Sport

Brian Mikkelsen prøver igen - vil gøre op med 'kultursnobberi' og sikre skattefri OL-bonus

Den konservative idrætsordfører Brian Mikkelsen vil gøre sit for at sikre skattefrihed til atleter, der får bonus for OL-medaljer.

Da OL-atleterne kom hjem fra legene i 2008 med syv medaljer, lovede den daværende kulturminister Brian Mikkelsen (Konservative), at medaljevindernes bonusser ville blive gjort skattefri.

Forslaget blev stemt ned i Folketinget, og så endte atleterne i stedet med at få fordoblet bonusserne.

Det lader til, at de otte år gamle forhandlinger og diskussioner er blevet glemt. I hvert fald kunne OL-roeren og -bronzevinderen Anne Dsane Andersen tidligere på dagen fortælle, at hun står til at skulle betale hele sin bonus på 50.000 kroner tilbage, fordi hun er studerende og modtager SU.

Jeg synes, fodbold er lige så meget kultur som ballet.

Brian Mikkelsen, idrætsordfører (K)

Det har fået Brian Mikkelsen, der nu er idrætsordfører, til igen at tage boksehandskerne på og tage kampen om i Folketinget.

- Selvfølgelig skal der være frihed for OL-vinderne, og det bør vi sætte i gang med det samme, siger Brian Mikkelsen til TV 2 SPORT.

- Vi skal kæmpe endnu hårdere for det, for jeg synes, det er dybt urimeligt, at man har kæmpet hårdt for Danmark. Vi blev alle sammen smadderstolte over de 15 medaljer i Rio, og nu får man helt ondt i maven, når man hører, at man ikke får en krone ud af det.

- Jeg vil konkret foreslå, at vi tager fat, hvor vi slap. Der blev ikke flertal for det for otte år siden. Det bør der være nu. Der har været en entusiastisk holdning til, at Danmark har klaret det flot, så der bør være skattefrihed, når man vinder en OL-medalje.

For otte år siden ligestillede Brian Mikkelsen idrætsudøvere med kulturpersoner, hvis legater forinden var blevet gjort skattefri. For ham at se beror modviljen sig på, at idrætsudøvere ikke anses som kulturpersoner.

- Jeg synes, vi skal belønne folk, når de kommer hjem, og at man ikke bliver dobbeltstraffet, fordi man betaler skat og bliver modregnet i sin SU med det. Derfor bør vi ligestille idrætsfolk med kulturfolk, som får skattefrihed, når de får et legat, så der ikke er noget kultursnobberi.

- Jeg synes, fodbold er lige så meget kultur som ballet; at håndbold er en lige så fantastisk oplevelse som en forfatter, der skriver en bog. Der behøver ikke være forskel på det. Der er fantastiske forfattere og fantastiske håndboldspillere, og der må man behandle kulturens udøvere på samme måde.