Sport

Syg medaljevinder afviser rygte: Har ikke planlagt sin egen død til lige efter para-OL

Kørestolssprinteren Marieke Vervoort har papirerne i orden, så hun kan komme herfra, når det passer hende. Det giver hende ro.

Ro. Den følelse har PL-atleten Marieke Vervoort i kroppen, takket være den godkendelse hun har på, at hun kan få aktiv dødshjælp i hjemlandet Belgien, når livet ikke længere er værd at leve.

Lige nu konkurrerer hun ved legene i Rio, hvor hun er forsvarende mester på 100 meter kørestolssprintdistancen, men det bliver sidste gang, vi ser hende i aktion på den store scene.

- Det er mine sidste paralympiske lege. Jeg har en aggressiv sygdom, og jeg har haft mine papirer, der giver adgang til aktiv dødshjælp, siden 2008, fordi det er virkelig hårdt at lide af sygdommen.

- Men det, at jeg kan få aktiv dødshjælp, giver mig en følelse af ro. Jeg kan leve med en god følelse, fordi uanset hvad der sker, så har jeg mine papirer, siger Marieke Vervoort på et pressemøde i Rio.

Kørestolssprinteren lever med en ukendt sygdom, der dag for dag bliver værre. Den har gjort hende lam i store dele af kroppen, har forværret hendes syn betragteligt og giver hende mange epileptiske anfald, så hun ofte har meget svært ved at sove om natten. Udviklingen skræmmer hende.

- Hvad er det næste? Jeg er meget bange. Men mine papirer giver mig ro i sindet, fordi jeg ved, at når det er nok for mig, så har jeg tilladelsen, siger Marieke Vervoort.

Nyder stadig livet

Det har tidligere været fremme, at den 37-årige belgier ville benytte sig at muligheden for aktiv dødshjælp, lige så snart legene i Rio er slut, men de rygter maner Marieke Vervoort nu til jorden. Hun har stadig masser af værdi i livet og er ikke klar til at slutte endnu.

- Jeg nyder stadig hvert et øjeblik. Når den dag kommer, hvor jeg har flere dårlige dage end gode, så har jeg mine papirer i orden til at få aktiv dødshjælp, men tiden er ikke inde endnu, siger Marieke Vervoort.

Marieke Vervoort har vundet sølv ved dette års PL på 400 meteren i sin kørestol, og hun er ikke færdig ved legene i Rio. På 100 meter-distancen skal hun forsøge at forsvare den guldmedalje, hun vandt i London i 2012.

- Jeg vil give alt, hvad jeg har. Jeg vil tvinge mine arme væk fra min krop, og jeg tror, det bliver meget, meget svært, når jeg har krydset målstregen. Jeg ved ikke, hvilken placering jeg ender på, men jeg tror, jeg kommer til at græde rigtigt meget, fordi det vil være min sidste gang i en racerstol, siger Marieke Vervoort.

Efter PL vil hun nyde livet med sine venner og familie, og så har hun et vigtigt budskab, hun vil forsøge at give videre til folk på skoler og arbejdspladser.

- Jeg vil gerne inspirere folk til at leve dag for dag og nyde ethvert lille øjeblik. Alle kan havne i et biluheld i morgen eller få et hjertestop og dø, så vær sød at nyde hvert et lille øjeblik, siger Marieke Vervoort.