Cykling

Tidligere dansk mester skifter til storhold

Alexander Kamp får fra næste år sin længe ventede drøm opfyldt, når han skifter til World Tour-holdet Trek-Segafredo på en toårig kontrakt.

Alexander Kamp nærmer sig med hastige skridt sin 26. fødselsdag.

De sidste mange år har denne tid på sæsonen handlet om at finde en kontrakt, der kunne bringe ham helt op på den øverste hylde i cykelsporten, World Touren, og det er nu lykkedes for Riwal Readynez-rytteren, der i 2020 og 2021 kan kalde sig Trek-Segafredo-rytter.

Det oplyser storholdet i en pressemeddelelse.

- Det har været en stor drøm, siden jeg var en helt lille dreng og begyndte at køre på cykel. Nu får jeg mulighed for at prøve mig af på allerøverste niveau, så der var kun én tanke, da kontrakten var skrevet under: lettelse. Jeg følte mig 20 kilo lettere, lyder det fra Alexander Kamp til TV 2 SPORT.

Uden at ville komme ind på præcis hvilke muligheder, der ellers har været i år, så fortæller Kamp, at han er utrolig glad for, at det lige netop er Trek, han er endt hos, hvor han kommer til at køre på hold med blandt andre landsmanden Mads Pedersen.

- Trek har en stærk klassikertrup. Mads Pedersen kører der allerede. Jasper Stuyven er et etableret navn, og nu får de også tilgang af Vinzenzo Nibali, som har vundet alle tre Grand Tours. Det er et rigtig stærkt hold. Det er godt organiseret. Men først og fremmest har de også en rigtig god sportsdirektør i Kim Andersen, som jeg har haft en god dialog med, og som har stor betydning for mit skifte.

Med skiftet håber Alexander Kamp at kunne udvikle sig endnu mere, hvor han gerne ser sig selv som en del af den klassikertrup, der allerede i foråret skal køre de såkaldte Ardennerklassikere (Amstel Goldrace, Fleche Wallone og Liege-Bastogne-Liege, red.).

- Jeg håber, jeg får lov til at prøve mig af i dem næste år. Jeg tror, jeg får en gylden mulighed for at vise mit værd og vise, jeg kan tilføre noget værdi til holdet og kunne hjælpe til i tilspidsede situationer i vigtige løb, og så også selv kunne få min chance i løbet af sæsonen. Det er mit primære mål, lyder det fra Kamp.

Kamps lange kamp

Vejen til World Touren har for Alexander Kamp måske været lidt længere end de flestes.

Allerede i 2015, da han som 21-årig kørte rundt på det danske ColoQuick-hold, proklamerede han, at han både ville være U23-verdensmester i Richmond, og at han var klar til at tage skridtet op på øverste niveau.

Sådan gik det ikke, men han skrev dog kontrakt med det noget omtalte tyske hold Stölting Service Group, som kørte på sportens næsthøjeste niveau. Og samme år, i 2016, blev han også i en alder af 22 år dansk mester.

Det blev til gengæld også et år, hvor Stölting-holdet valgte at degradere sig selv og rykke et niveau ned igen. Derfor var rytterne igen ude efter nye hold.

Alexander Kamp måtte i 2017 endnu engang træde et skridt tilbage og skrev kontrakt med Bjarne Riis' nye storsatsning, Team Virtu Cycling.

Og for Kamp var det dengang lige det, der skulle til for at finde fodfæste igen.

- Jeg ser det ikke som et skridt tilbage, jeg ser det som en mulighed for, at vi sammen kan bygge det her op til noget stort og forhåbentlig inden for en årrække komme på World Touren, lød det dengang fra Kamp ved holdpræsentationen.

Team Virtu rykkede ikke et niveau op i 2018. Og Alexander Kamp fandt, trods ihærdige forsøg, ikke et nyt hold. Til gengæld fik han skrevet en lidt usædvanlig option ind i sin kontrakt: Skulle tilbuddet komme midt i sæsonen, kunne han skifte væk.

Og mens andre måske begyndte at tænke, at det nu 24-årige stortalent havde forpasset sin chance og mulighed, holdt Alexander Kamp selv fast i troen på det.

- I en normal verden vil man ikke kalde sig gammel, når man er 24. Jeg er selvfølgelig ikke U23-rytter mere, men jeg mener stadig, at jeg udvikler mig, og det er jo sådan set det vigtigste, lød det fra Kamp til TV 2 SPORT i oktober 2017.

I 2018 fandt Kamp også vej til sejrene, hvor det særligt var i de norske endagsløb og Tour of Norway, han viste sig frem.

Det blev ikke Bjarne Riis' hold, men derimod Riwal CeramicSpeed (nu Riwal Readynez, red.), der som det første danske hold rykkede op på prokontinental-niveau. Og den mulighed kunne Alexander Kamp ikke lade passere, så sidste år skrev han en etårig aftale med holdet.

- Jeg har ambitioner om, at jeg kan tage en hel masse store sejre til næste år. Rent fysiologisk er jeg på niveau med mange af de danske World Tour-ryttere, så jeg er i hvert fald klar til at køre med om sejrene, lød det fra Kamp i efteråret 2018.

Og her i 2019 endte han så med at bevise, at han fik ret.

I april sejrede han samlet i det franske etapeløb Circuit des Ardennes International. Få dage senere kørte han topti i den store belgiske klassiker De Brabantse Pijl, mens han i maj på tredje etape af Tour de Yorkshire spurtede sig til sejren foran blandt andre den olympiske mester Greg van Avermaet og endte som nummer fire i klassementet.

Og nu er gennembruddet til World Touren altså kommet for Alexander Kamp.

- Det har ligget på spring i en del år, at jeg skulle tage skridtet op på allerøverste hylde, men det har ladet vente på sig. Men jeg er også en person, som er en vindertype. Jeg skal have en del sejre, før jeg bliver bemærket. Jeg er ikke umiddelbart en rytter, man tager ind som en ubetinget hjælperytter. Så det har haft betydning, at jeg har kunnet blive ved med at levere store resultater.

Nu håber han så bare, at han kunne slutte sin tid hos Riwal godt af.

- Jeg vil godt slutte af med at vinde Danmark Rundt og også køre rigtig stærkt i Tour of Britain, som vi kører i september. Det vil være smukt, og det vil være min ambition at slutte af på flotteste vis.