E-sport

- Jeg troede ikke mine egne øjne, siger ekspert om ’kæmpe dansk skifte’

E-sportstjernen Markus "Kjaerbye" Kjærbye skifter imellem de to danske hold Astralis og North. Et skifte, der vækker stor forundring hos en ekspert.

Det danske Counter-Strike-hold North havde annonceret 'et opsigtsvækkende skifte', men de færreste havde alligevel forudset dagens udfald.

Fredag kom det nemlig frem, at Astralis-stjernen Markus "Kjaerbye" Kjærbye med øjeblikkelig virkning skifter til rivalerne fra North, der er F.C. Københavns satsning inden for e-sport. Et skifte, der kan sammenlignes med at flytte fra Brøndby til FCK.

- Jeg troede ikke helt mine egne øjne, da jeg læste det, siger kommentator og ekspert Andreas "JERN" Thomsen og fortsætter:

- Det er et kæmpe stort skifte – også på verdensplan. Det er en helt vild beslutning, for Markus Kjærbye vælger at tage et skridt ned af ranglisten rent karrieremæssigt. Holdene kommer til at møde hinanden, og han spiller nu på et hold, der rent statistisk er dårligere end Astralis.

Den 19-årige e-sport-stjerne var sidste år med til at vinde Major-trofæet med Astralis, som er den mest prestigefyldte titel inden for Counter-Strike. Her blev Kjærbye samtidig kåret som turneringens mest værdifulde spiller. Og ser man på verdensranglisten lige nu, så ligger Astralis nummer fem, mens North indtager en 12. plads.

Det er aldrig noget, man vænner sig til. Jeg gør i hvert fald ikke. Det med at efterlade nogen. Det er hårdt

Markus "Kjaerbye" Kjærbye om afskeden med Astralis

Derfor skulle ekspert Andreas Thomsen da også lige tjekke det en ekstra gang, da Astralis' holdkaptajn, Lukas "gla1ve" Rossander, som den første meldte ud, at Kjærbye var færdig på holdet. I samme omgang skrev "gla1ve", at han var målløs over skiftet. En tilstand, der er meget lig ekspertens.

- Det var vildt, det kom fra "gla1ve", der samtidig virkede skuffet og misfornøjet over skiftet. Et Counter-Strike-hold er en intim sag, og det her vidner for mig om, at der er foregået noget bag dørene, hvor holdet ikke har været på samme side.

- Jeg kan virkelig ikke forestille mig, der ligger noget andet bag beslutningen end noget personligt. Rent karrieremæssigt er det slet ikke en logisk beslutning. Ja, det er faktisk en virkelig vild beslutning, lyder det undrende fra Andreas "JERN" Thomsen.

Fakta om Markus Kjærbye

Navn: Markus Kjærbye

Gamernavn: Kjaerbye

Alder: 19 (Født 27. april 1998)

Rolle: Rifler

Holdpræstationer:

  • ELEAGUE Major vinder 2017 (januar)
  • Intel Extreme Masters XI World Championship vinder 2017 (marts)
  • Nummer 2 ved ELEAGUE Premier 2017 (oktober)

Individuelle præstationer:

  • Udnævnt til ”Most Valuable Player” ved ELEAGUE Major 2017 (januar) af HLTV.org
  • Udnævnt til ” Exceptionally Valuable Player” ved IEM Katowice 2017 (marts) af HLTV.org
  • Udnævnt til ” Exceptionally Valuable Player” ved Blast Pro 2017 (november) af HLTV.org
  • Udnævnt til verdens 15. bedste spiller i 2017 af HLTV.org

Kilde: North

"Kjaerbye" vil fortsætte sin udvikling

Ifølge hovedpersonen, Markus "Kjaerbye" Kjærbye, så ligger der dog store overvejelser om fremtiden og karrieren bag skiftet. Selvom beslutningen først blev truffet for et par dage siden, så er han ikke i tvivl om, det er det rigtige skifte.

- Jeg fik ærlig talt bare et klarsyn om, hvordan jeg skulle udvikle mig som spiller og sammen med holdet. Og jeg synes, at det her projekt var rigtig spændende, og jeg kunne se, at holdet gerne ville have mig. Det virkede lovende, forklarede "Kjaerbye" over for TV 2 SPORT, hvor han også satte ord på tiden hos Astralis:

Det danske hold Astralis vandt søndag aften dansk tid finalen i Counter Strike i ELeague Major i USA - og en check på 3,5 millioner danske kroner.

- Jeg har rejst verden rundt med Astralis-spillerne, og derfor var det også et ekstremt svært valg på det personlige plan. Det er aldrig noget, man vænner sig til. Jeg gør i hvert fald ikke. Det med at efterlade nogen. Det er hårdt. Men for min karriere mener jeg uden tvivl, at det er det bedste valg.

Han slog desuden fast, at han nu håber, han kan være med til at gøre North til et af verdens bedste hold, hvor han bliver den afgørende del i et stort puslespil, hvor holdet netop har sagt farvel til to spillere og en træner. Skiftet åbner desuden for endnu et stort skifte, hvis Norths vragede stjerne Kristian "k0nfig" Wienecke skifter den modsatte vej.

- Norths ”k0nfig” er det åbenlyse bud for Astralis, men der er mange muligheder. Man skal også huske på, de er fem spillere, der udgør et hold, så jeg ved ikke, om de har tid til at teste, om han passer ind. Astralis tænker normal langsigtet, men ”k0nfig” kunne være en kortsigtet løsning, siger eksperten Andreas "JERN" Thomsen.

Sure holdkammerater

Den nu tidligere Astralis-spiller Markus Kjærbye havde ikke haft mulighed for at fortælle sine gamle holdkammerater om skiftet før helt op til pressemødet fredag middag. Derfor kom det også som et stort chok for flere af dem, der hurtigt var ved tasterne for at udtrykke deres skuffelse.

- Under to timer før pressekonferencen finder vi ud af, at "Kjaerbye" har skrevet under med North. Jeg er målløs. Og mere motiveret end nogensinde, skrev holdkaptajnen Lukas "gla1ve" Rossander altså på Twitter, mens en anden spiller, Peter "dupreeh" Rothmann, fulgte op.

- Intet andet end skuffet, lød den korte melding.

Skuffende udmeldinger, som den nye North-spiller havde haft mulighed for at læse inden pressemødet, og de havde da også gjort indtryk, selvom han i sidste ende tog det hele med ophøjet ro.

- Jeg føler personligt, jeg skylder en masse på grund af alle de her ting. Men det er desværre sådan, at den professionelle sportsverden fungerer, og derfor er det nødt til at foregå på den her måde. Jeg har ikke haft lov til at tage fat i holdet tidligere, så det har været nogle ekstremt hårde nætter uden søvn og appetit.

- Men nu er det godt. Vi kan lægge fortiden bag os og fokusere på fremtiden. Jeg forstår selvfølgelig godt skuffelsen. Det kommer som et chok, og jeg er sikker på, at når vi om et par måneder mødes til en turnering igen, så skal vi nok kunne snakke sammen, fortæller "Kjaerbye" til TV 2 SPORT.

Som en lille krølle på skiftet kan det tilføjes, at Markus Kjærbye faktisk er fætter til Thomas Kjærbye, der i sæsonen 1999/2000 fik debut for F.C. Københavns førstehold i fodbold og i alt nåede fire kampe for holdet, inden han skiftede til AGF i 2001.