Sport

Kritik af Kronprinsen: Han hører ikke til i IOC

Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, er stærkt kritisk over for kronprinsens rolle i IOC.

Kronprins Frederiks rolle i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) er igen kommet til debat, efter at Information lørdag kan berette, at kronprinsen har stemt mod den danske regerings linje i IOC.

Angiveligt har Kulturministeriet via mail forsøgt at komme i kontakt med kronprinsen flere gange op til en IOC-afstemning, der handlede om russisk OL-udelukkelse, men der blev aldrig svaret.

I stedet stemte kronprins Frederik nej til en total udelukkelse af Rusland fra OL i Rio, hvilket var imod holdningen fra kulturminister Bertel Haarder (V).

Det har rejst en debat om kronprinsens rolle i IOC, hvor han har plads, selv om han skal være politisk neutral som medlem af det danske kongehus.

Ifølge Jens Sejer Andersen, international chef for organisationen Play the Game, der arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sport, har et medlem af kongehuset ikke noget at gøre i IOC.

- Kronprins Frederik ville mere end nogen anden være en fremragende olympisk ambassadør for Danmark med hans ægte begejstring for elitesport og indlevelsesevne i udøvernes vilkår, siger Jens Sejer Andersen.

- Han er nok et af de IOC-medlemmer, som interesserer sig mest for sport, men et medlem af det danske kongehus skal ikke være medlem af en forsamling, som træffer beslutninger, der har store økonomiske og politiske konsekvenser.

- Fordi enten skal han respektere sin neutralitet, og så bliver han værdiløs i den sammenhæng, eller også skal han agere politisk, og så ryger vi ind i situationer som denne, hvor spekulationerne får frit løb.

Lukkethed er et problem

Både kongehusets generelle lukkethed og kravet om neutralitet er et problem for kronprinsens rolle i IOC, mener Jens Sejer Andersen.

Dog mener han ikke, at selve stemmen på ikke at udelukke Rusland som samlet nation fra OL er et problem.

For afstemningen, hvor 84 ud af 85 stemte imod total russisk udelukkelse, var ifølge Jens Sejer Andersen en farce igangsat af IOC-præsident Thomas Bach.

- Med hensyn til den konkrete afstemning, så var det ikke en velforberedt afstemning. Det er en tilsnigelse, synes jeg, siger Play the Game-chefen og fortsætter:

- Det var simpelthen en paradeforestilling, og det var en håndsoprækning, ikke en hemmelig afstemning, som Thomas Bach improviserede nærmest som et afpresningsmiddel.

Kritisabelt forsvar

Han mener mere, det er kronprinsens efterfølgende udtalelser, der er kritisable.

- Jeg synes mere, man kan hæfte sig ved hans udtalelser, hvor han bagefter forsvarer beslutningen, for det havde han ikke behøvet.

Selv om den danske regering gerne ser, at kronprinsen varetager dens holdninger i IOC, så slår Jens Sejer Andersen fast, at regeringen eller andre i Danmark reelt ikke kan pille ved kronprinsens arbejde i organisationen.

- Det er kun IOC, som kan fjerne ham fra posten. Han er jo ikke Danmarks repræsentant i IOC. Han er IOC’s repræsentant i Danmark, slår han fast.