Golf

Thorbjørn Olesen nægtede sig skyldig og fik udsat retsmøde: Sådan gik det til

Hvad skete der?

Thorbjørn Olesen erkendte i retten, at der skete noget ombord på flyet - men han nægter sig stadig skyldig i anklagerne om, at han var fuld om bord på et fly fra Nashville til London 29. juli. 

Sagen er blevet udsat, fordi Thorbjørn Olesens delegation vil have svar på de prøver, der bliver undersøgt lige nu - omhandlende hvorvidt han var påvirket af medicin under flyveturen.

Hvad var der på spil?

Thorbjørn Olesen er tiltalt for ”sexual assault on a female” og ”assault by beating” – altså berøring af seksuel karakter uden samtykke og et overfald af mindre grov karakter. Derudover er han tiltalt for at have været fuld på et fly.

Danskeren risikerer at få en bøde og muligvis også en fængselsstraf, hvis han dømmes skyldig.

Stil spørgsmål

Olesen erkender, at der er sket noget på flyet

Søren Hansen, TV 2 SPORTs udsendte reporter i London, skriver følgende:

 

- Thorbjørn Olesen anerkender, at der skete nogle ting på flyet. Det nægter han sig ikke skyldig i. Han vil dog ikke erklære sig skyldig i noget, inden der er kommet svar på de prøver, der lige nu analyseres. De skal vise, om han var påvirket af medicin.

 

- I mellemtiden anmoder han retten om ikke at straffe ham hårdere, fordi han ikke erkender sig skyldig tidligt. Det engelske retssystem fungerer således, at jo tidligere du erklærer dig skyldig, jo mere “rabat” får du i strafudmålingen. 

Retsmødet er udsat - sådan er planen fremadrettet

Så er der en faldet en beslutning i England. Søren Hansen skriver: 

 

- Den 30. oktober og den 27. november er der deadline for forskelligt papirarbejde. Næste retsmøde, hvor Thorbjørn Olesen er til stede, bliver 13. december. Hvis det ender i en reel retssag, bliver det først den 11. maj næste år.

Spørgsmål

Peter Severing:

Hej Vil det betyde at han som udgangspunkt ikke deltager på Europa eller pga-touren indtil 11. maj 2020?

Svar:

Hej Peter, 

Ja, det vil det. Han er suspenderet fra begge dele, imens sagen kører.

 

//Maja Bjerg, TV 2 SPORT

Olesen fastholder, han ikke er skyldig

Thorbjørn Olesen fastholder, at han ikke er skyldig i de tre forhold om upassende opførsel på et fly, han er tiltalt for. 

Retsmøde og eventuelt retssag er udsat

TV 2 SPORTs Søren Hansen skriver fra London:

- Dommeren taler til Olesen. Hans sag genoptages den 13. december. Hvis der skal føres en reel retssag, bliver det først den 11. maj næste år.

TV 2 SPORTs Søren Hansen skriver fra retssalen i London:

- Olesen selv forholder sig roligt bagerst i rummet, mens dommer og forsvarer/anklager diskuterer, hvordan sagen skal fortsætte her fra. De taler fortsat om datoer. 

Dommeren overvejer at udsætte sagen

TV 2 SPORTs reporter Søren Hansen skriver fra London:

 

Det lader til at ende med, at næste retsmøde bliver den 30. oktober og igen den 27. november, hvor Olesens delegation skal fremlægge sine beviser og føre sagen fra deres synspunkt. Der er stille i retssagen, mens dommeren overvejer situationen.

Olesen-lejren vil have udsat sagen

Olesens delegation beder om udsættelse for at få svar på de prøver, der bliver undersøgt lige nu - omhandlende, hvorvidt han var påvirket af medicin under flyveturen. 

Der tales lige nu om mulige datoer for fortsættelse af sagen. 

 

Spørgsmål

Linda:

Hej Jeg har læst et sted, at han har udtalt, at han havde indtaget noget medicin. Er det en formildende omstændighed i forhold til hvis det var alkohol han har været påvirket af?

Svar:

Hej Linda, 

 

Det er rigtigt, at Thorbjørn Olesen-lejren siger, at han har indtaget medicin - og at det kan have påvirket ham under flyveturen.

Der er blevet taget prøver, men sidste gang i retten var prøverne ikke færdiganalyseret. Det er uvist, om de er blevet det frem mod høringen i dag.

Sagen er i gang

TV 2 SPORTs reporter Søren Hansen beretter fra retssalen, at høringen netop er startet, og at Thorbjørn Olesen har bekræftet sit navn over for dommeren.

Høringen starter lige straks

Nu er klokken slået 11.00, hvor sagen er sat til at begynde.

 

Det er ikke tilladt at filme fra selve retslokalet, men undervejs vil TV 2 SPORTs reporter Søren Hansen fortsætte med at komme med meldinger inde fra retssalen.

Afslappet Olesen træder ind i retssalen

TV 2 SPORTs Søren Hansen skriver fra London: 

 

- Thorbjørn Olesen er nu trådt ind i retssalen sammen med sin advokat. Han tager plads bagerst i lokalet bag en glasvæg. Han ser afslappet ud og taler kort med sin advokat og er klar til, at retsmødet begynder om få minutter. 

Sådan så det ud, da Thorbjørn Olesen ankom til retsbygningen klokken 10.30. Golfspilleren havde ingen kommentarer, inden han gik ind i bygningen.

 

Olesen er suspenderet

Danskeren er i skrivende stund nummer 69 på verdensranglisten og er derved næstbedste dansker.

 

I øjeblikket er han dog suspenderet fra både European Tour og PGA Touren som følge af anklagerne.

Sagen er en "medium" historie i England

TV 2 SPORTs Søren Hansen skriver fra London: 

 

- En journalist fra engelsk radio har taget plads ved siden af mig her i retssal 3 i Isleworth Crown Court. Han kalder Thorbjørn Olesen-sagen for en “medium” historie i engelsk presse. Det er altså ikke noget, der rydder forsider herovre, selvom Thorbjørn Olesen bor i byen. 

Olesen havde taget medicin i USA

Ifølge Thorbjørn Olesens advokat, Paul Morris, tog Thorbjørn Olesen medicin under sit ophold i USA, hvilket kan have påvirket ham under flyveturen.

 

Der er blevet taget prøver, men sidste gang i retten var prøverne ikke færdiganalyseret. Det er uvist, om de er blevet det frem mod onsdagens høring.

Olesens humør er bedre i dag end tidligere

Søren Hansen beretter fra London:

 

- Thorbjørn Olesen og hans delegation sidder lige nu i et lokale ved siden af selve retssalen. Et såkaldt Consulting Room. Gennem døren kan jeg både se og høre, at Olesens humør er udmærket. Den stive og stramme attitude, vi har set ham med ved ankomst til retten både i dag og sidste gang, er lige nu ændret mere i retning af den Thorbjørn Olesen, vi kender. 

 

- Senest er Olesens advokat Paul Morris også gået ind i lokalet, og de er formentlig lige nu ved at tale de sidste detaljer igennem før retsmødet om lidt.

Hele sagens forløb

Mandag den 29. juli:

Thorbjørn Olesen har angiveligt opført sig upassende på et fly fra USA til London, hvor han bor. Ved ankomsten til Heathrow med British Airways-flyet blev han arresteret, afhørt og senere løsladt. Læs mere her.

 

Torsdag den 1. august:

Denne dag blev Thorbjørn Olesen officielt tiltalt efter to milde voldsparagraffer samt for at være beruset om bord på et fly. Danskeren blev samtidig meddelt, at han skulle for en dommer i London 21. august. Læs mere her.

 

Tirsdag den 6. august: I en e-mail til TV 2 SPORT oplyste en talsmand fra European Tour, at Thorbjørn Olesen var blevet suspenderet fra Europatouren. Det skete som følge af, at han var blevet tiltalt for seksuelt overgreb og vold om bord på et fly.

 

Fredag den 16. august (1):

Det kommer frem, at Thorbjørn Olesen risikerer at skulle i fængsel eller betale en bøde, hvis han bliver kendt skyldig i anklager for seksuelt overgreb og vold.

 

Fredag den 16. august (2): 

Ligesom European Tour valgte den amerikanske pendant, PGA Tour, at suspendere den danske golfspiller. Det oplyste vicepræsidenten for PGA Tour, Laura Neal, i en e-mail til DR Sporten.

 

Onsdag den 21. august:

Thorbjørn Olesen mødte op i retten i Uxbridge Magistrates' Court i London, hvor han var tiltalt for tre forhold:

 

  • "Sexual assault on a female" hvilket dækker over berøring af seksuel karakter uden samtykke. Ifølge engelsk lov kan det give bøde og eller fængselsstraf op til seks måneder.
  • "Assault by beating" hvilket i engelsk lov dækker over et overfald af mindre karakter, hvor offeret er blevet forulempet, men ikke er blevet tilføjet fysiske skader. Der kan i disse sager gives bøde og/eller fængselsstraf i op til seks måneder.
  • At være beruset om bord på et fly, hvilket kan skabe fare for sikkerheden. Det kan straffes med bøde.

 

Den danske golfspiller nægtede sig skyldig i alle tre tiltaler.

Thorbjørn Olesen er ankommet

Vores reporter Søren Hansen er på plads i London, og han skriver, at Thorbjørn Olesen lige er gået ind i retsbygningen.

Han ankom sammen med sin kæreste, som han også havde med sidst. Og så sin advokat Paul Morris. Han havde ingen kommentarer, inden han gik ind i retten. 

 

Foran retten ventede en hær af fotografer og et par journalister, som skulle have et billede af Olesen, inden han gik ind.