Sport

Historisk skak-VM tvinges mod en afgørelse - sådan foregår det

Onsdag vil der blive spillet hurtig- og lynskak for at finde en vinder i kampen om verdensmesterskabet i skak. Facundo Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

Efter 12 partier med pointdeling skal den næste verdensmester i skak onsdag findes i omspil.

For første gang er alle 12 VM-partier endt remis, og derfor tvinges norske Magnus Carlsen og amerikanske Fabiano Caruana onsdag mod en afgørelse. 

Onsdagens omspil bliver 13. og sidste gang, den forsvarende mester Carlsen og udfordreren Caruana sætter sig ved skakbrættet i London. Duellen kan afgøres på tre forskellige måder, hvor spillerne presses mere og mere.

1: Hurtigskak

Først skal der spilles bedst af fire partier hurtigskak. Her har hver spiller 25 minutter til at lave sine træk i et parti, plus ti bonussekunder der bliver lagt til for hvert træk, hver spiller laver.

Point fordeles i omspil som i de 12 partier, der allerede er blevet spillet. Vinder man, får man ét point. Ender det med remis, får hver spiller et halvt point.

2: Lynskak

Hvis de fire partier hurtigskak ender med pointdeling, skifter formatet til lynskak. Her har hver spiller fem minutter til at lave sine træk plus tre bonussekunder for hvert træk.

Der vil som udgangspunkt blive spillet én kamp af to partier. Hvis kampen ender med pointdeling, spilles der én kamp mere af to partier. Der vil maksimalt blive spillet fem kampe - eller ti partier - med lynskak.

3: Armageddon

Hvis der mod al forventning stadig ikke er fundet en vinder efter både hurtig- og lynskak, spilles der ét parti med formatet armageddon.

Her vil der blive trukket lod om, hvem der får henholdsvis de hvide og sorte brikker. Spilleren, der får de hvide brikker, har fem minutter til at lave sine træk. Spilleren med de sorte brikker har fire minutter, men ender som vinder, hvis partiet ender med remis.

Carlsen er favorit 

Bookmakerne har den regerende verdensmester Magnus Carlsen som favorit. I 2017 vandt han også VM efter omspil, og siden år 2007 har han vundet alle de ni omspil, han har deltaget i. 

Nordmanden havde overtaget, da han mandag tilbød remis. Det overraskede to stormestre, der efterfølgende såede tvivl om hans værdighed som verdensmester og nerverne

Sådan så brættet ud, da Carlsen tilbød remis. 

SKAK VM