Vinter OL 2018

Her er de danske atleter ved vinter-OL

Danmarks Idrætsforbund forventer ikke, at næste måneds vinter-OL vil kaste mange medaljer af sig, men de er klar til at blive overraskede.

15 atleter kommer til at repræsentere Danmark, når vinter-OL i Pyeongchang løber af stablen i februar.

De rød-hvide er repræsenteret i curling, speedskating, alpin ski og langrend. Danmark har ikke ligefrem stolte traditioner fra vinter-OL, og derfor har Danmarks Idrætforbund (DIF) også afstemt forventninger herefter.

- Vores resultatmæssige forventninger er, at atleterne står knivskarpt og er fokuserede. Der skal være en følelse af, at de ydede deres maksimale præstation på deres niveau, siger chef de mission ved DIF, Morten Rodtwitt, til TV 2 SPORT.

- Vi forventer ikke mirakler. Vi vil rigtig gerne have en medalje til et vinter-OL igen, men vi er også realistiske. På nuværende tidspunkt er der ingen af dem, der er oplagte medaljekandidater. De skal levere en fantastisk præstation og gøre det godt.

Derfor vil begejstringen da også være ekstra stor, hvis der alligevel skulle komme en dansk medalje.

- Har vi en enkelt eller to placeringer i top-otte, så synes vi, at det er rigtig godt gået. Det ville være nemt at stille forhåbninger op om medaljer, men det ville være useriøst og urealistisk. Men skulle det komme, fordi at tingene flasker sig, så ville det være fuldstændig eventyrligt, siger Morten Rodtwitt.

En OL-plads er stadig åben

Danmark har desuden også mulighed for at få yderligere én deltager med i ski-disciplinen freestyle.

Laila Friis-Salling har dog ikke kvalificeret sig endnu og skal yderligere avancere en plads på verdensranglisten. Kvalifikationen kommer også til at afhænge af, om nogle af de lande, som er foran, kommer til at bruge de kvotepladser, som de har fået tildelt. Morten Rodtwitt fortæller, at han absolut ikke ser det som umuligt.

Herunder kan du få et overblik over de danske deltagere ved vinter-OL samt en vurdering af deres medaljechancer.

Danmarks OL-hold

Følgende 17 atleter skal repræsentere Danmark ved vinter-OL i Pyeongchang.

Curling

Curling

Deltagere:

 • Kvindeholdet: Madeleine Dupont, Denise Dupont, Julie Dall Høgh, Mathilde Halse og Lina Knudsen
 • Herreholdet: Rasmus Stjerne, Johnny Frederiksen, Mikkel Poulsen, Oliver Dupont og Morten Thomsen
   

Rasmus Stjerne, kaptajn på herreholdet: - Jeg vil ikke sige, at det er urealistisk med medaljer, men der er nogle hold foran os, som vi skal have respekt for. Man skal bare få listet sig med i et slutspil, og så kan alting ske. Hvis vi spiller ni gode kampe med chancen for at vinde, så er jeg glad.

Madeleine Dupont, kaptajn på kvindeholdet: - Vi tager af sted med håbet og troen på at vinde alle kampe. Det kommer vi ikke til, men vi tager ikke derned for bare at være med. Det er ikke en hyggeturnering, selvom vi på ingen måde er favoritter - tværtimod.

Medaljechancer:

- Mændenes mål er at få en OL-medalje, det er i hvert fald målsætningen for dem, men alt skal gå op i en højere enhed. Det er ikke urealistisk, men det bliver svært. Der er mange, der gerne vil have en af de tre medaljer, vurderer curlingekspert Tommy Stjerne.

- Herrerne skal tage en kamp ad gangen, da de havde succes med det ved sidste OL. Selvom du taber de første to kampe, så er der stadig syv tilbage.

- Kvindernes målsætning må være at blive seks eller syv, da de har to unge piger med på 18 år. Deres ambition er ikke en medalje, men at gøre en god figur. De skal opsøge heldet, da det nogle gange er få centimeter, der afgør kampen, siger Tommy Stjerne.

Foto: Xinhua / Scanpix Denmark

Speedskating

Speedskating

Deltagere:

 • Elena Rigas, Stefen Due Schmidt og Viktor Hald Thorup
   

Elena Rigas: - Jeg håber rigtig meget på top-5. Der er rigtig, rigtig mange gode løbere og de vil alle sammen gå efter medaljerne. Jeg skal kvalificere mig til finalen fra semifinalen. Min træner og jeg set meget på procesmål undervejs, og det er egentlig det, der betyder mest for mig. Har jeg en god proces, så har jeg også et godt løb. 

Stefan Due Schmidt: - Min målsætning er at præstere rigtig godt. Nu er vi tre kvalificerede, og det er en præstation i sig selv, og vi har alle kørt inden for top-24 i verden. Så målet er at præstere godt og køre med i toppen. 

Viktor Hald Thorup: - Målsætningen er, at jeg får det maksimale ud af løbet. Jeg har potentialet til at tage en medalje med hjem, og det er det, jeg sætter næsen op efter, selvom vi er 24 deltagere. Men jeg ville ærgre mig, hvis jeg ikke satte næsen op efter det, for man kun chencen hvert fjerde år.

Medaljechancer:

- Jeg vil sige, at medaljemulighederne er åbne. Alt er muligt, for det kan både blive det ene og det andet. Vi ved, at vi har niveauet til det. Vi har Elena Rigas, der har vundet World Cup-medalje i år og er sammenlagt på en delt fjerdeplads i World Cuppen, siger sportschef Jesper Carlson.

- Vi går ind til OL med selvtillid, men vi er også ret ydmyge, fordi de kommer sådan set fra en helt anden sport, nemlig rulleskøjter. Vores mål var at komme til OL, men når det så er sagt, så har vi gjort det så godt, at alt er muligt.

- Top-5 er målsætningen for Elena Rigas. Man kan sige, at vi som minimum går efter én top-fem, og så har vi tre muligheder for det, siger sportschefen.

Foto: Geir Olsen / Scanpix Denmark

Alpin ski

Alpin ski

Deltagere:

 • Christoffer Faarup og Casper Dyrbye
   

Christoffer Faarup: - Målet for mig er en top-20-placering. Jeg skal køre tre discipliner - Super G, styrtløb og kombination - og så skal jeg se, om ikke jeg kan komme i top-20 i en af dem i hvert fald. Men kan jeg komme det i bare en af dem, så rejser jeg rigtig glad hjem derfra.

Casper Dyrbye: - Jeg blev helt vildt overrasket, men også både glad og stolt, da jeg fik beskeden om, at jeg var udtaget til vinter-OL. Jeg har drømt om det hele sæsonen, men vidste at det ville blive svært. Nu er jeg udtaget, så nu skal jeg til Sydkorea og yde mit allerbedste og samtidig få en kæmpe oplevelse.

Medaljechancer:

- En top-20-placering for Christoffer Faarup vil være et næsten realistisk mål. Jeg ser en Christoffer, der kan gå ind og lave et resultat, som han lavede til VM sidste forår, hvor han kørte sig ind omkring en 26.-plads. Han har efterfølgende fortsat sin udvikling til nogle Europa Cup-løb, og har vist stabilitet, fortæller skiløbsekspert, Klavs Klavsen.

- Han har haft en god vintertræning, og han har ikke været skadet endnu, og det er også et rigtig vigtigt parameter. Der er meget, der tyder på, at han kan få et rigtig godt OL, hvis han ikke bliver skadet og rammer dagene.

- Det mest realistiske, uden at være sortseer, er, at han kører sig i top-30, mener Klavsen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix Denmark

Langrend

Langrend

Deltager:

 • Martin Møller
   

- Min målsætning til OL er at præstere på samme niveau, som jeg gjorde i Sochi. Der løb jeg noget det bedste, jeg har gjort nogensinde, og der var jeg 33 år. Så her fire år senere er mit mål at gøre det lige så godt.

Medaljechancer:

- Der er ikke chancer for medaljer, men han kan godt stadig lave gode resulater. Han er bedst i skøjteteknikken, og den rute passede ham bedre ved sidste OL. Han kan lave et godt resultat i den konkurrence, der hedder 15 km fri teknik, siger langrendsekspert Kristian Wulff.

- Kan han køre i top-50, så er det godt. Så er der stadig 30 mand, der er bag ham. Men kører han bedre end kvalifikationskriterierne, så er det også godt. 

- Medaljer skal vi ikke regne med. Hvis han ender omkring de 40 stykker, så er det virkelig, virkelig acceptabelt. Han blev nummer 43 ved sidste OL på sin bedste distance, så det er der omkring. Så er man stadig med i feltet, men bare sidst i feltet, forklarer Wulff.

Foto: CLAUS FISKER / Scanpix Danmark

Freestyle

Freestyle

Deltager:

 • Laila Friis-Salling
   

- Jeg er stolt over at have kvalificeret mig til vinter-OL og glæder mig meget til at komme af sted. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente, fordi det hele er nyt og kommet ret pludseligt, men jeg går efter at have det sjovt og levere det bedste, jeg kan, for så ved jeg, at både den danske og især den grønlandske befolkning vil være stolt og bakke mig op.

Medaljechancer:

- Jeg er glad for, at Laila Friis-Salling kommer med til vinter-OL. Hun har gennem hele sæsonen ligget på vippen på den olympiske rangliste, hvor de 24 bedste kommer med, så vi håbede til det sidste, at hun ville kvalificere sig, siger Morten Rodtwitt, der er chef de mission for det danske hold til vinter-OL.

- Det er svært at spå om udfaldet af hendes konkurrence i Pyeongchang, når hun har kvalificeret sig på et af de sidste mandater, men jeg har en forventning om, at hun laver sit livs bedste ’runs’, så kan vi ikke forlange mere, siger OL-chefen.

Foto: Sean M. Haffey / Scanpix Denmark