Sport

Den tidligere OL-vinder Matti Nykänen er død

Den tidligere skihopper Matti Nykänen er død, 55 år gammel.

Den firedobbelte OL-guldvinder Matti Nykänen er død. Han blev 55 år.

Nykänens familie bekræfter over for det finske medie Seiska, at hans kaotiske liv fik en ende natten til mandag. Dødsårsagen er ikke meldt ud.

Helvede er ikke lige så slemt, som mit liv var

Matti Nykänen, tidligere skihopper og sanger

Som skihopper var Nykänen usædvanligt succesfuld. I alt vandt han fem olympiske medaljer i sin karriere, hvor han var verdens bedste skihopper gennem 1980'erne.

Matti Nykänen debuterede i olympisk sammenhæng i Sarajevo i 1984, hvor han vandt konkurrencen på den store bakke med 17,5 point. Det er rekord i olympisk sammenhæng.

Ved verdensmesterskaberne var Nykänen også i en klasse for sig. I alt blev det til 14 medaljer, hvoraf seks var af guld. 46 gange vandt han desuden en World Cup-afdeling, og samlet vidner den lange række af imponerende resultater om, at Matti Nykänen var en af historiens største skihoppere.

Den tidligere norske skihopper Clas Brede Bråthen taler derfor meget pænt om Nykänen:

- På mange måder var han banebrydende i meget af det, han gjorde. Han opnåede alt, man kunne opnå i en forholdsvis ung alder, siger Clas Brede Bråthen til NTB.

- Han havde en fantastisk evne til at fascinere og imponere en hel skihopverden. Han satte en ny standard inden for skihop, og det var noget, man ikke havde set magen til tidligere, siger han.

- Han er en af vor idræts absolut største profiler. På sit bedste var Matti et idol for mange i min aldersgruppe, husker Bråthen.

En omtumlet tid efter karrieren

Efter den succesrige karriere som skihopper gik det dog ned ad bakke for Matti Nykänen. Han var igennem hele fire skilsmisser, inden han i 2014 blev gift med sin sidste hustru, Pia.

Nykänen, der har fået flere domme for vold og knivstik og desuden har været anholdt for mordforsøg, led gennem flere år under et alkoholmisbrug. Som følge af økonomiske problemer måtte han i en periode arbejde som stripper på en restaurant.

I 2017 stillede han op til et stort interview i Dagbladet, hvor han blandt andet fortalte, at hans sidste hustru Pia "reddede hans liv".

- Det var et stort øjeblik, da jeg mødte hende. Jeg fik mit liv tilbage via hende. Mit liv var rodet inden da, og helvede er ikke lige så slemt, som mit liv var. At møde Pia var afgørende. Jeg fik ro og livet tilbage, og det betyder naturligvis enormt meget, sagde han blandt andet.

Livet efter karrieren som skihopper har dog også budt på positive oplevelser. Nykänen har blandt andet gjort sig som sanger, og han har hele tre studiealbums på cv'et.

Derudover har den tidligere skihopper også været vært i en stribe madlavningsprogrammer.