Rio 2016

Flere atleter klager over grønne bassiner: Det lugter af prut

Grønt vand i to bassiner fortsætter med at skabe problemer ved OL i Rio.

Det grønne vand i to bassiner ved OL bliver ved med at skabe problemer. Atleterne klager nu i hobetal over gener, efter de har været i vandet.

Allerede inden legene i Rio var der ballade. Første var det forurenet havvand, senere ufærdige hoteller.

Men under selve legene har den helt store histoie været det grønne vand i to åbne svømmebassin på Maria Lenk Aquatics Center.

Den 8/8
10/8

Arrangørerne har siden tirsdag forsøgt at forvisse udøvere og publikum om, at der var styr på sagerne. De lovede, at vandet ikke længere ville være grønt onsdag. Vandet var stadig grønt onsdag.

Bagefter forklarede arrangørerne, at der var tale om alger. Og så garanterede de, at det misfarvede vand ikke var farligt for udøverne:

Men siden i går er klager fra atleterne begyndt at tikke ind, og der maler sig nu et billede af, at der er noget alvorligt galt med bassinerne.

- Mine øjne svier på grund af vandet. Det er ikke så godt. Det føles som om, at de har smidt mere klorin i det, men jeg er ikke sikker, fortalte den ungarske vandpolospiller Gergo Zalanki ifølge The Independent fredag.

Han måtte efterfølgende behandles med øjendråber:

Den ungarske vandpolospiller Zalanki må sprøjtes i øjet med noget rensende på grund af smerter påført af vandet.

Og Gergo Zalanki er langt fra alene med sin bekymring.

- De putter så meget klor i vandet, at folk ikke kan se. Det kan man altså ikke, lød det fra USA’s vandpolokaptajn, Tony Azevedo fredag.

Richie Campbell fra det australske hold var enig.

- Jeg ved ikke, hvad der er sket. Jeg tror, de har tabt klorinen ned i vandet, for mine øjne ’stikker’. Det begyndte at gøre ondt i slutningen af kampen, og jeg kommer nok til at have våde øjne de næste par timer.

En af de andre, der også har mærket det grønne vands effekt, er den amerikanske svømmer Ryan Lochte. Han havde farvet sit hår blond inden OL, men efter en tur i det grønne bassin så hans hårpragt noget anderledes ud – det var blevet grønt:

Ifølge New York Times, så var vandet så grumset torsdag, at alt udsyn under vand i udspringernes bassin var væk. Derfor blev udspringstræningen aflyst fredag morgen, og atleterne blev ifølge avisen nødt til at ”tør-springe” indenfor.

Arrangørerne forklarede på det tidspunkt, at vandet havde brug for ro for at komme sig hurtigere.

- Det bliver hurtigere og nemmere rent uden atleter, fortalte talsmanden for arrangørerne Mario Andrada.