dække over positive dopingprøver under hans præsidentperiode i IAAF. 

  13. Sebastien Coe udtaler sig om dopingen i sporten

   IAAF præsident Sebastian Coe siger, at det er mørke dage for Atletik-sporten, og der skal tid til at reformere og genopbygge tilliden til publikum.

  14. WADA offentliggør rapport om doping i russisk atletik

   En kommission nedsat af det Internationale Antidoping Agentur, Wada, offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Rapporten anbefaler, at IAAF suspenderer Rusland midlertidigt, og at fem atleter og fem trænere bliver suspenderet på livstid. 

  15. IAAF tager WADAs råd til overvejelse

   Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, overvejer at følge anbefalingen fra antidopingorganisationen Wada om midlertidigt at suspendere Rusland fra IAAF.

  16. Putin kommenterer dopingskandalen

   Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommenterer for første gang beskyldningerne, og han slår fast, at Rusland skal foretage sin egen efterforskning i sagen. Samtidig kræver Putin, at de skyldige tager ansvar. Putin kræver også, at der samarbejdes åbent med internationale organisationer og forbund. Præsidenten understregede, at eventuelle sanktioner bør være individuelle og ikke kollektive.

  17. Ruslands atletikforbund udtaler sig om sagen

   Præsidenten for Det Russiske Atletikforbund, Vadim Zelichenok, siger, at russerne har sendt en forklaring til IAAF. Et svar, som i russernes øjne forsøger at bevise de russiske atleters uskyld. 

  18. Rusland suspenderes

   IAAF suspenderer det russiske atletikforbund fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning.

  19. Rusland svarer på udelukkelsen

   Ruslands Olympiske Komité slår fast, at russerne så hurtigt som muligt vil reformere atletikforbundet, så det lever op til internationale krav. Og dermed sikre, at russiske atletikudøvere kan være med ved OL i 2016. 

  20. Rusada suspenderes

   Ruslands Antidopingagentur (Rusada) suspenderes af Det Internationale Antidopingagentur (Wada) og må derfor ikke deltage i fremtidige Wada-møder.

   Ruslands sportsminister, Vitalij Mutko, erklærer sig klar til omgående at indgå et "effektfuldt og samvittighedsfuldt samarbejde" med Wada.

  21. IAAF stiller krav til Rusada

   IAAF fortæller, at man har sendt en liste med strenge krav til Det Russiske Atletikforbund, som skal overholdes, såfremt Rusland vil have ophævet suspenderingen og igen blive en del af international atletik.

   Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

  22. BBC får fat i hemmeligt dokument

   Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

   Den russiske verdensmester i vægtløftning Alexei Lovchev bliver udelukket efter at have afleveret en positiv dopingprøve.

  23. Præsidenten for Det Europæiske Atletikforbund udtaler sig om doping-skandalerne

   Præsidenten for Det Europæiske Atletikforbund, Svein Arne Hansen, siger, at han forventer, OL i Rio bliver uden russiske atleter, da han ikke kan se, at landet kan få rettet op på dopingarbejdet i tide til at få ophævet suspenderingen.

 3. 2016

  1. Den etiske komité i IAAF udelukker medlemmer

   Den etiske komité i IAAF udelukker tre personer fra sporten på livstid - heriblandt Valentin Balakhnichev, der er tidligere præsident for Det Russiske Atletikforbund, og den tidligere atletiktræner Alexei Melnikov. Den sidste af de tre er Papa Massata Diack, søn af den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack, som også er anklaget i skandalen.

  2. Det Internationale Antidopingagentur, Wada, fremlægger ny rapport

   Lederne i Det Internationale Atletikforbund, IAAF, må have været klar over, at der foregik doping i Rusland og andre lande. Det konkluderer en ny rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, der torsdag blev fremlagt i Tyskland.

   Kritikken rammer blandt andre IAAF's præsident, Sebastian Coe, der har været vicepræsident i atletikforbundet siden 2007. I 2015 overtog han præsidentposten fra Lamine Diack. Netop Diack får i rapporten kritik for personligt at have haft kendskab til doping.

  3. Nikita Kamayev dør under mystiske omstændigheder

   Den tidligere administrerende direktør i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) Nikita Kamayev er blevet fundet død. En uge senere kommer det frem, at han ville skrive en bog og i den afsløre sandheden om russisk doping.

  4. Russiske sportstjerner tages for brug af meldonium

   Tennisstjernen Maria Sharapova fortæller, at hun under Australian Open i januar blev testet positiv for meldonium, men i øvrigt havde brugt stoffet gennem ti år.

   To stjerner i hurtigløb på skøjter - Semion Elistratov og Pavel Kulizjnikov - afsløres også for brug af meldonium.

  5. En særlig taskforce under IAAF vurderer, at Rusland fortsat mangler et "betydeligt" stykke vej, før russisk atletik på tilfredsstillende vis lever op til de internationale krav og dermed kan komme med til OL.

  6. Den russiske svømmestjerne Yulia Efimova udelukkes på grund af en positiv meldonium-test. Samtidig testes fire russiske atletikudøvere positive for meldonium, mens mindst ti russiske brydere også tages for andre dopingmedikamenter.

   Avisen The Times hævder, at Rusland også har anvendt systematisk doping i svømning.

  7. Tidligere russisk antidoping-chef indrømmer systematisk doping

   Grigory Rodchenkov, den tidligere chef for Ruslands antidoping-laboratorium, går i eksil i USA. Han afslører, at der foregik systematisk doping i Rusland, som inkluderede mindst 15 russiske medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014. Den systematiske doping foregik i tæt samarbejde med Ruslands sportsministerium og landets efterretningstjeneste.

  8. Vitaly Mutko, Ruslands sportsminister, som tre dage tidligere kaldte Rodchenkovs anklager for absurde, siger nu, at han er både flov og ked af dopingskandalen.

  9. Efimova får ophævet sin midlertidige karantæne for brug af et forbudt stof.

   Selv om Efimova har fået ophævet sin midlertidige suspendering, vil Den Internationale Svømmeunion, Fina, stadig køre en sag mod svømmeren. Det er uvist, om hun efter sagens afgørelse kan stille op ved OL.

  10. Nyt tv-program afslører fortsat systematisk doping i Rusland

   Et fjerde ARD-program hævder, at russiske myndigheder har dækket over trænere, som har været involveret i systematisk doping af atleter i Rusland. Sportsminister Mutko skulle angiveligt være involveret i at skjule snyderiet.

  11. Sharapova idømmes en karantæne på to år for brug af doping, meddeler Det Internationale Tennisforbund, ITF. Karantænen gælder fra 26. januar 2016.

  12. Wada offentliggør en rapport, som belaster Rusland yderligere. Rapporten beskriver i detaljer, hvordan det ikke har været muligt at gennemføre 736 dopingprøver af russiske atleter af forskellige årsager.

  13. Bestyrelsen i IAAF mødes i østrigske Wien og beslutter, at Ruslands Atletikforbund fortsat skal være udelukket fra al international atletik, hvilket medfører, at de russiske atletikudøvere står til at gå glip af OL. Det er stadig et åbent spørgsmål, om bevisligt rene atletikudøvere kan få dispensation af IAAF til at stille op ved OL - eventuelt under et neutralt flag eller OL-flaget.

  14. På et møde i Lausanne beslutter IOC, at såfremt IAAF giver OL-dispensation til bevisligt rene russiske atletikudøvere, skal disse stille op under det russiske flag. Samtidig meddeler IOC, at grundet mistilliden til både Ruslands og Kenyas antidopingarbejde, skal samtlige atleter fra de to nationer individuelt godkendes af deres respektive nationale forbund for at komme til OL.

  15. whistleblower kan måske deltage ved OL

   Den russiske 800-meter-løber Yuliya Stepanova, der har fungeret som whistleblower under den russiske dopingskandale, kan måske stille op til OL i Rio. IAAF giver hende grønt lys, men sagen skal vendes i IOC's etiske udvalg.

  16. Den Internationale Sportsdomstol, CAS, oplyser, at man har modtaget en appel fra 68 russiske atletikudøvere samt Ruslands Olympiske Komité omkring OL-udelukkelsen af russisk atletik. CAS oplyser, at den senest 21. juli vil komme med en afgørelse i sagen.

  17. Med undtagelse af længdespringeren Darya Klishina har IAAF ifølge Ruslands Olympiske Komité givet afslag til samtlige russiske atletikudøvere, der individuelt har ansøgt om at stille op i internationale konkurrencer under neutralt flag. Det er tidligere kommet frem, at IAAF har modtaget 136 ansøgninger. Klishina kan derfor stille op under neutralt flag i internationale konkurrencer. Det er dog endnu uvist, om IOC vil godkende hende til OL.

  18. Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til OL

   Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til at deltage ved OL, da det Internationale Svømmeforbund (Fina) dropper dopinganklagerne imod hende, selv om hun i februar blev testet positiv for brug af det forbudte stof meldonium.

  19. Doping rapport afslører snyd

   Der blev snydt med dopingprøver fra russiske atleter ved vinter-OL i Sotji i 2014, og svindlen blev orkestreret af Ruslands sportsministerium. Det er en af konklusionerne i den rapport, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har præsenteret i Toronto.

  20. Russisk atletikudøvere udelukket

   Den Internationale Sportsdomstol, CAS, bakker op om IAAF's beslutning. Det står nu klart, at Rusland ikke får nogen atletikudøvere med til OL.

  21. IOC lader specialforbund afgøre Ruslands skæbne

   IOC havde mulighed for at udelukke alle russiske atleter, men valgte i stedet at lade det være op til de 27 specialforbund at tage stilling til Ruslands skæbne. IOC besluttede dog, at tidligere dømte russere ikke må stille op til OL.

  22. Otte russiske udøvere som udelukkes

   Russiske udøvere med en dopingfortid kan ikke komme med til OL i Rio, der begynder 5. august. 

   Otte atleter i Ruslands trup til OL i Rio er tidligere blevet taget for dopingbrug, og der afventes en udmelding om hvilke disse er.

   Rusland udtog 20. juli 387 atleter til legene i Brasilien. 

  23. Den Internationale Svømmeunion udelukker 7 russere

   Den Internationale Svømmeunion meddeler, at syv russiske svømmere er udelukket fra at stille op ved OL i Rio, da de ikke lever op til IOC's krav. En af disse syv er Yulia Efimova.

  24. IHF vil have testet hele det russiske kvindelandshold

   De russiske håndboldkvinder bliver afkrævet nye dopingprøver af det internationale håndboldforbund IHF, hvis de vil have lov til at stille op.

   I en kortfattet meddelelse på IHF's hjemmeside skriver håndboldforbundet, at det har bedt det russiske håndboldforbund oplyse OL-spillerens opholdssted, så IHF - i samarbejde med det internationale antidoping-agentur WADA - hurtigst muligt kan teste russerne påny. 

  25. Russisk whistleblower håber på at få OL-billet tilbage

   Den russiske 800 meter-løber Yuliya Stepanova medvirkede kraftigt til at afsløre det omfattende, statskontrollerede dopingbrug i Rusland.

   Som en slags belønning for sit detektivarbejde blev Stepanova lovet, at hun kunne stille op til sommerens OL i Rio de Janeiro under det olympiske flag.

   Men da Stepanova tidligere er blevet dømt for doping, blev hun udelukket fra at deltage ved legene i Rio de Janeiro.

   Mandag har hun sammen med sine trænere spurgt IOC, om komitéen vil genoverveje hendes udelukkelse, som ifølge Stepanova-lejren er "unfair og forkert".