Sport

Indbyggerne i canadisk by stemmer nej til OL-værtskab

Afstemningen er ikke bindende, men det ventes, at de 15 medlemmer af Calgarys byråd vil følge resultatet.

Calgarys bud på vinter-OL-værtskabet i 2026 ser mere eller mindre ud til at være dødt.

Det konstaterer nyhedsbureauet Reuters tidligt onsdag morgen dansk tid, efter at det står klart, at indbyggerne i den canadiske by tirsdag har stemt nej til OL-værtskabet.

De foreløbige resultater viser ifølge nyhedsbureauet AFP, at knap 172.000 har stemt imod værtskabet, mens godt 132.000 har stemt for.

Afstemningen er ikke bindende, men det ventes, at de 15 medlemmer af byens byråd vil følge indbyggernes ønske.

Hvis Calgary bliver nødt til at droppe OL-buddet, så er der kun Stockholm samt et fælles bud fra de italienske byer Milano og Cortina d'Ampezzo tilbage.

Problemet i Calgary handler om, hvem der skal bidrage økonomisk til begivenheden. Det drejer sig om støtte fra regeringen og andre regionale aktører, der kan være med til at finansiere det hele.

At afholde vinterlegene i 2026 ventes ifølge nyhedsbureauet AP at koste 5,2 milliarder dollar. Heraf har byrådet i Calgary ønsket sikkerhed for at få tre milliarder dollar i støtte.

Indtil videre har den canadiske regering lovet at bidrage med 1,5 milliarder dollar, mens den canadiske provins Alberta har lovet 700 millioner dollar.

Men inden tirsdagens afstemning varslede Alberta, at provinsen vil trække sit bidrag, hvis nej-siden vinder.

Nej-side-arrangør Erin Waite frygter, at et OL-værtskab vil medføre enorme budgetoverskridelser, højere ejendomsskatter og mindre økonomisk råderum til andre kommunale projekter i byen.

- Der vil være ting i løbet af de næste 10 eller måske 20 år, som vi ikke vil kunne gøre for Calgary, fordi vi var vært for legene for IOC (Den Internationale Olympiske Komité), sagde hun til Canadas statslige tv-selskab forud for afstemningen.

Der er frist om at ansøge om at blive OL-vært i 2026 i april. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vælger olympisk vært i juni.

Calgary var vært for OL i 1988.