Rio 2016

En verden til forskel: Så meget - og lidt - tjener atleterne på OL-guld

Der er kæmpe forskel på, om du vinder OL-guld for Danmark, Sydkorea eller Storbritanien. Faktisk millioner til forskel.

Når atleterne  ved OL vinder en medalje, er det ikke det eneste værdifulde, de får med hjem. For ofte følger der en sum penge med i bonus fra de enkelte lande, når nationen hædres med en OL-medalje af den ene eller anden slags.

I Danmark vanker der således pæne bonusser, når medaljetagerne vender hjem.

Guldvinderen Pernille Blume kan se frem til 100.000 kroner i medaljebonus, mens for eksempel Jakob Fuglsang og Sara Slott hver især har udsigt til 70.000 kroner for sølvmedaljen.

En bronzemedalje som den Lasse Norman Hansen rejser hjem har en bonusværdi af 50.000 kroner.

Mindre til håndboldlandsholdet

Lidt færre penge er der, hvis Håndboldherrerne går hele vejen. I det tilfælde vil truppen få 750.000 kroner til deling spillerne imellem, svarende til godt 50.000 kroner per spiller.

Det er dog formuer i forhold til nogle OL-landes guldvindere – og peanuts i forhold til andre. Bedst betalt af alle ved OL i Rio, er en guldvinder fra Singapore.

Og sådan én fik landet for første gang i OL-historien, da Joseph Schooling vandt 100 meter butterfly foran sit idol Michael Phelps.

I Singapore lyder bonussen på en million singapore dollars, svarende til lige under fem millioner danske kroner.

Det tilsvarer en timeløn på lige godt 100 millioner, for de lidt mindre end tre minutter Schooling var i vandet under OL.

Phelps får mindre

Til sammenligning har amerikanske Phelps trods sine 23 guldmedaljer ved OL gennem tiderne "kun" tjent lige under 4,5 millioner kroner i medaljebonus.

Har du taiwanesisk pas, og vender hjem som guldvinder, kan du indsætte 20 millioner New Taiwan Dollars på kontoen. Omregnet er det 4,2 millioner kroner.

Ikke langt derfra belønner Malaysia guldvindere med... guld. Helt præcist en massiv guldbarre til en værdi af cirka 3,6 millioner kroner.

I det hele taget er det særligt lukrativt i Asien, hvor det ikke kun er atleter der forgyldes. Vinder en sydkoreaner guld, er det vinderens træner der scorer den højeste bonus.

Mens atleterne må "nøjes" med 60 millioner won, svarende til 350.000 kroner, kan en guld-træner sætte 20 millioner won ekstra ind og hæve godt 472.000.

Det er tilmed skattefri indkomst i Sydkorea, hvor atleterne kan trøste sig med, at guldmedaljen giver dem livsvarig pension fra staten. Derudover fritager det dem fra indkaldelse til militæret.

De tjener ingenting, men...

Helt modsat står det til i Storbritanien. 

Da Andy Murray sidste uge kunne juble over at have generobret OL-guldet fra 2012, var det en billig fornøjelse for det briterne.

I Storbritanien er medaljebonussen helt afskaffet. Istedet får vinderne æren af at komme på de nationale frimærker.

Hos vores naboer mod syd fra Tyskland vil mange sikkert være mere end almindeligt misundelige. Én ting er de 100.000 kroner, som guldet udløser. Noget andet er gratis øl resten af livet!