Sport

Vesterby satte Danmarks bedste Ironman-tid - og hoppede på cyklen igen

Michelle Vesterby har sat dansk rekord på Ironman-distancen. Asbjørn Højris Schmidt

Michelle Vesterby er Danmarks hurtigste kvinde på Ironman-distancen. Lørdag kom hun under 8 timer og 50 minutter som den første danske kvinde.

Denne artikel er redigeret siden udgivelsen, da Ironman USA nu har anerkendte lørdagens tid, selvom Ironman Texas ikke gjorde. 

En tur op på toppen af Kilimanjaro har bragt Michelle Vesterby op på toppen af den danske Ironman-scene. 

Lørdag kørte Vesterby den klart hurtigste tid af en dansk kvinde nogensinde, da hun gennemførte Ironman Texas i tiden 8 timer, 45 minutter og 47 sekunder. Det er næsten 10 minutter hurtigere end den bedste tid før lørdagens løb. 

- Forholdene var helt perfekte i forhold til vejenes overflade og vejret. En del af cykelruten var på motorvejen, hvor jeg kunne ligge og hamre af sted uden sving. Det var megafedt, siger Michelle Vesterby til TV 2 SPORT. 

Efter den lynhurtige tid blev der sået tvivl om værdien af lørdagens præstation i Texas, fordi Ironman Texas meldte ud, at tiderne ikke ville tælle i løbets egne rekordbøger på grund af en forkortet cykelrute. Michelle Vesterby noterede 177 kilometer på sin cykelcomputer og fastholder, at hun har kørt den hurtigste danske tid nogensinde, fordi der i Ironman-sammenhæng er en fast distance plus/minus en bestemt afstand, der gør det lidt lettere for arrangørerne at planlægge en rute i forhold til start, mål og skiftezoner. 

- Der blev kørt ekstremt hurtige tider, og så begynder folk at sætte spørgsmålstegn. Det er sådan, det er. Jeg var også med, da der blev sat rekord sidste år (af Helle Frederiksen i Arizona, red.). Der har jeg stadig min Garmin-fil, som viser 178 kilometer på cykelturen. 

- Lidt i provokation var jeg ude i går aftes og cykle tre kilometer i mørket. Min mand kørte bagved, og det tog 4 minutter og 42 sekunder. Lægger man det til min tid, så har jeg stadig kørt den hurtigste tid af en dansk kvinde. Og jeg havde virkelig ondt i benene, for det er jo ikke måden at gøre det på. Folk troede, jeg var komplet sindssyg. Men let it be. Jeg har kørt den hurtigste tid, konstaterer Vesterby. 

Tirsdag har Ironman USA overrulet Ironman Texas og bestemt, at rekorden nu tæller.

Bjergbestigning har hjulpet på resultaterne 

En Ironman består officielt af 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42,195 kilometer løb, hvorfor Vesterby naturligvis har trænet utallige timer i de tre discipliner. Men i år har hun også forsøgt sig med alternativ træning – hun har blandt andet besteget Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Og det har haft betydning for præstationerne i hendes sport, fortæller hun:

- Det her afbræk gjorde, at jeg har fået noget andet med i 'banken'. Jeg mener, Ironman er 80 procent mentalt og 20 procent fysisk. Min force er det mentale, og den del fik jeg virkelig styrket på Kilimanjaro. 

Indtil lørdag var den hurtigste danske tid sat af Helle Frederiksen, der i sin debut var 8 timer, 55 minutter og 35 sekunder om at gennemføre Ironman Arizona i 2017.

TV 2 SPORT har talt med direktøren i Dansk Triatlon Forbund, der dog ikke ønsker at forholde sig til en eventuel danmarksrekord. 

- Dansk Triatlon Forbund opererer ikke med danske rekorder, hverken på hel eller halv distance. Vi noterer de tider, vores atleter kører på, men vi vil ikke gøre os til dommere over, om det er bedre at køre en tid på en rute end en anden tid på en anden rute. Der er så mange faktorer, der kan spille ind, siger Morten Fenger til TV 2 SPORT og tilføjer:

- For os er det ofte tiden til konkurrenterne i samme konkurrence, der er sigende for den sportslige præstation. 

Vesterbys anstrengelser rakte desuden til en fjerdeplads i Ironman Texas, der er det det nordamerikanske mesterskab. Vinderen blev Melissa Hauschildt, der kom i mål i tiden 8 timer, 31 minutter og 4 sekunder.