Sport

Norsk skakstjerne tydeligt frustreret efter dramatisk VM-opgør

27-årige Magnus Carlsen er en af favoritterne ved VM i lynskak, der spilles i Riyadh. STRINGER / Scanpix Denmark

Russiske Ernesto Inarkiev beskyldes for usportslig opførsel efter et ulovligt træk i VM-kampen mod Magnus Carlsen.

Den norske skakstjerne Magnus Carlsens første parti ved VM i lynskak - ikke at forveksle med hurtigskak - udviklede sig fredag eftermiddag dramatisk.

Carlsen havde sat sin russiske modstander Ernesto Inarkiev skak, men takket været et ulovligt træk lykkedes det for russeren at undslippe et truende nederlag. Magnus Carlsen var presset på tiden og påpegede ikke russernes ulovlige træk. Men det skulle han måske have gjort.

For da det igen blev Ernesto Inarkievs tur, stoppede russeren spillet og sagde, at Carlsen havde lavet et ulovligt træk. Dommeren afbrød kampen, og russeren blev kåret som vinder af partiet.

Det fik Magnus Carlsens temperament i kog og den rasende nordmand gik til verbalt angreb på kampens dommer.

- Hvis han ikke ser det, så til helvede med ham. Hvorfor så du det ikke?, kunne man høre Carlsen sige på billederne fra transmissionen henvendt til kampens dommer og hoveddommer.

Magnus Carlsen brok virkede, og efter lidt betænkningstid besluttede hoveddommeren ifølge TV 2 Norge, at russerens træk skulle rulles tilbage, og at spillet ville starte fra Carlsens skak af ham.

Her stoppede skakdramaet dog ikke.

Russeren krævede sejren

Ernesto Inarkiev nægtede nemlig at spille videre ved, og han ankede dommerens kendelse på stedet. Ifølge det norske medie Aftonposten blev anken senere afvist til glæde for Magnus Carlsen, der vandt partiet.

- Det var lidt irriterende. Lidt absurd, men jeg tænker ikke mere på det, fortæller Carlsen til NRK.

Russerens ageren i sagen har fået flere norske eksperter til at anklage ham for beskidt spil.

- Jeg har aldrig set noget lignende. I lynskak er det en del af spillet at gøre sådan, men det er som regel på klubniveau. Jeg har set sådanne situationer mange gange på det niveau, og jeg bliver lige forbandet hver gang, men jeg har aldrig set det på dette niveau. Du skal ikke spille sådan, siger skakekspert Alte Grønn til NRK.

Også den norske skakdommer Otto Milvang er forundret over russeren.

Det er meget usædvanligt. Man kan spørge sig selv, om Magnus modstander har gjort en ulovlig bevægelse for at fremprovokere Magnus’ træk. I så fald er det usportsligt, fortæller Otto Milvang til VG.

Det skete helt præcist:

Følgende er VG’s udlægning af sagen:

Carlsen mod Inarkiev.

I sit 27. træk tog Magnus Carlsen (hvid) bonden på b7 med sit tårn. Inarkievs konge var skak (sort brik med rød cirkel om).

I stedet for at flytte den sorte konge ud af skak, valgte russeren at flytte sin sorte hest/springer til e3 og sætte Carlsen skak.

Det var et ulovligt træk, der i udgangspunkt ville betyde, at Inarkiev havde tabt, men Carlsen opdagede det ikke og flyttede sin konge ud af skak.

Da det igen blev russerens tur, påpegede han, at Carlsen havde flyttet ulovligt, og Inarkiev krævede derfor sejren.