Sport

15-årig danser sig til suveræn verdensrekord ved vinter-OL

Alina Zagitova scorede hele 82,92 point i kvalifikationen. ARIS MESSINIS / Ritzau Scanpix

Kunstskøjteløberen Alina Zagitova satte den tredje verdensrekord ved vinter-OL i Pyeongchang, da hun satte sin landsmandinde på plads.

Det blev en OL-debut til historiebøgerne, da 15-årige Alina Zagitova fra Rusland dansede sig til en verdensrekord i kvalifikationen til det frie program.

Kort forinden havde den 18-årige landsmandinde Evgenia Medvedeva ellers sat verdensrekord for anden gang ved dette vinter-OL, da hun løftede sin tidligere rekord fra 81,06 til 81,61 point.

Den blev dog slået noget så eftertrykkeligt, da Zagitova blev noteret for hele 82,92 point, og dermed sendte sig selv i retning af en OL-guldmedalje.

- Endnu et stort program. Der var ikke mange små fødder, der blev sat forkert. Det er helt vanvittigt, så sikker og stabil hun er. Hun er kun 15 år, og hun får det til at se så let ud, lød det fra DR's kommentatorer Birgitte Borch og Julia Sandsten, der gik i ekstase, da pointene kom på skærmen:

- Det er fuldstændig fantastisk. Hun ikke bare sætter verdensrekord, hun lægger et helt point oveni. Den her konkurrence overstiger alle forventninger.

Alina Zagitova satte ikke mange fødder forkert, da hun slog verdensrekorden.

Zagitovas rekordscore blev hjulpet på vej af en højere sværhedsgrad end Medvedeva, der ellers er dobbelt verdensmester. De to atleter stiller begge op under neutralt flag i Pyeongchang som følge af Ruslands udelukkelse på grund af landets problemer med doping.

Pointene fra kvalifikationen tages med videre til torsdagens frie program, hvor der skal uddeles OL-medaljer. Og her er de to russere storfavoritter til at fordele det mest ædle metal.

Alina Zagitova var også med til at vinde OL-sølv i Pyeongchang, da 'Olympiske Atleter fra Rusland' sluttede som nummer to i holdkonkurrencen efter Canada.