Dansk idræt ramte et hårdt bump i 2017

Dansk idræt gik samlet set tilbage i 2017, viser en rapport fra Idrættens Analyseinstitut.

Der blev sidste år leveret flotte danske idrætspræstationer af blandt andre badmintonspilleren Viktor Axelsen, tennisspilleren Caroline Wozniacki og sejlerne Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen. 

Men samlet set var 2017 sammenlignet med tidligere år ikke et prangende sportsår for Danmark, når man ser på konkurrenceevnen i de sommerolympiske discipliner. 

Det viser en rapport fra Idrættens Analyseinstitut (Idan).

- Vi mener, at udviklingen er et ganske hårdt bump på vejen, men vi tror stadig, at Danmarks konkurrenceevne generelt ligger på et højt niveau.

- Det vil være utroværdigt at tro andet, når man kigger på den seneste olympiske periode frem til 2016, men så mærkes det jo også hårdt, når man kører over et stort hul i jorden, siger analyse- og forskningsleder hos Idan, Rasmus K. Storm, til Jyllands-Posten. 

Rapporten ser på Danmarks resultater fra flere forskellige vinkler.

Ud over at sammenligne antallet af medaljer bliver også top-8-resultater inddraget.

Idan har også set på markedsandele, det vil sige hvor stor en procentdel Danmark henter af pointene for resultater i top-8. 

I 2016 - hvor Danmark blandt andet hentede hele 15 medaljer ved OL i Rio - havde Danmark en markedsandel på 1,19 procent. 

Den andel faldt til 0,88 procent i 2017, skriver Jyllands-Posten. 

Team Danmarks direktør, Lone Hansen, peger på, at der er forklaringer på, hvorfor idrætsåret sidste år gik, som det gik. 

Blandt andet at flere af de danske topnavne i svømning ikke var aktive sidste år, og at letvægtsfireren i roning ikke længere er en del af OL-programmet. 

- Men den afspejler også det pres, som eliteidrætten er under, hvor vi ikke kan forvente, at vi ligger på det meget høje niveau fremadrettet, hvis ikke vi har en tilførsel af ressourcer, som gør, at vi kan løfte os på samme niveau som de øvrige nationer, som også ruster sig, siger hun.