Sport

Hun svømmer om kap med delfiner, skildpadder og hele verdenseliten

Michelle Vesterby forstår at fejre en sejr. Her skylder hun en triumf i København ned med et glas øl. Michelle Vesterby

Den danske triatlet Michelle Vesterby har én stor drøm. Hun vil øverst på podiet ved verdens mest prestigefyldte triatlonkonkurrence: Ironman Hawaii.

Lørdag klokken 18:40 forsøger Michelle Vesterby at indfri sin største drøm, når hun deltager i Ironman Hawaii. 

TV 2 SPORT fangede herningpigen midt i de sidste forberedelser – for at spørge hende, hvordan hun har tænkt sig at gøre det.

Når man ligger der og svømmer, kan man pludselig se en delfin ovre til højre og en havskildpadde ovre til venstre

Michelle Vesterby

De 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,195 km løb på vulkanøen i Stillehavet betragtes blandt atleter som det ’rigtige’ VM. Det er her, alle vil vinde. Det er her, opmærksomheden og præmiepengene er større end noget andet sted.

Michelle, du har trænet frem imod løbet i mange måneder… er du klar?

- Ja! Gu’ fanden er jeg klar. Jeg kan ikke være mere klar. Jeg glæder mig helt vildt. Det er det her, der har været hovedmålet de sidste fem år… Jeg vil faktisk sige, at jeg aldrig har været mere klar til at præstere på Hawaii, end jeg er lige nu. Folk spørger mig, hvad jeg har gjort anderledes end tidligere, men jeg har ikke gjort noget anderledes – jeg er bare blevet bedre og stærkere. 

Hvorfor er det lige præcis Ironman Hawaii, du så gerne vil vinde?

- Der er bare ikke noget, der kan måle sig med Hawaii. Det er her, verdens bedste mødes. Man siger, at alt før Hawaii er glemt, og alt efter Hawaii er glemt. Tavlen bliver visket ren her, og så er det ligesom dét resultat, der er gældende.

- Jeg er også vild med det klima, vi skal konkurrere i, fordi det er så vildt og råt. De lover fx en vindstyrke på 18 meter pr. sekund på lørdag, og der kommer som kastevinde herovre, så der er jo nærmest folk, der bliver skudt ud i lavaen. Og de har netop målt op til 42 grader på løberuten, så det bliver vildt. Samtidig er det også her, alle de store PR- og marketingfolk dukker op – de kigger efter, hvem de vil satse på de kommende år. Så på den måde er det meget vigtigt at præstere på Hawaii.

Du har vundet Ironman Copenhagen to gange… Hvad har de sejre betydet for dig?

Michelle Vesterby vinder KMD Ironman Copenhagen.

- Jeg havde faktisk ikke regnet med at skulle være med i år, men så endte det så sådan alligevel. Heldigvis. Det er fuldstændig fantastisk at løbe på hjemmebane og følelsen, når man bliver båret igennem af publikum, er der ikke noget, der kan måle sig med. Det sidder stadig i kroppen, og jeg har taget sejren med videre, fordi det gav så meget energi.

Jeg kan se på dine sociale medier, at du har din mand med på Hawaii… og at han kører rundt i en tanktop på en knallert – hvad er det for noget? 

- Haha, man får det jo, som man vil have det, ik? Ej, jeg har virkelig bare en fantastisk opbakning. Min mand Claus er med på Hawaii og hjælper mig i forbindelse med træningen. På både knallert og cykel. Faktisk har jeg skaffet ham en lyserød cykel, så han matcher mig. Og så er min mor og far også mig. Min mor laver aftensmad til os hver aften, og vi bor i et hus sammen med dem. Min seng bliver redt, jeg smider tøjet i vasketøjskurven og af en eller anden grund bliver det vasket og lagt sammen og i min skuffe igen. Det giver mig mulighed for at fokusere 100 % på at forberede mig.

Michelle Vesterbys træningssetup matcher i farverne.

Hvordan forbereder du dig?

- Dagene ligner hinanden. Jeg står op lidt i 6 om morgenen hver dag, og så skal jeg gerne være færdig med al min træning inden middag. Ellers bliver det simpelthen for varmt. Så op, afsted til træning, hjem og spise og hvile og så afsted igen. Når jeg ikke træner, er jeg indenfor i aircondition – det er simpelthen for varmt udenfor i dagtimerne.

Vesterbys største konkurrenter

I en pressemeddelelse har Vesterby udpeget sine største rivaler:

Daniela Ryf, Schweiz: Hun er en klar favorit. Hun er bare super stærk og uden tvivl kvinden, man skal slå for at vinde racet.

Sarah Crowley, Australien:  Hun har haft et fænomenalt år med en dobbelt IRONMAN-sejr, og senest vandt hun ITU-VM. Der er dog ingen, der ved, hvad hun kan på Hawaii. Hun var med sidste år, hvor hun ikke var overbevisende.

Lucy Charles, England: Igen en pige med et fantastisk år - hun vil 100 % sikkert være først oppe af vandet, og så vil hun med en stærk cykling være med helt fremme, når vi starter løbet.

Varmen til trods – er det vel et dejligt sted at opholde sig?

- Absolut. Her er super lækkert, og man oplever spændende ting hver gang, man er her. Fx var der nogle af de andre, der så en haj, da de var ude at svømme i morges – der, hvor vi alle sammen skal svømme lørdag. Det er egentlig meget sjovt, synes jeg. Jeg har sådan lidt et princip om, at det er dem, der svømmer langsomst, der bliver spist, og heldigvis er jeg ikke en af de dårlige svømmere. Men generelt er her jo bare vidunderligt at svømme. Så når man ligger der og svømmer, kan man pludselig se en delfin ovre til højre og en havskildpadde ovre til venstre. Nogle gange skal jeg faktisk lige tage sig selv i ikke at stoppe, når det sker. 

Tilbage til løbet. Du er sluttet lige uden for podiet to gange på Hawaii. Hvordan vinder du denne gang?

- Det handler om at være smart. Jeg kommer på podiet, hvis jeg er smart. Jeg skal holde min gameplan. Jeg ved, at gør jeg det bedste, jeg kan, så kommer jeg på podiet. Og opstår muligheden for at vinde, så ta’r jeg den! Jeg skal holde mig i front fra starten og hele tiden sørge for at være en del af ræset – det er nøglen for mig.

Hvis du vinder, hvordan skal det så fejres?

- Så kommer jeg nok ikke hjem lige foreløbig – så bliver jeg på Hawaii. Nej, altså… jeg skal faktisk hjem til Danmark og rundt med min triatlon-bog, der snart udkommer. Og så skal jeg også hjem og holde min egen årlige Hawaii-tema-party for alle de venner og familie, jeg har forsømt i løbet af året. Så jeg tager Hawaii-ånden med hjem til kulden i Danmark.. Men først skal jeg altså lige gøre arbejdet færdigt herovre.

Michelle Vesterby indleder jagten på sejren klokken 18:40 dansk tid. Hun har startnummer 106, og løbet kan blandt andet følges på den nye Ironman Tracker-app.