Sport

Danske drenges sejr i computerspil er 'som at vinde Champions League'

Det danske hold Astralis vandt overraskende 3,5 millioner kroner i en stor turnering i Counter Strike. Og det er stort.

Fem danske drenge vandt søndag aften en stor international turnering i computerspillet Counter Strike og en check på 3,5 millioner danske kroner.

Drengenes hold Astralis havde ellers ryggen mod muren, men vandt overraskende ELeague Major i USA efter en spændende finale.

Dermed har det danske hold vundet en af de største turneringer i det holdbaserede skydespil Counter Strike - og det er stort.

- Det er det samme som at vinde Champions League i fodbold eller Wimbledon i tennis, siger Thomas Koed, der er formand for eSport Danmark, til TV 2.

Se Astralis vinde deres første major inden for e-sport her:

Danmark er langt fremme

Sejren vidner om, at der er ved at ske en gevaldig udvikling i dansk e-sport, mener Thomas Koed.

- Astralis er kun et år gammelt, og nu har de vundet den her turnering. FCK's hold North blev nummer otte i samme turnering. Og derudover har vi indenfor de seneste fostret to verdensmestre i FIFA, siger han.

- I Danmark er vi bare langt fremme. Vi er rigtig gode til e-sport, siger Thomas Koed.

Den tykke dreng med cola-flasken

E-sport er langt fra en sport for dovne drenge. Den er for længst vokset ud af drengeværelserne og er blevet en professionel sport med store sponsoraftaler og profesionelle spillere, mener Thomas Koed

- Dengang (i 1990'erne, red.) var det at spille mere stigmatiseret. Det var den tykke dreng med cola-flasken og burgeren. Sådan er det jo ikke mere. Det er topatleter. De er mental fit, de er fysisk fit, og de lægger deres strategier lang tid før, de går ind i de her turneringer, forklarer formanden for eSport Danmark.

Se formanden for eSport Danmark, Thomas Koed, snakke om aftenens sejr:

Thomas Koed, formand for E-Sport Danmark.

Selv fodboldklubber er med

Investorer kaster flere hundrede millioner kroner efter det, og selv kendte fodboldklubber som FCK etablerer hold indenfor e-sport.

- Sporten favner de unge mennesker. Den generation, der er gode til e-sport i dag, er opforstret med mobiltelefon, ipads og computer, siger Thomas Koed.

Og de er seriøse omkring deres sport.

- De er nødt til at holde sig i form. Hvis de bare spiser burger og drikker cola, kommer de ingen vegne. De er nødt til at gå ned i træningscentret, de er nødt til at løbe deres ture og mentalt forberede sig, forklarer han.

- Jeg vil gerne give Danmarks Idrætsforbund ret i, at det ikke er en idræt, hvor man er meget fysisk aktiv, men det er på højde med alle mulige andre sportsgrene, vi har i Danmark, mener Thomas Koed, der er formand for Dansk E-sport.