Kan erfarne Jesper Jensen slå holdets stjerne?

I samarbejde med Santander Consumer Bank

Team Esbjerg-træner Jesper Jensen har en baggrund som få andre trænere i ligaen, men er det en fordel i hans nuværende job?

Mere end 450 ligakampe for Skjern Håndbold over en periode på 13 år og 120 kampe i den rød-hvide landsholdstrøje.

Ingen af de andre trænere i kvindernes håndboldliga kan trække på den erfaring, som Team Esbjerg-træner Jesper Jensen kan.

I årevis var han en markant playmaker i den grønne Skjern-trøje, men nu står han i en alder af 40 år uden for stregerne og dirigerer med navne som Estavana Polman, Maibritt Kviesgaard og Sandra Toft.

Men kan han bruge sin fortid som håndboldspiller aktivt, og rækker evnerne fra dengang til også at kunne trumfe spillerne på banen i dag?

For at kunne besvare spørgsmålene har vi sat Jesper Jensen og Esbjerg-profilen Estavana Polman stævne på hjemmebanen Blue Water Dokken.

Jesper Jensen og Estavana Polman dyster i hallen for at finde ud, hvem der er egentlig er bedst til håndbold. Video: TV 2 Branded Content

Meget på spil

Musklerne er stadig varme efter dagens træning. Det samme er deres iver efter at komme i gang. Der er nemlig temmelig meget på spil, når en spiller udfordrer sin træner. Eller omvendt.

De skal dyste i to discipliner: afslutninger med bind for øjnene og crossbar-challenge, hvor det handler om at ramme overliggeren fra midten af banen.

Men før legen med den fedtede bold får lov at fylde, så er det værd at høre Estavana Polman, hvad det betyder for hende at have en træner, der selv har stået derinde, hvor det hele bliver afgjort.

- Det er godt at have en træner med erfaring fra højeste niveau. Han kan læse spillet og ved, hvordan det fungerer på et hold. Han kender følelserne. Det er godt med erfaring, som man kan give videre til spillerne, lyder vurderingen fra den 25-årige hollandske landsholdsspiller.

Misser alle forsøg

square to 16x9
Jesper Jensen misser alle forsøg i dagens første dyst. Foto: Mads Dissing / Sjort

Træner Jensen får lov at begynde dagens dyst. Men det er svært at være håndboldspiller med bind for øjnene - også selvom han som playmaker læste spillet bedre end de fleste.

Træneren misser alle sine forsøg mod mål.

Til stor glæde for Polman.

Han misser til gengæld ikke, når han skal sætte ord på, hvad de mange år som topspiller gør for ham i dag.

- Der er fordele og ulemper, men jeg synes særligt, at det er en fordel, at jeg ved, hvad det er, som spillerne bliver udsat for, siger han og uddyber:

- Jeg har i min tid som spiller spillet sammen med mennesker, der er vidt forskellige, og som skulle have tingene at vide på vidt forskellige måder. Det giver mig større forståelse for spillernes behov, at jeg selv har været der.

Polman tager over på banen. Backen misser de første to skud, men på det sidste forsøg har hun fundet formlen, og med en trillende bold bringer hun sig foran 1-0.

Det gør tydeligvis lidt ondt på træneren, at han er bagud forud for kampen om at ramme overliggeren.

- I visse situationer skal man sørge for, at der kommer lidt til spillerne, forsøger han sig med et smil.

Polman køber den ikke.

Forstå spillerne, og vis vejen

I den mere seriøse afdeling er det dog et mantra for Jesper Jensen at arbejde meget med spillerne på det menneskelige plan. Han ser det som sin måske vigtigste opgave at sætte sig ind i den enkelte spillers situation for at øge chancen for succes på banen.

- Nu har 'Essie' (Estavana Polman, red.) eksempelvis fået et barn, andre har ikke fået et barn. Nogle har været til slutrunde, andre har ikke. Nogle har småskader, nogle har noget med kæresten. Der er altid noget, der påvirker spillerne på banen. Jeg tror, at det er vigtigt at have en forståelse for det, men samtidig skal man også stadigvæk forsøge at være leder og vise vejen, siger Jesper Jensen, der før nytår førte Team Esbjerg til pokalguld.

I hallen i Esbjerg er træneren og spilleren gået videre gået over til næste dyst.

Med en bold smækket op på overliggeren udligner Jesper Jensen til 1-1 i arenaen i Esbjerg, og så er dysten pludselig helt åben til trænerens store tilfredshed.

Håndboldspilleren Estavana Polman og træneren Jesper Jensen duellerer mod hinanden i den såkaldte 'crossbar challenge'. Video: TV 2 Branded Content

Frivillig træner efter fyraften

Ved siden af jobbet som professionel håndboldtræner er Jesper Jensen også frivillig ungdomstræner i Esbjerg, hvor han træner både U10-drenge og U12-piger, men her er rollen en helt anden.

- Som ligatræner har du hele tiden et overhængende pres for at skabe resultater. Hvorimod man som børnetræner er fokuseret på den udvikling, som børnene har på det personlige plan, at de synes, det er sjovt, at der kommer flere og flere, og at alle har en chance for at udvikle sig, forklarer Jesper Jensen.

På ét punkt er der dog en vis sammenhæng mellem ligahåndbold og børnehåndbold.

- Det er vigtigt, at man får en fornemmelse af, at man udvikler sig, og det er sådan set ligegyldigt, om det er fra niveau 1 til 2 eller niveau 49 til 50, siger han.

Børnene glæder sig

Og så giver børns enorme glæde ved håndbolden træneren meget.

- Når man har spillet ligahåndbold i mange år, så er der nogle dage, der bare skal overstås, fordi batterierne er opbrugt. Der oplever jeg, at børnene bare dukker op. Nogle endda en halv time før, og så er de helt vildt klar. Det er sjovt at se deres glæde ved håndbolden, lyder det.

Glæde er der også hos Estavana Polman, da dagens dyst slutter.

Egentlig så det ikke så lovende ud for hende, men på dagens to sidste bolde ramte hun overliggeren, og så blev det den hollandske håndboldstjerne, der løb med hæder, ære og retten til at håne.

Og hvis man skulle være i tvivl:

- Det er dejligt, og det er også vigtigt, lyder det fra spilleren, der slog sin træner.