Sport

Ti danske sportspræstationer vi vil huske fra 2019

Hvad har været de mest mindeværdige præstationer og øjeblikke med danske atleter i år? TV 2 SPORT tager dig med igennem sportsåret i overskrifter.

Sport spiller en stor rolle hos danskerne, og seertal afslører, at særligt danske sportsresultater fanger danskernes opmærksomhed.

Og hvilke danske sportspræstationer står så tydeligst i hukommelsen fra 2019? Det er givetvis individuelt, hvad der har rørt og ramt os gennem året, hvilket gør det umuligt at lave en fyldestgørende liste.

Her er ti danske sportspræstationer fra 2019, som skiller sig ud på hver deres måde.

Det danske herrelandshold skrev håndboldhistorie på flere niveauer

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

VM-guld til håndboldherrerne

Vi begynder med årets første - og måske endda den største? - danske sportspræstation. Mikkel Hansen, Niklas Landin, Henrik Møllgaard og alle de andre danske landsholdsspillere gik hele vejen til VM-guldet på hjemmebane i januar. Det første danske VM-guld hos herrerne nogensinde.

Håndboldkommentator Bent Nyegaard kommenterede finalen og kalder begivenheden for håndboldhistorie:

Det danske herrelandshold skrev håndboldhistorie på flere niveauer, da VM-guldet blev 27. januar 2019 i Jyske Bank Boxen. Aldrig tidligere har en VM-vinder vundet samtlige ti kampe ved mesterskabet. Aldrig tidligere har en VM-vinder været så suveræn i både semifinalen og finalen.

Den perfekte kamp findes ikke i sportens verden, men Nikolaj Jacobsens mandskab kom unægteligt tæt på i VM's to afgørende kampe.

Mikkel Hansen og hans kammerater er nu indehaver af både OL- og VM-trofæet. I januar 2020 kan de sikre sig den 'umulige treble': At være indehaver af OL-VM-EM-trofæerne. Hvem talte om at skrive håndboldhistorie?

Vi skal regne med ham, når der spilles om de største titler

Jim Laugesen, TV 2 SPORTs badmintonekspert

Anders Antonsens VM-sølv

Den 22-årige badmintonspiller Anders Antonsen nåede ligesom håndboldherrerne til VM-finalen, men måtte nøjes med sølv, da Kento Momota viste sig for god.

Det store finalenederlag ændrer dog ikke på, at Anders Antonsen leverede en præstation ved VM i Schweiz, der overgik forventningerne.

Badmintonekspert Jim Laugesen har fulgt Anders Antonsens karriere og ser hans VM-finale - og hans 2019 - som et skridt ind blandt de bedste spillere i verden:

Anders Antonsen viste med sin vej til VM-finalen, at han ikke er en enlig svale. Han har kontinuerligt vist fremgang i hele sæsonen, og med finalen til VM fik han slået fast, at vi skal regne med ham, når der spilles om de største titler.

For mig vil det stå som noget særligt, at han kom ind til VM-finalen med dannebrog over skuldrene. Han var stolt, og han ville gerne sige tak til dem, der har hjulpet ham undervejs. Det var en anderledes og meget respektfuld måde at gøre det på.

Antonsen har tidligere udtalt, at han er "the next one". Det var rigtigt dengang, men nu er han ikke længere den næste i køen. Han er der allerede.

Han kørte, som var han kongen af Vallonien

Chris Anker Sørensen, TV 2 SPORTs cykelekspert

Jakob Fuglsangs sejr i Liège-Bastogne-Liège

Cykelfans over hele verden fik et chok, da Jakob Fuglsangs baghjul skred ud på en nedkørsel med få kilometer til målstregen i cykelløbet Liège-Bastogne-Liège. Fuglsang reddede på forunderlig vis situationen og kørte alene over målstregen til den første danske sejr i et monument i cykelsporten, siden Rolf Sørensen vandt Flandern Rundt i 1997.

Chris Anker Sørensen har selv kørt top-10 i Liège-Bastogne-Liège, og han kommenterede Jakob Fuglsangs sejr i april i år:

Jeg vil huske Fugslangs sejr i Liège for, at han var ved at smide det hele væk. Han stod jo på tværs af vejen på nedkørslen mod mål, og alligevel fik han reddet den, så han kunne køre over stregen med begge hænder over hovedet.

Deruover var det en vildt imponerende måde, han kørte på hele dagen. Han kørte, som var han kongen af Vallonien, og at de andre ikke kunne røre ham. Da Michael Woods angreb på stigningen Roche Aux Faucons, kørte Fuglsang bare med, og kiggede på ham, som om han vil sige: "Var det det, du havde?" - og så kørte Fuglsang ellers bare væk og kiggede sig ikke tilbage.

Parret inspirerer ligeledes med deres evige energi og optimisme unge dansere

Mette Elkjær, sportschef i Danmarks Sportsdanserforbund

VM-guld i 10-dans - Bjørn Bitsch og Ashli Williamson

Det danske dansepar Bjørn Bitsch og Ashli Williamson sluttede sidst på året deres 17 år lange karriere af på bedst mulig måde. Parret vandt deres 10. VM-guld i karrieren i disciplinen 10-dans i Portugal.

Professionel dans får ikke samme opmærksomhed i Danmark som Vild med dans, men det gør ikke Bitsch og Williamsons præstation mindre.

Mette Elkjær er sportschef i Danmarks Sportsdanserforbund, og hun hæfter sig ved, at det danske par med sejren i Portugal er det mest succesfulde par på tværs af discipliner.

Bjørn og Ashli har markeret sig på absolut topplan i sportsdans i mange år. I 2019 indstillede parret karrieren efter at have vundet deres 10. VM-guldmedalje under World Dancesport Federation (WDSF). Parret er med sine ti guldmedaljer det sportsdanserpar, som har vundet flest verdensmesterskaber på tværs af discipliner i WDSF-regi.

Parrets 10. VM-guldmedalje blev vundet i kategorien 10-dans i den professionelle division og bandt på flotteste vis en sløjfe på en helt igennem fantastisk sportskarriere. I netop 10-dans vandt parret deres første VM-guldmedalje tilbage i 2010.

Parret inspirerer ligeledes med deres evige energi og optimisme unge dansere og viser, at man ikke behøver at specialisere sig i enten standard eller latin, da parret gennem årene ligeledes formåede at vinde mesterskaber i specialistdiscipliner på deres vej.

Unge Holger har imponeret mig med de store titler

Henrik Jensen, TV 2 SPORTs tennisredaktør

Holger Rune - verdens bedste juniorspiller

Kan I huske, dengang en ung Caroline Wozniacki gav et af sine første interviews til tv og med et stort smil, der afslørede hendes tandbøjle, fortalte, at hun ville være verdens bedste tennisspiller? Det blev hun.

Det er der, Holger Rune står lige nu. Det unge stortalent har vundet juniorkampe hele året og sluttede af med at vinde sæsonfinalen for juniorer, hvilket betød, at han sluttede som nummer 1 på verdensranglisten - for juniorer.

Tennisredaktør og -kommentator Henrik Jensen har fulgt Holger Rune gennem hele sæsonen, og han hæfter sig ved Holger Runes vilje til sejr:

Han skreg sin smerte direkte ind til os i kommentatorboksen, men Holger Rune rejste sig op med smadret ankel og kæmpede sig videre mod en af sine store præstationer i 2019, da han vandt sæsonfinalen i Kina. En triumf, som gjorde ham til verdens bedste juniorspiller, på trods af at han er et eller to yngre end mange af sine modstandere.

Unge Holger har imponeret mig med de store titler, først French Open i Paris og sidst på året sæsonfinalen, hvor han med en underholdende og offensiv spillestil har vundet sine sejre. Jeg blev ramt lige i hjertet, da han grædende måtte stoppe et TV 2-interview ved Wimbledon efter et skuffende nederlag. Han vil bare være den bedste i verden.

Holger Rune vil frem blandt de store stjerner på tennishimlen, som han fik lov til at træne med ved ATP-sæsonfinalen i London, og han når derop en dag med den sejrsvilje og dedikation, som vores 'Holger Danske' med tennisketsjer i hånden har vist gennem 2019.

Talent kan ikke holdes nede

Jens B. Christensen, TV 2 SPORTs atletikekspert

Anna Emilie Møller - den syvende hurtigste kvinde i verden

Anna Emilie Møller fandt nærmest ved et tilfælde ud af, at hun har en helt særlig fysik, der tillader hende at løbe hurtigere end de fleste. Faktisk er der kun seks kvinder i verden, der er hurtigere end den 22-årige kvinde i 3000-meter forhindringsløb.

Ved VM i atletik slog Anna Emilie Møller den danske rekord to gange på distancen, og i sin første finale nogensinde blev hun nummer syv.

Atletikekspert og kommentator Jens B. Christensen har fulgt Anna Emilie Møllers lynkarriere i atletik, og han kommenterede hendes VM-finale i Doha, Qatar:

Fra U18-landsholdet i basket til dansk rekordholder i atletik og kåret af IAAF til 'European Athlete of the Month' i juli 2019.

Anna Emilie Møller, Blovstrød Løverne, overførte det bedste fra basket til det bedste i forhindringsløb - bevægelseserfaring, koordination, rytme, vilje og mod. Bedste ikke-afrikaner ved WC i Cross Country i april på Moesgaard Museums tag, dobbelt U23-europamester på 5000-meter og i 3000-meter forhindringsløb, nr. 7 ved VM i 3000-meter forhindringsløb.

Rekord på rekord, lag på lag, talentudvikling på dansk og præstationsoptimering internationalt. Æres den der æres bør. Talent kan ikke holdes nede.

Der blev skrevet historie i dansk cykelsport den dag, og det er ikke så tit, man oplever det

Chris Anker Sørensen, TV 2 SPORTs cykelekspert.

Mads Pedersen – første danske verdensmester i landevejscykling for herrer

VM i landevejscykling for herrer har været afviklet siden 1927, og siden da har mange danske cykelryttere forgæves forsøgt at vinde. Mads Pedersen var med på et af de yderste mandater på det danske landshold i Yorkshire, og efter et af årets hårdeste cykelløb satte han konkurrenterne på plads og kørte først over målstregen.

Det var en af de mest overraskende VM-vindere i nyere tid. Mads Pedersen har gjort det, ingen andre mandlige cykelryttere i Danmark har præsteret, og næste år kører han rundt i verdensmestertrøjen som synligt bevis.

Chris Anker Sørensen kommenterede hele VM-løbet i Yorkshire:

Jeg vil huske Mads Pedersens VM-sejr for den følelse, jeg stod med bagefter. Det er sjældent, jeg kommer ud af kommentatorboksen og er så glad, som jeg var den dag. At blive verdensmester i herreelite er aldrig sket før, og det kan godt være, der går lang tid, før det sker igen.

Da Mathieu Van der Poel, Gianni Moscon, Matteo Trentin og Stefan Küng sad sammen med Mads Pedersen, tænkte jeg, at det godt kunne blive til medalje til Pedersen. Så røg først Van der Poel, og jeg tænkte, at nu ville det blive til bronze. Så blev Moscon sat, og jeg tænkte, at nu kunne det blive til sølv. Først da Mads Pedersen gik forbi Trentin på opløbet, gik det op for mig, at han ville vinde.

Der blev skrevet historie i dansk cykelsport den dag, og det er ikke så tit, man oplever det.

Tre mål på mindre end ti minutter er ikke hverdagskost, selvom det skete på en tirsdag

Flemming Toft, TV 2 SPORTs fodboldkommentator

Fodboldens vanvid - 3-3 i Schweiz

Danmark var på vej mod en ydmygelse og et stort skridt væk fra kvalifikation til EM i fodbold til sommer. Da der var spillet 83 minutter af EM-kvalifikationskampen mellem Schweiz og Danmark, var Schweiz foran 3-0. Det var et sikkert nederlag - og så alligevel ikke. Først scorede Mathias 'Zanka' Jørgensen, så Christian Gytkjær og i tillægstiden Henrik Dalsgaard til 3-3.

EM-kvalifikationen blev ikke sikret den dag, men kampen vil blive husket som en af de helt særlige landskampe, mener fodboldkommentator Flemming Toft:

Fodboldens vanvid. Et dansk landshold tvunget i knæ lænede sig op ad den totale ydmygelse - og så alligevel ikke. Mens schweizerne jodlede og jublede over den triumf, der lå lige for, endte det hele i dansk jubel - ikke på grund af spil og boldmæssigt forløb, men over balance på måltavlen og i pointfordelingen.

Fra tribunen kunne man kigge skævt efter måltavlen med seks-syv minutter igen. 0-3, set med danske øjne. Og de missede over en dårlig og usammenhængende præstation. Schweizerkniven sad dybt i Åge Hareide og co. Men så skete der noget, som sjældent sker. Et knips med fingrene og bladene på det schweizisiske våben sløvede hen. Tre danske mål mens solen gik ned over Basel.

Det gav mening at bruge klichéen 'sådan er fodbold - også'. Helt hen i vejret. Tre mål på mindre end ti minutter er ikke hverdagskost, selvom det skete på en tirsdag. Det var derfor, der var en særlig jubel. Trods de spillemæssige bekymringer.

Som kun et verdensklassehold kan, kom de tilbage til toppen

Niels 'rizc' Topp, TV 2 SPORTs Counter Strike-ekspert

Astralis - verdens nummer 1

E-sport buldrer ind i bevidstheden hos specielt unge over hele verden, og blandt bannerførerne står fem unge, danske mænd. Astralis er ikke bare Danmarks bedste CS:GO-hold, det er verdens bedste.

De danske Astralis-drenge slutter som suveræne 1'ere i verden, og det er på trods af et gevaldigt formdyk midt på sæsonen. Astralis sluttede sæsonen af med at vinde BLAST Pro Series Global Final i Bahrain, der gav dem en samlet præmiesum på 2,4 millioner kroner. De fem Astralis-drenge har tjent cirka 2,9 millioner kroner per mand i 2019.

Niels Topp er CS:GO-kommentator på TV 2 ZULU, og han hæfter sig specielt ved Astralis' evne til at komme tilbage efter deres formdyk:

Astralis' seneste år har været en rutsjebanetur uden lige. Fra at dominere alt og alle året før og starte 2019 med en kommanderende sejr ved Major-turneringen i Polen (Katowice) til så at synke ned i et dybt hul og gå adskillige måneder uden en sejr - Astralis har været igennem det hele.

Efter den lange periode uden medaljer, pokaler eller noget som helst at fejre begyndte de den hårde vej ud af skuffelsen igen, og som kun et verdensklassehold kan, kom de tilbage til toppen og vandt deres tredje Major-turnering (Berlin) i streg tilbage i september - en præstation som aldrig er set før i Counter-Strike-historien.

Kombinationen af personlig balance, gejst, erfaring og køligt overblik har skabt hendes resultater i år

Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion

Anne-Marie Rindom - verdens bedste sejler

28-årige Anne-Marie Rindom har gjort rent bord i sin Laser Radial i de største sejladser i 2019. Først vandt hun EM i maj, og siden toppede hun sin egen præstation ved også at vinde VM i Japan i juli. Det har ingen anden sejler gjort tidligere, og derfor var det helt oplagt, at Anne-Marie Rindom senere på året blev kåret til verdens bedste sejler - på tværs af sejladser.

Hvis ikke det er en unik sæson, at det svært at se, hvad der er unikt.

Thomas Jacobsen er sportschef i Dansk Sejlunion, og han fremhæver Anne-Marie Rindoms indstilling som en medvirkende årsag til, at hun har nået toppen i 2019:

I år er alt gået op i en højere enhed for Anne-Marie. Hun fremstår for mig som en person i indre balance. En person der trives godt i sit liv og sin idrætskarriere. Rent sportsligt har hun arbejdet med sin mentale tilgang til sejladserne. Hun er blevet en mere kalkulerende sejler, der formår at få det bedste ud af dagene - også når det ikke er sjovt. Kombinationen af personlig balance, gejst, erfaring og køligt overblik har skabt hendes resultater i år.

Hvis jeg skal fremhæve noget, jeg selv har oplevet, er det, hvordan hun altid er glad og motiveret, når man møder hende. Hun skaber god stemning på holdet, og hun er altid parat til at give noget videre til nye sejlere i gruppen. På den måde er hun et værdifuldt forbillede - ikke kun i kraft af sine resultater, men i høj grad også for sin personlighed.

Lørdag 4. januar kåres Årets Sportsnavn 2019. Håndboldherrerne, Mads Pedersen og Anne-Marie Rindom er de sidste tre nominerede til titlen.