Formel 1

Magnussens modige valg

At sige nej tak til et fabriksteam og gå til et begynderteam er en stor satsning for Kevin Magnussen. Men den kan give jackpot

Det var en ret vild situation, der opstod i Silly Seasons 11. time. Pludselig handlede det ikke bare om at sikre et Formel 1-sæde et eller andet sted. Der var lige pludselig flere muligheder. Kevin Magnussen kunne have skrevet under på en forlængelse med Renault. Men han kunne også skrive under på at skifte til Haas.

Tænk lige over den et øjeblik. En dansk racerkører med flere valgmuligheder i Formel 1. Det er ret vildt.

Jeg har hele tiden talt for, at det bedste for Kevin Magnussen ville være at fortsætte hos Renault. Argumenterne for det er, at Renault er et fabriksteam med kæmpe ressourcer. Teamets potentiale er enormt, og jeg er overbevist om, at Renault kommer til at tale med i toppen af Formel 1. Det bliver næppe allerede til næste år, at de er med helt fremme, men jeg tror på, at de tager et stort spring frem og bliver ret fast team i pointene i 2017. Og på længere sigt tror jeg på, at de kører med om sejrene. 

De argumenter står jeg fast på. Derfor er det et meget modigt valg af Kevin Magnussen at sige au revoir til Renault og hello til Haas. Et sæde hos et fabriksteam er der altså ikke mange, der vælger fra. 

Magnussen vandt pokerspillet

Og så alligevel. I tilfældet Renault er der faktisk mange, der har valgt det fra. Så mange, at Magnussen udtalte til Autosport, at selv Paven vist var blevet tilbudt det sæde. Det udsagn fortæller meget. Renault havde reelt fravalgt Magnussen. De har søgt og søgt og søgt og søgt på kørermarkedet, men da det simpelthen var umuligt at overtale andre end Hülkenberg, så vendte de tilbage til Magnussen, der så sagde nej tak til tilbuddet om en et-årig kontrakt.

Det er klogt spillet af Magnussen. Renault spillede pokerspillet til højre og venstre, og da det viste sig, at de faktisk ikke havde nogle kort på hånden, hævede Magnussen indsatsen til to år. Selv om Renault valgte at smide kortene, så var det godt spillet af Magnussen-lejren. 

Renaults ledelse har i forhold til sine nøglemedarbejdere, Kevin Magnussen og Jolyon Palmer, ageret, så de i en direkte sammenligning ville få den temmelig selvfede mellemleder, David Brent, fra den hylende morsomme Ricky Gervais-serie "The Office" til at ligne et geni udi ledelsens ædle kunst. Og til dem, der ikke har set serien: Brent er altså ikke lige det, man normalt vil definere som en god chef. Han gør faktisk alt forkert. Bare ikke, når han selv skal udlægge det.

Prøv lige at sætte jer selv i den situation. At jeres chef ikke lige vil love jer, at I kan beholde jeres arbejde. Han fortæller til gengæld alle, der gider at høre på det, at han er på udkig efter jeres afløser. Jeg ved ikke med jer, men jeg ville ikke arbejde under sådan en chef ret længe.

Derfor tror jeg, at skiftet væk fra Renault er det rigtige for Kevin Magnussen, selv om det sportsligt set ikke er det bedste skifte at lave. Tilliden fra Renault til Magnussen synes at kunne være på et meget lille sted. Og hvorfor skulle han spilde et år på at holde sædet varmt til en af utallige kørere, som Renault åbenbart hellere vil have, og som de kan gå efter igen efter 2017-sæsonen? Det er jo i det lange perspektiv, at Renault er spændende, og så nytter det ikke noget kun at være med på den korte bane. 

Der kommer ro på

Der er næppe tvivl om, at Haas får et meget svært år i 2017. År 2 er en grim ting for et nystartet Formel 1-team. Jeg tror godt, at vi alle sammen kan indstille os på en sæson, hvor resultaterne for Kevin Magnussen vil minde om dem, vi har set i år. Jeg bliver overrasket, hvis Haas præsterer bedre i 2017, end Renault har gjort i 2016. 

For Kevin Magnussens fortsatte karrieremuligheder er det dog ikke så afgørende. Det er - som altid - kampen mod teamkollegaen. Endnu mere nu end i de to første sæsoner i Formel 1. For nu hedder teamkollegaen Romain Grosjean. Det er en dygtig og anerkendt Formel 1-kører. Magnussen bliver matchet mod en mand, der for alvor kan give svaret på, hvor god Kevin Magnussen er efter en Formel 1-målestok. Hvis han kan slå Grosjean, så vil alle i Formel 1-paddocken vide, at Magnussen er en af de skarpeste knive i skuffen. At slå franskmanden vil give genlyd hos alle de rigtige mennesker. Dét kan sikre en lang karriere i Formel 1. Men lad det være sagt med det samme: At slå Grosjean er også en meget svær opgave. Og den bliver ikke lettere af, at franskmanden har været med fra starten i teamet. Det er også modigt af Kevin Magnussen af vælge den duel. Den kan give mange svar. 

Det store plus ved Haas-kontrakten er, at den er 2-årig, vel at mærke uden option efter det første år. Det giver en meget, meget vigtig ting: Ro. Formel 1-verdenen er aldrig rigtig rolig, men der bliver ro omkring de kontrakt-snakke, der er opstået lige omkring midten af begge de sæsoner, som Kevin Magnussen har kørt i Formel 1. I begge sæsoner har den sidste halvdel handlet mere omkring kontrakter og næste år end at have fokus på løbene - i hvert fald for alle andre end Kevin Magnussen. Og det har tvunget ham til at skulle forholde sig til det igen og igen. Jeg tror ikke, at det er tilfældigt, at Kevin Magnussen også har kørt bedst i de første halvdele af sæsonerne, hvor det har handlet om race.

Det handler om tryghed og tillid. Jeg tror helt generelt på, at de to ting er de vigtigste i alle former for ledelse, når man skal have sine medarbejdere til at toppræstere. Ingen af tingene har været eksisterende for Kevin Magnussen i halvdelen af den tid, han har kørt i Formel 1.

Nu kommer han til et team, der allerede var ude efter ham sidste år, og som har kæmpet for at få netop Magnussen til den kommende sæson. Det er et helt anderledes og godt udgangspunkt. Jeg glæder mig virkelig til at se Kevin Magnussen køre en hel sæson, hvor der ikke skal snakkes om kontrakter.

2017 kommer til at handle om køre race i stedet for at snakke kontrakter for Magnussen. Og med en chef, der virkelig gerne vil have ham i stedet for Formel 1-verdenens svar på David Brent (ham hos Renault er bare ikke sjov)

Og så kommer det til at handle om en fed kamp med Magnussen i udfordrerens rolle: Grosjean vs Magnussen.

 • Alder

  24
  30
 • Podiepladser i karrieren

  1
  10
 • Aktive sæsoner i Formel 1

  2
  6
 • Samlet pointscore i Formel 1

  62
  316
 • Bedste placering i VM

  11
  7