Sport

DIF hylder straf til Rusland: Brug for stærkt signal

Morten Mølholm er glad for Wadas afgørelse (Arkivfoto). Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Morten Mølholm Hansen mener, at det er på sin plads at udelukke Rusland fra sportsbegivenheder i fire år.

Danmarks Idrætsforbunds (DIF) direktør, Morten Mølholm Hansen, er tilfreds med, at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har valgt at udelukke Rusland fra internationale sportsbegivenheder i fire år for dopingfusk.

- Set med vores briller er det en fin, hård straf, som vi synes er på sin plads. Vi er glade for, at Wada handler enstemmigt.

- Alle er enige om at sende et meget stærkt signal til russerne, der dybest set har drevet gæk med os de senere år, siger Morten Mølholm Hansen.

OL og VM ryger

Med udelukkelsen går Rusland som nation glip af blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022, men russiske atleter kan stille op under neutralt flag, hvis de kan bevise deres uskyld.

Uanset er det et meget hårdt slag for Rusland som sportsnation, og derfor følte Mølholm sig heller ikke sikker på, at Wadas etiske komité ville følge anbefalingen fra et ekspertråd om fire års udelukkelse.

- Jeg havde i hvert fald håbet på det, men man kan aldrig vide med international politik. Rusland er en stor og mægtig nation og idrætsnation, så man kunne ikke vide, hvad der var af interesser. Men det ser godt ud, siger Mølholm.

Sagen kan dog ikke lukkes helt. Rusland kan inden for tre uger vælge at appellere dommen.

- Jeg vil skyde på, at russerne appellerer til Den Internationale Sportsdomstol, CAS, så derfor har vi nok ikke hørt det sidste til sagen, men det her er en god start, siger DIF-direktøren.

Team Danmark: Rusland har snydt og manipuleret

Team Danmarks direktør, Lone Hansen, mener også, det er på sin plads, at Rusland er blevet udelukket i fire år fra internationale sportsbegivenheder af Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

- Doping er en af eliteidrættens sorte sider og er undergravende for sportens troværdighed og fascinationskraft.

- Ruslands manglede reaktion gennem årene har haft store konsekvenser for atleter både i og uden for Rusland. Det skal have ekstraordinært hårde konsekvenser, når der bliver snydt og manipuleret i en størrelsesorden, som Rusland har gjort, siger hun i en pressemeddelelse.

Lone Hansen mener, at straffen fra Wada er hård, men retfærdig.

- Vi skal værne om en ansvarlig eliteidræt - både i Danmark og internationalt. Det betyder blandt andet, at vi skal slå meget hårdt ned på doping og i særlig grad beskytte atleter mod statsstyret doping, som vi har set i Rusland, siger hun.