Rio 2016

Mens Danmark festede: Vilde scener i brydning og Super Mario til afslutningsceremoni

Samtidig med Danmarks OL-finale mod Frankrig i håndbold blev der også uddelt medaljer i andre sportsgrene - og til sidst blev ilden i Rio slukket.

På OL's sidste dag var det danske fokus rettet mod håndboldhallen, hvor det for første gang lykkedes Danmarks herrer at vinde en olympisk guldmedalje.

Glæde og guldrus var dog ikke kun forbeholdt Mikkel Hansen og co., for andre steder i den olympiske by var der også atleter og trænere, der jublede over en OL-medalje.

Blandt andet i mændenes mountainbike, hvor Nino Schurter fra Schweiz vandt guld. Det samme gjorde Brasiliens volleyballmænd - og i brydning udspillede der sig fuldstændig vanvittige scener i bronzekampen i 65 kiloklassen.

Efter midnat blev den 31. udgave af de olympiske lege rundet af med en regnvåd og dansepræget ceremoni, og afslutningsvis blev den olympiske ild i Rio slukket.

Oplev eller genoplev højdepunkterne fra OL's sidste dag herunder.

Vanvittige scener i brydning

Bronzekampen i 65 kiloklassen mellem Mandakhnaran Ganzorig fra Mongoliet og Ikhtiyor Navruzov fra Uzbekistan fik alt andet end en normal afgørelse.

Med 20 sekunder tilbage blev Ganzorig tildelt to point, så kampen dermed stod lige 6-6. En beslutning, der langt fra faldt i god jord hos trænerne fra Uzbekistan, og som efterfølgende udfordrede kendelsen ved at smide en bamse ind på brydemåtten. Udfordringen blev afvist og Ganzorig tildelt et point.

Kampen kunne nu fortsætte med stillingen 7-6 til mongolen, men dramaet var slet ikke forbi. Med fem sekunder tilbage på uret begyndte Ganzorig at fejre sejren, men det gav en advarsel for at være passiv og et point til Navruzov. Stillingen 7-7 holdt tiden ud, og ender en brydekamp uafgjort, så er det bryderen, der får det sidste point, der vinder kampen. Derfor var det Navruzov, som i sidste ende kunne juble over bronzemedaljen.

Afslutningen blev for meget for trænerne fra Mongoliet, der hoppede op på måtten og begyndte at smide tøjet i ren frustration, mens deres bryder gik sønderknust rundt. Optrinet hjalp dog ikke noget - og Ikhtiyor Navruzov fra Uzbekistan blev kåret som vinder.

Brasilien genvandt volleyballguldet

Efter to OL-finalenederlag på stribe lykkedes det de brasilianske volleyballspillere at genvinde det olympiske guld foran fodboldstjernen Neymar og et euforisk hjemmepublikum. I finalen blev Italien besejret med 3-0 i sæt. De brasilianske volleyballmænd vandt også OL-guld i 1992 og 2004.

Guldhattrick til USA's basketballherrer

For tredje gang i træk og 15. gang i alt strøg de amerikanske basketballstjerner til tops ved de olympiske lege. Guldet blev sikret i suveræn stil med en finalesejr på 96-66 over Serbien, efter at amerikanerne førte 52-29 ved pausen. Kevin Durant blev finalens topscorer med 30 point.

Serbien havde ellers budt USA trods i det indledende gruppespil, hvor amerikanerne kun vandt 94-91. Spanien tog sig af OL-bronzen med en sejr på 89-88 over Australien.

Schweizisk triumf i MTB

Ganske som forventet var Nino Schurter bedst i mændenes mountainbikeløb. Schweizeren kom i mål 50 sekunder før nummer to, Jaroslav Kulhavy fra Tjekkiet, der vandt OL-guld i 2012. Spaniens Carlos Coloma Nicolas tog bronze, mens danske Simon Andreassen sluttede som nummer 34.

Super Mario til afslutningsceremoni

I de danske nattetimer dukkede Japans premierminister, Shinzo Abe, op ved afslutningsceremonien forklædt som computerspilsfiguren Super Mario, og med sig havde han en røg kugle, der har reference til det japanske flag. Det olympiske flag blev også givet videre til Tokyos guvernør, Yuriko Koike, som et symbol på, at de olympiske lege i Rio er slut - og om fire år går det løs i Japans hovedstad.

Se mere fra afslutningsceremonien i videoen over artiklen.