Sport

IOC har problemer med at lokke byer til at huse vinter-OL

Sydkoreanske Pyeongchang er vært for vinter-OL i år, men IOC får sværere og sværere ved at tiltrække værtsbyer. DIMITAR DILKOFF / Ritzau Scanpix

Den Internationale Olympiske Komité vil finde en ny måde at lokke værtsbyer på.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) får sværere og sværere ved at finde byer, der vil huse vinter-OL.

I 2018 foregår vinterlegene i sydkoreanske Pyeongchang, og i 2022 går turen til et andet asiatisk land, når atleterne skal rejse til Kina for at deltage i legene i Beijing.

Men i jagten på at finde en værtsby til vinter-OL i 2022 oplevede IOC, hvor svært det er at lokke byer til at afholde den store begivenhed.

Seks europæiske byer trak sig, og pludselig var Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina de eneste muligheder.

Det var stigende omkostninger, politisk usikkerhed eller manglende politisk opbakning, der fik europæerne til at trække sig fra ræset.

Det har fået alarmklokkerne til at ringe i IOC.

- Processen for 2022 viste helt klart de problemer, vi står over for i forhold til at tiltrække byer, specielt til vinterlegene, siger IOC-medlem og tidligere vicepræsident John Coates.

Af samme årsag er IOC gået i gang med at tænke over, hvordan man i fremtiden skal sælge de olympiske lege til mulige værtsbyer.

Det står endnu ikke klart, hvilken by der skal afholde vinter-OL i 2026. Indtil videre har fire byer vist indledende interesse. Det drejer sig om Stockholm i Sverige, Calgary i Canada, Sion i Schweiz og Sapporo i Japan.

Calgary og Sapporo har tidligere afholdt vinter-OL, mens hverken Sion eller Stockholm har haft værtsrollen i vintermånederne.

Stockholm var dog vært for sommerlegene i 1912.

Ifølge OL's administrerende direktør, Christophe Dubi, har også Norge, Østrig og USA vist interesse for at afholde vinterlegene, men interessen fra disse lande udmønter sig muligvis først i konkrete bud på legene i 2030.